середу, 18 травня 2016 р.

Інакше не могли, бо духом сильними були

З метою вшанування  історичної пам`яті  про жертв політичних репресій та  жертв геноциду Кримсько-татарського народу в бібліотеках Білоцерківської районної ЦБС відбулися історико-патріотичні заходи.
 8 травня в бібліотеці-клубі  села Гайок відбулася зустріч жителів села з учасником АТО Кириленком Сергієм Юрійовичем «Є така професія – захищати Батьківщину» До заходу в бібліотеці було оформлено стенд із світлинами земляків-односельців  - учасників подій на Сході України, світлинами дітей, які передавали через волонтерів малюнки із побажаннями миру. Головна реліквія  - прапор України з місця бойових дій . Серед виступаючих – військовий пенсіонер Григораш  Геннадій  Миколайович , який у своєму виступі засудив будь-які прояви агресії і закликав бути солідарними в боротьбі за незалежність будь-якої країни. Учасники художньої самодіяльності подарували пісні патріотичного спрямування.
14 травня до Дня пам’яті жертв політичних репресій у Фурсівській сільській бібліотеці був проведений тематичний просвітницький захід «Інакше не могли, бо духом сильними були». Це зустріч учнівської молоді з представником сім’ї колишнього репресованого – старожилом, колишньою вчителькою мови та літератури місцевої школи, поетесою, Марією Єлізарівною Лисенко. Батько її чоловіка зазнав жорстоких переслідувань за свої висловлювання та релігійні переконання. Від природи розумний, мав чудову пам'ять, був принциповий і відстоював істину.
 Життя репресованих – суцільний голод і муки: лава підсудних, камери смертників, закриті суди, місця ув’язнення, роки заслання… Жорстока дійсність московської імперії. Важкі батькові сльози впали її чоловікові і їй глибоко в душу. Юнацтво зацікавлено слухало сповідь цієї жінки про їхнє з чоловіком покоління, про важке і по-своєму цікаве життя-буття, як підсумок майже 90-ліття поважного віку, розумієш, на скільки важче було вижити цьому поколінню й на скільки ці люди сильніші своїх нащадків. Представники зазначеної категорії громадян своїм прикладом надихали земляків не здаватися за жодних обставин.
Старшокласники ознайомились із книгами, представленими на книжковій виставці «Біль наш довічний». Особлива увага присутніх була привернута до 3-х томів обласної книги «Реабілітовані історією», що розповідає про трагічні сторінки Київщини.
До розмови долучився вчитель історії України та Київщинознавства Василь Миколайович  Гапоненко, який розповів про події найпекельнішої і найкривавішої доби в ХХ столітті. Перегортав трагічні сторінки нашої історії: жахливі наслідки червоного терору періоду національно-визвольних змагань українців у 1918-1921 рр., масові репресії під час примусової колективізації с/г і розкуркулення, штучні голодомори, сталінський терор 30-40-х і початку 50-х років минулого століття
Бібліотекарі, запаливши свічку, зачитали крилаті вислови Велесової книги:
«Пам’ятаймо про минуле завжди, тримаймося правди нашої і здобудемо правду…
Старі часи, то наше благо. Дістанемо від них твердості й кріпості, аби ворогам відповідати, як належить.
Також працівники книгозбірні у своїх виступах відмітили, що на жаль, у наші дні ми знову змушені вести війну для того, щоб жити у мирі.
Хвилиною мовчання вшанували, помянули жертв, які постраждали від тоталітарних режимів і продовжують зазнавати страждань в наш час. Чимало славних синів України, які на шляху служіння України вже відійшли у вічність. Присутні скорботно схилили голови, вшанувавши жертв анти людяного, небаченого за своєю жорстокістю режиму.
В бібліотеці села Сухоліси  15 травня проведено годину-реквієм «В пам’ять жертв репресій , війн, голодоморів» В ході заходу діти  подивилися презентацію про  в’язнів концтаборів-жителів села Сухоліси  «Війна пройшлась по долях наших молодих»
15 травня бібліотекою села Розаліївка підготовлено історичний урок- екскурс «Історія покликала їх на подвиг» для 4-8 класів. В ході заходу діти дізналися про репресованих письменників, які піддавались репресіям  в 20 - роки та в післявоєнну епоху.
15 травня До Дня пам'яті  жертв політичних репресій  в Потіївській сільській  бібліотеці   організовано книжково -документальну виставку  "В світлі воскреслої правди", на якій представлені книги, копії документів, спогади очевидців.Окремий розділ виставки  «Слово закуте у кайдани»,
присвячений  жертвам репресій - українським письменникам -  О. Телізі, В.Стусу, О. Ольжичу та іншим.  Юні читачі переглянули відеопрезентацію  "Реабілітовані історією"
 17 травня у бібліотеці с. Олійникова Слобода відбувся захід  «Їх слово і діло -  незалежність України». Для учасників заходу бібліотекар розгорнула презентацію «Розстріляне відродження» - знищення   української інтелігенції протягом 1920-1930-х років», у якій показано, як кремлівська влада боячись українського духу свободи, продовжувала знищувати інакодумців і в шістдесяті роки – «Письменники шестидесятники». На жаль останні слайди презентації нагадали і про нинішніх політичних в’язнів  кремлівських тиранів, які хочуть зламати дух українського народу у боротьбі за вільне майбутнє. На завершення  бібліотекар порадила присутнім познайомитись із творчістю  тих  патріотів,  незалежної України, які проклали перші стежинки до Незалежності України.   
18 травня у Білоцерківській центральній районній бібліотеці пройшла година-реквієм для дорослих користувачів та молоді «Розстріляне Відродження: трагічні силуети ХХ століття», приурочена до Дня пам’яті жертв політичних репресій та Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Відкрив захід кліп відомої співачки Джамали «Чому квіти мають очі», створений на основі фільму «Поводир» – української історичної драми, заснованої на подіях1932 року. У своїх виступах бібліотечні працівники торкнулися болісної сторінки в історії багатостраждальної України, що ввійшла в сумний мартиролог під лиховісною назвою «Розстріляне Відродження» – спільним найменуванням літературно-мистецького  покоління 20-х – початку 30-х рр. в Україні, яке дало високохудожні твори у галузі літератури, живопису, музики, театру і яке було знищене тоталітарним сталінським режимом.  Цей термін вперше запропонував діаспорний літературознавець Юрій Лавріненко, вживши його як назву збірки найкращих текстів поезії та прози 1917–1933 рр. Учасники заходу мали змогу ознайомитися з другим виданням цієї антології, а також іншою літературою, присвяченою темі політичних репресій.  Присутні переглянули документальний фільм «Історія гідності. Знищення української інтелігенції», прослухали розповіді про трагічні долі митців цієї страшної для України доби, а також окремі зразки творчості натхненних «робітників в майстерні власних слів», які у складний час продемонстрували  всю силу українського духу, необхідність власного шляху й незалежності від інших культур.

 








Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації