четвер, 28 квітня 2016 р.

Роки проходять, не минає біль

Цього року ми відзначаємо 30-річчя найтрагічнішої дати в історії нашого народу – Чорнобильської катастрофи.
27 квітня до читального залу Білоцерківської центральної районної бібліотеки завітали школярі с. Озерна на годину-спомин «Роки проходять, не минає біль».
Ведуча, завідуюча відділом обслуговування С.В. Куштан, нагадала присутнім про ту, здавалося б, мирну весняну ніч з 25 на 26 квітня, від якої час для людства й усього живого розколовся на «до» і «після». Запрошені прослухали проникливу розповідь про героїв, які в перші години і перші дні прийняли на себе удар атомної стихії, про неймовірну відвагу простих людей, які працювали в різних сферах народного господарства, щоб запобігти втручанню Чорнобильського атома. Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання память усіх тих, хто ціною власного життя оплатив шанс на життя мільйонів.
Також присутні переглянули документальні відеоматеріали та мультимедійну презентацію про квітневі події 1986 року, підготовлену бібліотекарем А.А. Носовською, прослухали поезії, присвячені Чорнобильській катастрофі, у виконанні бібліотекаря Т.В. Шишки.
У другій частині заходу перед школярами виступили ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС: Микола Федорович Ростовський, Петро Іванович Войцехівський, Володимир Павлович Хайлов, Анатолій Сафронович Медвідь. Почесні гості поділилися особистими спогадами про ті страшні часи, коли всі сили цивільних та військових були кинуті на ліквідацію наслідків вибуху, розповіли про труднощі, з якими їм довелось зіткнутись під час знаходження в зоні ядерного лиха. Підлітки мали можливість отримати відповіді на запитання, які виникали під час зустрічі. Присутні прийшли до спільного висновку, що держава й суспільство повинні зробити все можливе для соціальної підтримки і реабілітації людей, які побували в горнилі Чорнобильської катастрофи. Адже героїв не потрібно розділяти на героїв минулого, сучасного і майбутнього. Герої повинні завжди жити в наших думках і серцях. На завершення зустрічі бібліотекарі побажали ліквідаторам здоров’я, наснаги, невичерпної поваги з боку оточуючих, а школярам – завжди бути чесними і сміливими, зростати людьми, гідними свого народу, любити й берегти рідну землю.

   Колектив Білоцерківської центральної районної бібліотеки висловлює подяку бібліотекарю Валентині Володимирівні Шутенко, педагогу-організатору Галині Миколаївні Янишевській та вчителю біології Світлані Анатоліївні Скрипці (с. Озерна) за допомогу в організації заходу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації