вівторок, 9 липня 2019 р.

Гайківська бібліотека-клуб – творчий центр громади

Є на карті України невеличкі села, які не загубилися у вирі буття, завдяки непересічним людям. І громади сіл гуртується навколо них. Так от у селі Гайок, що на Білоцерківщині, громада гуртується навколо бібліотеки-клубу. Очолює цю установу культури Людмила Миколаївна Волкова. І хоч не має фахової освіти, щиро переймається популяризацією читання, народним мистецтвом. Затишна бібліотека, у якій можна знайти собі книгу за уподобаннями і дорослим, і дітям. При бібліотеці Людмила Миколаївна створила музейну кімнату. Розпочала формувати експозицію з маминих вишитих рушників: «Дуже хотіла, щоб їх бачили люди». А потім гайківці потяглися сюди зі своїми артифактами.
 Дивляться на відвідувачів земляки зі світлин  минулої епохи  і ніби запитують: «Ну як тут у вас? Живете при комунізмі?!...»  А зверху образ, що висів у чиїсь хаті, мудро споглядає  на суєтність буття. Чого тут тільки немає. Біля розмальованої печі стоять, такі колись необхідні для українських господинь, лопата і  рогачі. Є тут і прядка, і гребінь, і  веретено.  Над ліжком з пишними вишитими подушками  - коврик ручної роботи. А поряд буфет із глиняним посудом.  На столі  - глиняні горщики. Біля столу – маслобійка. Та хіба все перелічиш!
  Цю неповторну атмосферу маленького села, яке повноцінно живе завдяки ентузіазму та творчому горінню декількох людей: Людмили Миколаївни Волкової та Тетяни Тезіславівни Строкач, бібліотечні працівники відчули, завітавши до бібліотеки-клубу на творчу лабораторію «Народознавство в бібліотеці як засіб пізнання українських звичаїв  та традицій».
  Після екскурсії бібліотекою та міні-музеєм, завітали до прохолодної затишної зали сільського клубу.
  Звертаючись до бібліотечних працівників, директор Білоцерківської централізованої бібліотечної системи Л.В.Зінченко наголосила, що українці здавна живуть за народним календарем, коли традиційні народні свята змінюють один одного. Ми комфортно почуваємося в парадигмі своїх звичаїв і традицій, особливо це притаманно сільському жителю. Тому багато міських жителів полишають всі свої справи і спішать до рідних на Різдво, Великдень Зелені свята і т. д., щоб відчути цю споконвічну безперервність життя, спорідненість із предками.
А бібліотека-клуб села Гайок відмінно справляється з цією  місією – центру культури, народних традицій, духовності.
Про бібліотеки як  осередки українознавства та народознавства, йшлося у консультації, яку підготувала завідувачка відділу методичної і бібліографічної роботи центральної районної бібліотеки Л.А.Савич та в методичних рекомендаціях «Одвічно живе джерело мудрості», які надала колегам провідний методист по роботі з дітьми Ю.В.Харченко.
У своєму виступі «Бібліотека-клуб – творчий центр громади» Л.М.Волкова поділилася з колегами багаторічним досвідом роботи.
«Я  - «універсальний солдат», - розповіла  Людмила Миколаївна, - «Тому що крім основних обов`язків, доводиться бути психологом, соціальним працівником, двірником, садівником і т.п. Звичайно, Ольга Василівна Костина, Вільнотарасівський сільський голова, підставляє нам своє плече,  старається надати моральну та фінансову допомогу, за що ми їй щиро вдячні».
 Андрій Гринич, представник юного покоління гайківців, прочитав «Вірш про Україну.»  
Бібліотечні працівники отримали велике задоволення від спілкування з Тетяною Строкач, літератором, педагогом, чудовим організатором свят, які проходять у селі. Авторка презентувала учасникам навчання свою нову книгу «Веселковий дивосвіт», яка містить багаторічний доробок з організації дитячого дозвілля і стане в нагоді бібліотекарям. А ще вона співорганізатор аматорського колективу «Берегиня».
 У цьому році знаменною подією села стало п`ятиріччя вокального аматорського колективу, до складу якого  входять 11 жінок. Ці гайківські «берегині» не тільки несуть українську пісню людям, а й приймають активну участь у громадському житті села. Займаються його благоустроєм, активно співпрацюють з білоцерківською волонтерською групою по допомозі воїнам ЗСУ, яку представляє К. Климчук.
Про надбання, співпрацю  та взаємодопомогу працівників культури Вільнотарасівської та Гайківської громади розповіла бібліотекар села Вільна Тарасівка Р.Ю.Лисак.
 В учасників зібрання залишилися чудові враженням від навчання та  гостинності, яку створили організатори заходу.


















































   






Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації