суботу, 27 лютого 2016 р.

Безсмертна донька мудрого народу

     
    Кожен край народжує свого Поета, сподіваючись виявити себе через його Слово. Рідна земля виколисує і виховує свого Співця. З кожним народженням Поета знову і знову народжується надія природи, надія народу. Мудрість природи і мудрість народу у тривожні для них часи проявилася у тому, що справді величезний талант було вкладено в серце і вуста слабосилої дівчини. І от зазвучав її голос – тихий і ніжний, проникливий і мелодійний, пристрасний і променистий – голос великої Лесі Українки.
  З нагоди 145-річчя видатної української поетеси у Білоцерківській центральній районній бібліотеці пройшли два яскравих святкових дійства. 25 лютого для членів клубу «Промінь надії» Академії пенсіонерів було організовано поетичну світлицю «Крилате слово – от моя стріла», а 26 лютого – літературно-музичний калейдоскоп для учнів початкових класів «Безсмертна донька мудрого народу».
  Незважаючи на спільну тематику, заходи значно відрізнялися за змістом і настроєм. Так, зустріч з дорослими користувачами мала характер змістовного діалогу, в ході якого присутні обмінювалися враженнями та ділилися цікавими фактами з життя Лесі Українки, не оминаючи й трагічних сторінок. Учасники прийшли до спільного висновку, що Леся Українка належить до тих рідкісних творців, повсякденне життя яких, стосунки з людьми і поведінка не обезславили (бодай найменшою мірою) їхнього чесного імені. Вона жила красиво і самозречено, як і творила. 
  У розповіді, призначеній для школярів, завідуюча відділом обслуговування С.В. Куштан, детально зупинилася на дитячих роках поетеси. Уникаючи надмірного драматизму, ведуча прагнула донести до юних користувачів думку про те, що життя Лесі Українки – це подвиг митця, один із тих подвигів, які підносять людину в очах сучасників, роблять її незгасною зіркою в очах нащадків.

  І, звичайно, справжньою окрасою обох заходів стали поезії Лесі Українки у виконанні користувачів та працівників бібліотеки. Сильне враження на присутніх справили чудові інсценівки: уривок з широковідомої «Лісової пісні», а також виступи Лесі й Софійки Кузьменко від імені Лесі Українки в дитинстві та дорослому віці.
     Бібліотекарі порадили присутнім якомога частіше звертатися до віршів незламної поетеси, яка підтвердила своїм життям своє призначення дочки Прометея. Адже вона запалила у серцях людей силу духу, добра, самопожертви в ім’я свого народу, вогонь відданості та патріотизму, віру в краще майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації