вівторок, 17 квітня 2012 р.

Авіатори – гордість нашого краю
     12 квітня 2012 року в читальному залі Узинської міської бібліотеки для дорослих відбувся день інформації, присвячений Дню авіації і космонавтики, на який завітали учні старших класів Узинської гімназії. Великий інтерес викликала      книжково-ілюстративна  виставка: «Узин пам’ятає своїх героїв».
        Бібліотекар Тамара Василівна Копитова розповіла присутнім про гордість нашого міста  - узинський аеродром, який було відкрито 4 травня 1955 року. З відкриттям аеродрому була створена військова частина, сформована командиром бази Героєм Радянського Союзу М.В.Черніковим, заступником командира по політичній частині П.А.Дідовичем, начальником штабу Г.П.Ганжибайлом. Офіцерські кадри, особовий склад відбирались із числа спеціалістів тилу дальньої авіації. Більшість з них були учасниками Другої світової війни, багатьох відзначено бойовими нагородами. Аеродром в Узині став однією з чотирьох найбільших авіабаз   Радянського Союзу. Злітна полоса  мала довжину 4 тис. м, товщину 2 м. При необхідності тут міг спокійно сісти космічний корабель «Буран», а щодня злітали в небо ТУ-95 і ТУ-160.
       З 1955 р. по 1957 р.   106 дивізією важких бомбардувальників командував генерал – лейтенант авіації Олександр Гнатович Молодчий, двічі Герой Радянського Союзу. Під час війни він здійснив 390 бойових вильотів. В нашому місті на його честь в 2005 році  було відкрито пам’ятну дошку.
       З 1958 року і до дня загибелі проживав в м. Узині і проходив службу кавалер Ордена Леніна і Ордена Червоної Зірки Юрій Павлович Єршов, який мав 30 років льотної служби у ВПС, загальний наліт 5080 годин. В 1963 році він один із   перших засвоїв дозаправку літаків у повітрі, прийняв понад 1600 тонн палива. Юрій Павлович неодноразово виконував спецзавдання уряду, за що був нагороджений Орденом Червоної Зірки в 1961 та Орденом Леніна в 1966 роках,  брав участь у маневрах військово-морського флоту «Океан», у військово-повітряному параді над Червоною Площею 1966 року (м. Москва). Серед нагород Ю.П.Єршова - медалі «За службу Вітчизні».
        В 1999  році вся дальня авіація,  яка перебувала на узинському аеродромі, була передана Росії.
       Славиться Узин і своїми земляками. Світлана Анатоліївна Кузьміна розповіла, що Узин – батьківщина льотчика-
космонавта і двічі Героя Радянського Союзу П.Р. Поповича, який здійснив два польоти в космос – в 1962   і в 1974 роках. Павло Романович дуже любив своє рідне місто і часто
відвідував земляків.   .
4 квітня 2012 р. до Узина завітали гості: перший космонавт, Герой України Леонід Каденюк, ветерани космодрому Байконур, члени правління українського молодіжного аерокосмічного об’єднання  “ Сузір’я» та школярі Київської ЗОШ № 36 ім. Корольова.
З цієї нагоди відбувся круглий стіл в ЗОШ №1, участь в якому взяли і бібліотечні працівники міста. Гостям було організовано екскурсію по місту Узин, на аеродром,  до батьківської хати П.Р. Поповича.
            Леонід Каденюк сфотографувався з працівниками Узинських  бібліотек та залишив   читачам свої найкращі побажання.
 
    
    


                  Маслацова Г.Ю - зав.Узинською міською  бібліотекою для дорослих
                          Гринько Н.А.- зав.Узинською міською бібліотекою для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації