понеділок, 30 листопада 2020 р.

Музеями Марка Твена

   30 листопада виповнюється 185 років з дня народження Марка Твена (справжнє ім’я Семюель Клеменс) – видатного американського письменника, журналіста, громадського діяча. Протягом усього свого життя митець ніс людям велику віру в перемогу гуманістичних ідеалів над силами зла.
  Відділ обслуговування Білоцерківської центральної районної бібліотеки пропонує здійснити віртуальну екскурсію музеями Марка Твена.

    У наш час в Америці існує два основних музеї письменника.

           Меморіальний комплекс Марка Твена в Ганнібалі (штат Міссурі)

Будинок Беккі Тетчер
  
  Всього в музейний комплекс Марка Твена в Ганнібалі зараз входять 8 будівель. Серед них – будинок Хоукінс (Hawkins), дочка яких, Лора (Laura), стала прототипом Беккі Тетчер (Backy Thatcher). Збереглася в первинному вигляді і юридична контора батька письменника, Джона М. Клеменса (Jhon Marshall Clemens). У 2007 році був відкритий музей Гекльберрі Фінна.
Галерея Марка Твена
  У музеї "Галерея Марка Твена" зібрано прижиттєві видання книг,  друкарська машинка, яка належала письменникові, оригінали ілюстрацій Нормана Роквелла до книг Марка Твена, численні особисті речі літератора. Є багато інтерактивних експонатів, серед яких – копії диліжанса і річкового плота.
   Центром музейного комплексу є будинок, в якому жила сім’я Клеменсів. Ця будівля, зведена в 1843 або 1844 році, називається «Будинком дитинства Марка Твена» (Mark Twain Boyhood Home).
Будинок дитинства Марка Твена
 Влітку в музеї традиційно проходить фестиваль «Національні дні Тома Сойєра», куди з’їжджаються шанувальники творчості Марка Твена з усієї Америки. Поруч розташований знаменитий паркан, який можна пофарбувати. Хлопчаки змагаються, хто швидше і краще пофарбує відведені їм кілька дощок. 
  Не тільки музей, але і вся історична частина міста – це меморіал Марка Твена, де герої його творів живуть у назвах магазинів і кафе. 
                                               
  Біля підніжжя Кардиффської гори стоїть пам’ятник Тому Сойєру і Гекльберрі Фінну. Він був встановлений 27 травня 1926 (скульптор Фредерік Хіббард). На березі Міссісіпі стоїть пам’ятник самому Марку Твену. 
                          
     Можна побувати і в знаменитій печері, де колись заблукали Том і Беккі. Тут уже побувало не одне покоління туристів. Нині печера вся електрифікована, що дозволяє побачити всі її чудеса: «Вітальню»,«Собор», «Палац Аладдіна».

 Вебресурси

Офіційний сайт Будинку дитинства і музею Марка Твена (англ. мовою)

Офіційна Facebook-сторінка (англ. мовою), на якій, окрім іншої цікавої інформації, ви знайдете відеоекскурсії музейним комплексом



                                  Будинок-музей Марка Твена у Хартфорді 
  Побудований у вікторіанському стилі триповерховий будинок з 19 кімнатами розташований у Хартфорді, штат Коннектикут. У ньому Марк Твен прожив з 1874 по 1891 рік і саме тут написав свої кращі романи: «Пригоди Тома Сойєра» «Пригоди Гекльберрі Фінна», «Принц і злидар», «Янкі з Коннектикуту при дворі короля Артура» та ін 
    У 1962 році будівля отримала статус національного історичного пам’ятника США, тут відкрився музей Марка Твена.

 Вебресурси




Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації