понеділок, 2 червня 2014 р.

Всеукраїнське свято «З обійнятих тобою днів»

Традиційно, в останню суботу травня, відбувається літературно-мистецьке свято «З обійнятих тобою днів» пам`яті видатного українського поета, прозаїка, кіносценариста, кіноактора, кінорежисера, громадського діяча, лауреата Національної премії України імені Т.Г.Шевченка та багатьох інших відзнак Микола Степановича Вінграновського.
Цього року свято розпочалося з покладання квітів до меморіалу письменника на березі р. Рось при в`їзді в с. Яблунівку. Тут любив відпочивати і творити Микола Степанович. 
Свято продовжилось у сільському будинку культури. У ньому взяли участь керівники фонду, заснованого рідними М.Вінграновського, відомі українські письменники, представники Українського фонду культури, Білоцерківської райдержадміністрації, Білоцерківської міської ради, творча інтелігенція міста та району, широке коло шанувальників слова.
А.І.Кульчицький, член президії Українського фонду культури, відкриваючи свято, відмітив , що на Білоцерківщині шанують великого класика конкретними справами.
У вітальному слові сільський голова села Яблунівка А.М.Савчук наголосив, що географія гостей, які відвідують свято, розширюється.
Спогадами про М.С.Вінграновського поділились: Павло Вольвач, відомий  український поет; Мирослав Лазарук, прозаїк, публіцист з міста Чернівці. До речі він запропонував випустити альманах «Рось» до наступних роковин письменника. Дослідник творчості М.Вінграновського С.Богдан, зупинилась на унікальності  таланту Миколи Степановича. Письменники: Валентина Козак, Олексій Микитенко, Раїса Харитонова подарували присутнім рядки своїх творів. Дружніми оплесками вітали учасники свята переможців міськрайонного конкурсу читців-декламаторів «Маєстат слова».
Незабутнім музичним дарунком став виступ Лауреата багатьох українських і зарубіжних конкурсів, володара Гран-прі І.І.Сухого з вихованцями, який завітав з Жашкова Черкаської області.
 Присутні зійшлися на думці, що поезія М.С.Вінграновського особливо актуальна нині.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації