пʼятницю, 29 листопада 2013 р.

Нечуєве слово на Білоцерківщині

     Бібліотеки Білоцерківської районної централізованої бібліотечної системи взяли участь в ХІ обласному літературно – мистецькому святі «Веселки над Київщиною. Нечуєве слово на Білоцерківщині», приуроченому до 175-річчя від дня народження класика української літератури І.С. Нечуя-Левицького 25-27 листопада, палітра якого була різноманітною.
     25 листопада в с. Трушки відбулося відкриття музею І.С. Нечуя – Левицького. Працівники бібліотечної системи району долучились до збору експонатів для музею, надано літературні матеріали (публікації в періодичній пресі, біографічні матеріали про письменника). Методисти ЦРБ взяли участь в оформленні музею. На відкриття музею завітали: духовенство, представники влади: голова Білоцерківської районної  державної адміністрації – А.Я. Немна, керівник апарату районної державної адміністрації Шовкопляс Р.П.; меценат та засновник музею – А.П. Рябоконь; голова Київської обласної письменницької організації А.І. Гай; відомі українські письменники, члени Національної спілки письменників України, лауреати Національної літературної премії ім.. Т.Г. Шевченка: Михайло Шевченко, Леонід Горлач; бібліотекарі району та міста. Виступаючі відзначили важливість заснування сільського музею Нечуя Левицького,
 адже Білоцерківщина, особливо Трушки, відіграли важливу роль у письменницькому доробку Івана Семеновича.
     Директор ЦБС Зінченко Л.В. розповіла про внесок бібліотек до організації даного музею.

   Далі свято продовжилось у Трушківській «ЗОШ». Силами районної та сільської бібліотеки облаштовано книжкову виставку «Великий співець Надросся». Учасники клубу «Світанок», що працює у сільській бібліотеці привітали гостей уривками та інсценівками з творів Нечуя – Левицького.  Письменники дарували школярам та присутнім свою творчість. Гості відвідали шкільний музей Нечуя – Левицького.
Напередодні ювілею письменника 24 листопада у бібліотеці с. Поправка відбулася літературна бесіда для учнів 5 – 7 класів «Зустріч з Нечуєм». Бібліотекар Куторга Н.В., розповіла про життєвий і творчий шлях письменника, повідала цікаві факти його біографії. Того ж дня у бібліотеці с. Фесюри  теж відбулася бесіда – розповідь «Зустріч з Нечуєм» для дітей різних вікових груп.


-  25 листопада у бібліотеці с. Мала Вільшанка спільно зі школою проведено пізнавальну мандрівку «Так про наш край ніхто не писав». Запрошено учнів 8 – 9 класів. Бібліотекар Захожа Л.В. та вчитель української мови та літератури Тіщенко В.Ф. розповіли про зв’язок Нечуя – Левицького з Білоцерківським краєм, зачитали уривки з творів письменника.
-  25 листопада бібліотекар с. Матюші – Шутенко Л.В. та бібліотекар  школи – Мельник С.П. спільно організували  в школі літературні погостини «Вся Україна під його письменницьким пером» для учнів 7 – 8 класів. Силами сільської бібліотеки організовано книжкову виставку творів Нечуя – Левицького, зроблено бібліографічний огляд представлених книг. Шкільний бібліотекар розповіла біографію письменника. Мельник Марія та Кубенко Настя (учениці школи) запропонували присутнім інсценівку з повісті «Баба Параска та баба Палажка».
-  Літературну бесіду «І пензлем художника, і гострим пером» проведено спільно зі школою в с. Розаліївка. 25 листопада для учнів 7 – 9 класів.
-   25 листопада бібліотекар с. В.Тарасівка Лисак Р.Ю. спільно з учителем української мови та літератури Ярнілко О.К. провели літературну годину для учнів 6 – 9 класів «Так про наш край ніхто не писав».
-  26 листопада в ЗОШ с. Озерна відбулася літературно – краєзнавча година «Так про наш край ніхто не писав», яку провела для учнів 6 класу бібліотекар Шутенко В.В.
-  26 листопада в рамках літературно – мистецького свята «Веселки над Київщиною. Нечуєве слово на Білоцерківщині» у школах району відбулись зустрічі з письменниками Київщини. До організації даних зустрічей долучились бібліотекарі району. Так у селі Піщана відбулась зустріч з Тетяною Володай та Володимиром Іванцівим. Присутні подивились відео про життя і творчість Нечуя – Левицького, виступили письменники, які подарували книги для сільської та шкільної бібліотек. Тетяна Володай заспівала під гітару авторські пісні.
    У Фастівці за участю сільського бібліотекаря Вигівської Ю.М. відбулася зустріч з Аллою Тупчій та Леонідом Кононовичем, який значну частину дитинства провів у цьому селі. Діти були в захваті від розповідей та творів письменників.
    У Пилипчі побували Наталія Войтенко та Олександр Демиденко, у Дроздах - Олена Павлинчук та Володимир Дідківський. Письменники читали свої твори, розповідали цікаві факти біографії Нечуя – Левицького.
-  27 листопада у бібліотеці с. Потіївка пройшов літературно-критичний огляд «Письменники про Нечуя-Левицького». Завідувачка бібліотекою Соколенко С.М. запросила до співпраці вчителя української мови та літератури Соколенко Н.О. Бібліотекар  та вчитель зачитали вислови відомих письменників про творчість Нечуя- Левицького, діти розіграли сценки за творами письменника.
-  У бібліотеках системи організовано книжкові виставки, тематичні полиці, перегляди літератури під назвами: «Іван Семенович Нечуй – Левицький – великий митець Надросся», «Письменник, просвітитель, педагог», «Великий співець чарівного Надросся».
-  Відділом методичної та бібліографічної роботи центральної районної бібліотеки видано літературно – краєзнавчу розвідку «Нечуй – Левицький і Білоцерківщина».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації