середу, 17 жовтня 2018 р.

У Вільній Тарасівці відкрили меморіальну дошку Іванові Войтенку


14 жовтня у свято Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника України та День українського козацтва Вільнотарасівська громада зібралася біля місцевого Будинку культури на урочисте відкриття меморіальної дошки земляку - старшому прапорщику, командиру підрозділу 72-ї окремої механізованої бригади Чорних Запорожців Іванові Войтенку.
  Світлими спогадами про Івана поділився голова ради ветеранів, а в минулому-  директор Вільнотарасівської школи Ярмілко Леонід Іванович. 
Він розповів присутнім, що Іван народився 22 січня 1974 року в селі Вільна Тарасівка в сім”ї працівників сільського господарства. Закінчив Вільнотарасівську восьмирічну школу, а потім профтехучилище №15 у м. Біла Церква.
   У 1992 році був призваний на строкову службу до лав української армії, де прийняв присягу на вірність Україні. Звільнившись, вже у березні 1994 року, призвався на надстрокову службу на посаду командира відділення взводу зв’язку інженерно-саперного батальйону механізованої дивізії армійського корпусу у м.Біла Церква.
   Вирішив і в подальшому стояти на захисті рідної держави й українського народу. Усе своє подальше життя він пов’язав із 72-ою ОМБР ім. Чорних Запорожців. 
Леонід Івановичнаголосив, що ніхто не вірив і досі не хоче миритися з думкою, що Іван загинув. Минуло вже 3 місяці з того дня, коли в село прийшла ця страшна звістка. Неможливо повірити у те, що немає і вже ніколи не буде сина, брата, племінника, однокласника, учня, друга і просто славного чоловіка: здорового, гарного, мужнього і завжди веселого. 
На відкритті пам’ятної дошки були присутні рідні та близькі загиблого, колишні однокласники, вчителі, односельці - воїни АТО, представники громадськості та офіційні гості з Білоцерківської районної державної адміністрації: заступник голови Білоцерківської районної державної адміністрації ТОЛОЧКО Володимир Миколайович, депутат Білоцерківської районної ради Мартинюк Лідія Григорівна, голова Асоціації матерів та дружин воїнів АТО Лісовенко Олена Олександрівна та голова смт. Терезине Гаєвський Володимир Антонович.
“Дядя Ваня”, - так з великою любов`ю називали його бойові побратими  - мужнього воїна, справжнього друга, брата, «батька» для всіх, командира підрозділу інженерно-саперної роти, старшого прапорщика, який на війні з 2014 року...
   Іван загинув на Світлодарському напрямку, коли виконував небезпечне завдання з ведення інженерної розвідки підступів до наших позицій.Перебуваючи  на посаді командира підрозділу, він не скористався своєю владою, а особисто виконував небезпечне завдання на лінії зіткнення.

     Завершивши огляд та ліквідувавши декілька російських «сюрпризів», залишився в небезпечному районі й прикривав вихід групи, яка доставляла докази російської агресії. 
   Меморіальну дошку відкрили заступник голови Білоцерківської районної державної адміністрації Володимир Миколайович Толочко та воїни АТО Решетняк Марина та Куроченко Андрій . 
    Також цього дня стало відомо, що Івана Войтенка нагородили орденом "За мужність" ІІІ ступеня посмертно. 
   На заході звучали пісні про Україну, про козаків у виконанні народного фольклорного ансамблю “Вербиченька” Будинку культури села Вільна Тарасівка та “Молитва за Україну” у виконанні фольклорного ансамблю “Берегиня” сільського клубу села Гайок.
    По закінченню мітингу односельці поклали квіти до пам’ятної дошки на знак пошани і поваги, вдячності і визнання чудової людини — воїна .










Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації