пʼятницю, 27 квітня 2018 р.

«Дзвони Чорнобиля стогоном будять»


26 квітня 2017 року в приміщенні Пищиківської ЗОШ  І-ІІІ ступенів  проведено годину пам′яті «Дзвони Чорнобиля стогоном б’ють».
 На захід запрошені ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, вдови померлих ліквідаторів.
В залі, де проходить захід, оформлена книжкова викладка літератури «Полин -  зоря горить і до сьогодні» та «Чорнобиля уроків людству не забути». Присутні знайомляться з дитячими малюнками про Чорнобильську трагедію, про відповідальність людини за оточуюче середовище.
 Перед  сцені фруктове дерево, яке проросло і всохло -  перевите чорними стрічками та червоним вишитим рушником. Біля нього стоїть запалена  лампадка та букет квітів з чорною стрічкою.
Захід розпочався з перегляду  відеоматеріалів про аварію Чорнобильській АЕС.
Під супровід мелодій та пісень «Чорнобильська зона» у виконанні Т.Петрененка, «Зона» у виконанні Л.Сандулеси, «Молитва за Україну» - у виконанні О.Білозір - спираючись на літературний матеріал, ведучі заходу, учениці 6 класу Приймак Софія та Патлай Дарина розповіли про масштабність Чорнобильської катастрофи, яка ніколи не зітреться з людської історії, не згасне у віках, учні 7 класу Волошина Антоніна і Колпачова Аліна через поезію різних авторів передали присутнім картину вселюдського болю.
Директор Пищиківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Корнійчук В.В. розповіла присутнім про Чорнобильську катастрофу, відзначивши, що Чорнобиль – це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам'ять, це чорний біль нашої землі.
Вона відзначила, що Чорнобиль дав нам кілька моральних уроків трагедії:
1 урок – безвідповідальності (ми не були готові до такої аварії ні морально, ні технічно. І коли вже сталась трагедія, довго все подавалося в присмерках напівправди);
2 урок – милосердя (всі люди відгукнулись на біду, прийшовши чорнобильцям на допомогу);
3 урок – патріотизму (ми мусимо завжди пам′ятати про подвиг пожежників, що у потрібну хвилину стали на захист, прийняли правильне рішення).
Ведучі  Приймак Софія, Майгурова Аліна, Ткачук Віталій, Лисенко Марина  промовляють:
«Ми схиляємо свої голови перед усіма, кого сьогодні вже немає з нами, перед тими, хто ціною власного життя оплатив шанс на життя. Тож устаньмо і – помовчимо мить – у пам'ять про тих, хто заснув вічним сном, сказавши своє вагоме слово в цій трагедії».
 Запалюється лампадка. Чути звук метронома.
Хвилина мовчання.
У виконані учнів 6 та 7 класів прозвучала пісня на слова Д. Павличка «На Чорнобиль журавлі летіли», а учениці 6 класу Євдокимова Яна – виконали пісню «Над землею туманами».
 Бібліотекарями сіл Пищики та Безугляки було презентовано матеріали та малюнки про Чорнобильську трагедію.
 На заході присутні:педагогічний колектив школи, працівники культури,  в.о. сільського голови Барчук А.С., працівники соціальної сфери села, депутати сільської ради, учні 5-11 класів.











Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації