четвер, 11 травня 2017 р.

Відлетіли літа, помінялись епохи, але пам’ять нетлінна про героїв війни

   8-9 травня на Білоцерківщині відбулися історико-меморіальні заходи до Дня пам`яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні як дань пам'яті нашим захисникам - землякам, що не повернулися з полів битв та подвигу великих трудівників, що кували Перемогу в тилу. У ці дні згадували тих, чиє життя забрала війна, низько вклонилися та склали  глибоку пошану ветеранам.
   Для членів клубу «Промінь надії» у Білоцерківській центральній районній бібліотеці було проведено зустріч-спогад «Свято зі сльозами на очах», приурочену до Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Гіркими спогадами, перемежованими із переглядом фотосвітлин, поділилися ті, чиє дитинство забрала війна, жахливим вогняним смерчем прокотившись по долях. У їх пам’яті назавжди залишаться страшні воєнні та тяжкі повоєнні роки.
  У виконанні учасників заходу пролунали проникливі вірші та пісні про війну, про надію та любов, пронесені крізь неймовірно жорстокі випробування, про подвиги рядових бійців, які зняли з чола мільйонів терновий вінок нацистської неволі.
   У бібліотеці с. Іванівка було  презентовано тематичну книжкову виставку «Подвиг…Перемога…Пам'ять…», підготовлено   стенд «Наші земляки - учасники Другої Світової війни». Під час мітингу-реквієм відбулося  традиційне покладання квітів біля пам’ятника воїнів та   панахида за жертвами Другої світової війни. Молебінь за мир в Україні, за воїнів, що захищають  рідну землю, відбувся біля Каплички Героїв Небесної Сотні. Хвилиною мовчання вшановано пам'ять полеглих.
  Жителі с. Матюші зібралися на мітинг «Ми пам`ятаємо». В селі вже не залишилось жодного ветерана війни, то ж земляки пом`янули загиблих, а також згадали тих ветеранів, які після випробувань війною, відбудовували країну, міста і села.
     У с. Шкарівка відбувся мітинг біля Братській могили,  який відкрив
сільський голова Бондар А.Г.  Він наголосив, що
День пам`яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – це великі дні, у які ми схиляємо голови перед ветеранами, згадуємо тих, хто не повернувся з полів битв, , хто віддав своє життя, звільняючи свою святу землю, звільняючи Європу від нацизму. І побажав, щоб у нашому житті були тільки трудові подвиги. Маленькі користувачі сільської бібліотеки підготували літературну композицію та поклали до підніжжя пам'ятника квіти. Отець Михаїл провів спільний молебень за загиблими на війні. Шкарівчани поклали вінки та квіти до пам’ятника загиблим воїнам.
   Жителі сіл: Пилипча, Глибічка та Городище вшанували пам'ять своїх земляків мітингами, у яких взяв участь сільський голова, учні Пилипчанського НВК, ансамблі «Пилипчаночка» та «Берегиня».
   В рамках відзначення Дня пам'яті і примирення та Дня Перемоги в бібліотеці  с. Трушки відбулася зустріч з самодіяльним поетом М.О. Мотузним: "Тих днів не змовкне слава".
Автор презентував книгу "Вірші з майдану".  У виконанні юних користувачів прозвучали вірші автора : "Дев`яте травня", "Майдан", "Матусі", "Моє село" та інші.  В бібліотеці розгорнута книжкова виставка "Вклонімося великим тим рокам" та фотовиставка односельців - учасників бойових дій АТО та героїв Небесної Сотні.
    8 травня у селі Глушки відбувся урок миру. Завідуюча бібліотекою Стрикало В.В.  розповіла школярам та вихованцям дитячого садочку про Другу Світову війну. Діти відвідали пам`ятник Герою Радянського Союзу Ковтуну В.С., пам’ятник Невідомому солдату та обеліск загиблим воїнам і разом із учителями поклали квіти.
    А 9 травня жителі села Глушки зібралися на мітинг. Перед односельцями виступили: сільський голова Дубовий В.П., завідуюча клубом Демінська Н.В. та завідуюча бібліотекою Стрикало В.В. Свої пісні подарував присутнім ансамбль «Журавка». Отець Михаїл провів молебень.
   В селі Вільна Тарасівка біля меморіального  комплексу  загиблим воїнам  в  роки  Другої  Світової  війни    відбувся  мітинг- реквієм   “ Уклін  живим,  загиблим  слава!”.  На  мітинг  запросили  усіх  жителів  села  Вільна  Тарасівка. Мітинг  розпочався   хвилиною  мовчання.  До  присутніх звернулася  сільський  голова  Костина  Ольга  Василівна та  голова ради ветеранів  Вільнотарасівської сільської  ради   Ярмілко  Леонід  Іванович.   Керівники  подякували ветеранам за любов до Вітчизни, за здобутий мир та за активну громадянську позицію. Адже всі ветерани в повоєнні роки брали безпосередню участь у відбудові нашої держави. Крім того, вони відзначали, що наш народ – лише за мир та дружні стосунки з іншими державами, але у випадку посягань на територіальну цілісність, українці готові боронити свою суверенність та незалежність.    До меморіальних знаків та могил полеглих в роки  Другої світової війни жителями  села були покладені квіти.
    Також у  бібліотеці  було  створено  тематичну  викладку  “Нам  41-й  не забути,  нам  45-й  пам`ятати, на  якій поруч із книгами також демонструвались фотографії   жителів   села  Вільна  Тарасівка,  які  воювали на фронтах Другої Світової та  повернулись  з  Перемогою.
   Все далі від нас події Другої світової війни, зменшується кількість її учасників. Але залишилися книги. Книги-свідки, книги-супутники, книги-пам'ятники тієї героїчної епохи, адже одну з найбільших трагедій — Другу світову війну — не зміг обминути жоден письменник, особливо ті, хто був на фронті, чиє дитинство обпалила війна. У бібліотеці с. Потіївка було розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «В книжковій пам’яті – миттєвості війни», представлена інфотека «Герої не вмирають» з матеріалами про героїв-сучасників. В селі склалася гарна традиція персонально вітати ветеранів війни, Кожному з них вручили квіти і подарунки, виготовлені членами  клубу "Берегиня", а сільський голова  - матеріальну допомогу, виділену підприємствами села.
Бібліотека разом з Будинком культури підготувала і провела вечір слави «Відлетіли літа, помінялись епохи, але пам’ять нетлінна про героїв війни» . З вітальними словами до ветеранів та присутніх звернулися  сільський голова Бурлака Ольга Андріївна, протоієрей Свято-Покровської церкви отець Кречківський Іван Іванович та голова ветеранської організації села Микитюк Володимир Адамович.  Ведучі  розповіли про страшні наслідки війни, про подвиги дідів і батьків, про те, якою тяжкою ціною дісталася нам Перемога. З уст членів клубу «Берегиня» звучали зворушливі поетичні рядки про трагедію і подвиг народу в боротьбі з ненависним ворогом. З «Книги Пам’яті України 1941-1945» років зачитали  прізвища односельців, які загинули в роки війни.  Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять тих, хто не повернувся з поля бою. Поіменно згадали і новітніх героїв України, які на сході нашої держави захищають рідну землю, а їх у Потіївці вісім, серед них і Коваленко Марія Василівна, яка була волонтером і загинула у 2016 році. Учасники ансамблю «Перевесло» та «Росичі» виконували патріотичні пісні про Україну, Перемогу. На заході були присутні вчителі, учні школи, працівники сільської ради, громада села.
   Мітинг, присвячений Дню пам’яті та примирення і Дню Перемоги біля пам’ятника загиблим воїнам у Другій Світовій війні відбувся у с. Черкас.  На вшануванні пам’яті загиблих воїнів були присутні ветеран Другої Світової війни Тарасенко М.М., воїни АТО та жителі села. Звучали найщиріші вітання від голови сільської ради Курінного В.В. та засновника СВК «Атлантида» Тарасенка П.М.
 Меморіальні заходи відбулися і на території Маловільшанської сільської ради, в селах Мала Вільшанка та Бакали. Серед них хочеться відмітити урочисте відкриття пам’ятного знака «Бранне, кров`ю полите поле» загиблим визволителям сіл: Мала Вільшанка, Бакали, Сорокотяги, за ініціативи громадськості,  в с. Бакали.
   У смт Терезине відбувся День пам`яті «Навіки в пам`яті народній», в рамках якого відбулося вшанування ветеранів, звучали імена загиблих воїнів, хвилина мовчання. Також діти підготували  патріотичний флеш-моб, А самодяльні артисти селища - виступи художньої самодіяльності . Також біля Стели памяті демонструвалися стенди, виготовлені зав. селищною бібліотекою Ільченко Н.Г. «Навіки в пам`яті народній» з фотографіями фронтовиків-земляків та «Терезинці святкують День перемоги» із світлинами минулих років, які із задоволенням переглядали терезинці.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації