середу, 29 січня 2014 р.

Людина великої трагічної долі

(літературно-краєзнавча година до 175-річчя від дня народження Павла Чубинського)
27 січня 2014 року  українська спільнота відзначила 175-річчя  від дня народження етнографа, фольклориста, поета Павла Чубинського. У 200-річний  ювілей  Шевченка гріх не згадати, що аж ніяк не багатій, Павло Чубинський викупив авторські права на неопубліковані за життя Кобзаря твори і,  завдяки цьому, вони дійшли до читача.
В Узинській  міській бібліотеці для дорослих 29 січня відбулася літературно – краєзнавча  година  «Людина великої трагічної долі». На захід завітали учні 10-х класів  ЗОШ №1, щоб познайомитися з життєвим і творчим шляхом Павла Платоновича Чубинського, автора вірша «Ще не вмерла Україна».
           На патріотичний лад присутніх налаштував гімн України.
Бібліотекар Тамара Василівна Копитова наголосила, що Павло Чубинський
працював  в надзвичайно складних умовах переслідування царським урядом всього українського, але за своє життя зробив дуже багато. В 1873 році Російське географічне товариство нагородило Чубинського золотою медаллю, а  в 1875 – він одержав золоту медаль Міжнародного етнографічного конгресу в Парижі.

     Вірш «Ще не вмерла Україна» зробив його  ім´я  безсмертним. Він був написаний  в 1862 році. Жодному іншому творові української літератури не судилася така велична і трагічна доля. Велична, бо в ньому втілена споконвічна мрія народу стати суверенним, здобути волю. Трагічна, бо понад століття пісню-гімн переслідували, забороняли. І тільки незалежна Україна взяла вірш Павла Чубинського  для свого  гімну,  музику до якого написав Михайло Вербицький.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації