середу, 23 березня 2016 р.

Слово про великого Гетьмана

     20 березня 2016 року  виповнилося 377 років з дня народження Івана Степановича Мазепи – одного з найвидатніших гетьманів України і нашого славетного земляка. Він був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом 22 років - з 1678  по 1709 рік. І.С. Мазепа відзначився як  будівничий української держави, мудрий політик, дипломат, полководець, поет, покровитель освіти, мистецтв, захисник нашої віри.
     Період гетьманування Мазепи – це доба господарської стабілізації в Україні, згуртування еліти, піднесення церковно – релігійного життя. Стільки, як Мазепа, для розвитку освіти, науки та культури не зробив жоден український гетьман. В Україні  народ  склав про діяльність І.С.Мазепи промовисте прислівя - «Від Богдана до Івана не було гетьмана».
     Ми пишаємося тим, що Іван Мазепа народився на нашій землі, у селі Мазепинці. У селі і досі існує городище, де згідно з місцевими переказами стояв будинок гетьмана. Тут, у мальовничому селі, пройшло його дитинство. А далі доля простелила перед ним широкі шляхи, що привели його спочатку до гетьманської булави й багатства, а потім до втечі.
     Але його ідея створення незалежної української держави європейського зразка не була втрачена й зараз ми прагнемо втілити її у життя, прагнемо стати справжньою європейською державою.
     Не забувають гетьмана на його малій Батьківщині. В 1994 році в селі Мазепинці за сприяння завідуючої Київським етнографічним музеєм Лідії Орел був відкритий перший в Україні пам’ятник – бюст Івану Мазепі, що довгий час залишався єдиним в Україні. На памятнику викарбувані слова з «Думи» І. Мазепи «…а за віру хоч умріте і вольностей бороніте» та роки його гетьманування: 1687 – 1709.
     Щороку в день народження гетьмана до памятника приходять і приїздять люди, щоб вклонитися святій памяті людини, яка так багато в свій час зробила для неньки – України.
     В місцевій школі, сільській бібліотеці чи Будинку культури проходять заходи, присвячені відомому землякові. Ось і цього року, 21 березня, в затишному приміщенні Будинку культури с. Дрозди бібліотекар Дроздівської сільської бібліотеки – філіалу №3 Бондар О.І. та бібліотекар ЗОСШ І-ІІІ ст.. Остапенко Г.М. підготували та провели  захід до дня народження Великого гетьмана – історичний портрет «Славетний земляк – відомий історичний діяч І.С. Мазепа». Глядачі з захопленням слухали доповіді учнів 8 класу Нестеренка Захара, Галянт Даші, Проценка Саші, Бондаренко Насті, Бондаря Владислава, Шевченка Богдана про родовід гетьмана, його службу у Дорошенка та Самойловича, його гетьманську діяльність, про різносторонню освіченість Мазепи та його поетичну натуру. Одна з учениць (Галянт Даша) зачитала відомі пісні – думи написані самим Мазепою - «Псальму» та уривок з думи «Всі покою щиро прагнуть…».
     Слово про І.С.Мазепу прозвучало від запрошених гостей: голови сільської ради с. Дрозди Морської Г.О., директора Білоцерківської районної бібліотечної системи Зінченко Л.В., бібліотекаря бібліотеки-філіалу № 51 с. Мазепинці Коваленко В.В.

     Увазі відвідувачів сільська бібліотека представила літературу про життя та діяльність великого гетьмана: «През шаблю маєм права», у якій зібрано різножанровий доробок гетьмана І. Мазепи - його думи, листи до Мотрі Кочубеївни, універсали,  роман у віршах А. Гудими «Сповідь Мазепи», цикл творів Б. Лепкого «Мотря», «Не вбивай», «Батурин», «З-під Полтави до Бендер», твір О. Пасічника «Гетьман Мазепа або слов’янська трагедія», Б. Крукшицького «Гетьман Мазепа та його доба» [та ін.] (всі ці матеріали були представлені на книжковій виставці).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації