середу, 25 березня 2015 р.

Як у нас на Україні

  
  У Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбулася святкова народознавча панорама «Як у нас на Україні», на яку завітали члени клубу «Промінь надії» Академії пенсіонерів.
  Відкрив захід виступ ведучої Світлани Володимирівни Куштан – душевний, проникливий, сповнений гордості та тривоги за нашу Батьківщину, помережаний влучними цитатами українських класиків. Так, усі присутні одноголосно погодилися зі словами Панаса Мирного про те, що найбільшим багатством у кожного народу є його мова. Ми пишаємося своєю українською мовою, адже вона – мелодійна, ніжна, – передана нам від матері разом із колисковою. Про красу української мови, її історичне коріння та зв’язок із іншими мовами світу, про її численні секрети і таємниці йшлося у виступі учасниці Я.В. Кулаківської. Також на гостей свята чекали захоплюючі мовознавчі конкурси та вікторини. Свідченням того, що наш народ завжди любив та цінував влучне слово, стали прозові та віршовані гуморески у виконанні О.П. Денисюк, Г.С. Сполович, О.П. Тітової.
  У наступній частині заходу ведуча запросила усіх присутніх до бесіди про українську пісню як одне з найцінніших духовних надбань народу, незатьмарене джерело життя людей. На святі пролунали як пісні про кохання, у яких правдиво і сердечно передано найтрепетніші людські почуття, так і жартівливі пісні. Як чудово, що сучасні українці не втрачають любові до народної пісні, яка згуртовує людей, очищає їхні душі, робить життя більш осмисленим, радісним і красивим.
  Світлана Володимирівна зазначила, що Україна багата не лише своїми традиціями та звичаями, а й різноманіттям ремесел. Витоки народного мистецтва сягають сивої давнини. Зберігаючи тісний зв’язок з традиціями минулого, народне мистецтво набуває нового змісту, нових якостей і рис сьогодення. Справжньою окрасою свята стала розгорнута у читальному залі виставка робіт майстрів народної творчості. Особливу увагу привернули вироби В.Г. Бондаря, виконані у техніці коренепластики, та роботи О.Д. Бондар – у техніці художньої вишивки.
  У заключній частині панорами ведуча наголосила, що сучасний стан нашого суспільства характеризується зростанням етнічної свідомості народу, посиленням інтересу до вітчизняної історії та культури, усвідомленням необхідності їх збереження як опори нашої духовності, втрата якої загрожує існуванню самого народу. Тож потрібно завжди пам’ятати, що усі ми – діти славного українського роду, тому повинні любити та берегти нашу мову, наші традиції, нашу Батьківщину.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації