пʼятницю, 22 липня 2016 р.

А сьогодні ми їдемо до Вас…

  20 липня на базі Межівської бібліотеки-клубу відбулося навчання бібліотечних працівників району – засідання лабораторії досвіду «Народознавчий і краєзнавчий чинник у формуванні патріота України».

 Традиційно відділ методичної і бібліографічної роботи Білоцерківської центральної районної бібліотеки проводить виїзні навчальні заходи в кращих бібліотеках-філіях централізованої бібліотечної системи .
   Межівська бібліотека-клуб уже багато років виконує функції центрової  публічної установи села. Адже тут проходять збори громади, працює виборча дільниця, відбуваються вечори та концерти, дискотеки для молоді, літературні заходи.
    Гарними та теплими  словами згадують у Межовому Аду Данилівну Онопрієнко, яка багато років очолювала цей  заклад культури.
   У 2007 році Аду Данилівну змінила на посаді Марія Іванівна Стороженко.
    Щоб відповідати  професійним критеріям культпрацівника, молода  господиня закладу культури закінчила Київське обласне училище культури і мистецтв за спеціальністю «Бібліотечна справа».
    Спілкуючись із Марічкою, як ніжно називають її старші жителі села, складається враження, що вона, незважаючи на свій молодий вік, ставиться до своїх односельців, як мати. І хоч сама не місцева, знає хто чим живе – від старого до малого.
   У наш непростий час багато зусиль довелося прикласти, щоб  просто зберегти приміщення, яке багато років не знало ні ремонту, ні тепла. Стараннями Марії та за  фінансової підтримки Озернянської сільської Ради, біля клубу з`явився новий паркан, вперше за багато років відремонтовано бібліотеку, приміщення опалюється.
    Зазвичай на таких навчальних заходах бібліотечні працівники мають змогу порівняти місцеву матеріально-технічну базу зі своїми умовами праці. Тож, коли на захід завітав сільський голова Юрій Юрійович Дробович, посипались запитання.
   Як молода успішна людина, Юрій Юрійович прагне допомогти закладам культури Озернянської сільської ради  стати затишними та комфортними. Ми дізналися, що в Озернянському Будинку культури, який  набув сучасного вигляду після капітального ремонту, незабаром буде Wi-Fi, в Межівському клубі замінять вікна на металопластикові, в бібліотеці будуть надаватися Інтернет- послуги. А цієї літньої днини межівська молодь раділа новенькому тенісному столу, який придбав сільський голова для активного дозвілля.
   Марія Іванівна привітно зустріла нас у бібліотеці, де панує неповторна атмосфера українського духу, яку створюють історико-краєзнавча експозиція «Велична і свята ти, мати-Україна», дитяча зона «На острові дитинства», етнографічний куточок «Золота нитка традицій», виставка читацьких уподобань «Розмаїття популярного читання» та інші.
   У літературно-музичній композиції «Мій сонячний край – Україна» показали свої таланти учасники художньої самодіяльності і активні користувачі бібліотеки: Драбинко Карина, Плигань Катя, Кливіцький Ярослав, Стороженко Іван, Стороженко Ігор. Никитченко Олена, Никитченко Дарина та дует «Калина» у складі: Шабельної Алли та Шабельної Ольги.
    Марія Іванівна Стороженко поділилася з колегами досвідом роботи. Адже  за відсутності в селі сільської ради, школи, всі сільські стежки  ведуть до бібліотеки-клубу,  всі головні події села відбуваються тут. Вона відмітила, що часто  односельці  приходять до бібліотеки не тільки за книгою, а й за порадою, поділитися своїми проблемами, а то і просто поспілкуватися.
 Особливу увагу приділяє Марія юним користувачам, найщасливіші дитячі роки яких теж пов’язані з бібліотекою-клубом.
     Л.А.Савич, завідуюча відділом методичної і бібліографічної роботи Білоцерківської  центральної районної бібліотеки,  запросила колег на бесіду про джерела і витоки національної  свідомості українця, яка формується на народних традиціях, побуті, краєзнавстві його «малої батьківщини», запропонувала тематику та форми роботи заходів народознавчого, краєзнавчого та патріотичного спрямування.
   Наскільки важливо кожному із нас вивчати  символіку народної вишивки, ми зрозуміли, прослухавши  лекцію О.Д.Бондар, завідуючої відділом комплектування  і обробки  ЦРБ, майстрині народної вишивки, адже в орнаментах та узорах закодовано родові символи українців. І від того чи дотримуємося ми  канонів предків, залежить благополуччя сім`ї та родини.
  Міні-презентації «Легенди рідного села» підготували бібліотечні працівники: Соколенко С.М. (с. Потіївка), Закрасняна Н.М. (с. Чепиліївка), Щербина Л.Т. (с. Сухоліси).
   Підводячи підсумки, Л.В.Зінченко, директор Білоцерківської районної централізованої бібліотечної системи, наголосила, що під час таких навчань бібліотечні працівники мають змогу почерпнути для себе багато нового, ще раз переконатись, яку відповідальну професію обрали та подякувала М.І. Стороженко за гарну роботу.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації