вівторок, 5 червня 2012 р.

   Квітує, святкує дитинства країна.
                     (Міжнародний День захисту дітей на Білоцерківщині)

         1-го червня у всьому світі відзначають Міжнародний День захисту дітей. Цей день було проголошено ще у далекому 1949 році, а в 1959 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини.
         Принципи Декларацій прав дитини передбачають: дитина повинна мати право на ім’я, громадянство, користуватися всіма благами соціального забезпечення, вона має бути захищена від усіх форм жорстокості та експлуатації. Даний документ в Україні набув чинності з вересня 1991 року і  наголошує, що діти повинні виховуватись в дусі взаєморозуміння, дружби між народами, миру та братерства. Глибоким змістом наповнені рядки Декларації про обов’язки людства надавати дітям все найкраще для духовного й фізичного вдосконалення, про гарантії використання здібностей на благо суспільства:

                                     Я маю право жити на землі,
                                     Творити, дихати, учитись.
                                     Я маю право на веселку й на весну,
                                     На щедру осінь і на тепле літо,
                                     На зиму, так безмежно  чарівну,
                                     І на лани зі стиглим житом,
                                     На золотаве сонце в небесах,
                                     Що щедро Україну зігріває,
                                     На соловейка спів в гаях
                                     І на любов батьків безмежну і безкраю

        Безмежну любов і турботу дорослих відчули учасники та юні гості районного свята, що відбулося в селі Фурси, завдяки спільним зусиллям районного відділу культури, районної школи мистецтв, сільського будинку культури, бібліотеки та школи.

У рамках свята «Місія честі, любові, добра», що  пройшло у центральній районній бібліотеці, працівники відвідали хворих дітей центральної районної лікарні, провели для них конкурси, ігри, вікторини, вручили призи. У читальному залі ЦРБ юні читачі бібліотеки відгадували загадки, брали участь у вікторинах, малювали. По місцевому радіомовленню оголошено районну акцію «Читаємо малюкам на ніч», до якої долучилися читачі сіл району, як дорослі, так і малеча.
Свята: «Чарівний світ дитинства», «Назустріч дітям відчиніть серця», «Квітує, святкує дитинства країна», «Ми діти твої, Україно» відбулися в Узинській бібліотеці для дітей, в с.Озерне, с. Вільна Тарасівка, с. Чепеліївка, с.Пилипча, с. Поправка, с.Мала Вільшанка, с.Скребиші, с. Матюші, с.Ол.Слобода, с. Городище та ін.. Діти прослухали історію виникнення даного свята. Взяли участь у іграх, конкурсах, розвагах. Бібліотекарі наголосили, що поруч із правами існують обов’язки. Юридичні діалоги: «Діти і закон» проведено у бібліотеці с. Острійки, «Дитинство в Україні: права, гарантії, захист» у бібліотеці с. Тарасівка, правова бесіда «Знаємо свої права, виконуємо обов’язки» відбулася в бібліотеці с. Дрозди.
       Міжнародний День захисту дітей, що відбувся на Білоцерківщині ще раз підтвердив думку: у нас зростають розумні, талановиті, небайдужі діти, які стануть гідними громадянами України.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації