понеділок, 22 квітня 2019 р.

Екологічні права людини в Україні

   
  У Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбулася еколого-правознавча година «Екологічні права людини в Україні», приурочена до Дня Землі. Захід був організований у межах загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!». Мета проекту – підвищити рівень обізнаності громадян про їхні права та механізми їх реалізації та захисту, підвищити юридичну грамотність українців, сформувати правову культуру та правову свідомість у суспільстві, популяризувати правові способи вирішення проблем людей в Україні. Одним із пріоритетних напрямків реалізації Проекту у 2019 році є захист права на безпечне довкілля. Це право базується на взаємодії людини і навколишнього природного середовища. Людина може зазнавати негативного впливу від прояву техногенної або природної небезпеки, тому вимагає державного захисту. 
    Як зазначила працівник відділу обслуговування А.А. Носовська, питання захисту екологічних прав громадян регламентуються багатьма нормативно-правовими актами України, які класифікуються за різними критеріями. Більш детально бібліотекар зупинилася на класифікації за предметом регулювання. Так, до загальних джерел екологічного права належать ті, що регулюють не тільки екологічні, а й інші суспільні відносини: Конституція України, Цивільний кодекс України, Кримінальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення та інші нормативно-правові акти. Спеціальні джерела мають предметом регулювання виключно (переважно) екологічні відносини. До таких джерел, зокрема, відносять Закони України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про природно-заповідний фонд України», «Про охорону атмосферного повітря», «Про тваринний світ» тощо. Виступ ведучої був доповнений коротким оглядом видань, представлених на тематичній виставці. 
  Також присутні прослухали повідомлення щодо затвердження Закону України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» від 28 лютого 2019 року, повний текст якого опублікований у газеті «Урядовий кур’єр». 
  Наприкінці ведуча зауважила, що хоча діючим законодавством України і передбачено низку способів захисту екологічних прав громадян, проте реалізація їх потребує часу та значних зусиль, в першу чергу, від пересічних громадян України.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації