середу, 19 лютого 2014 р.

Вшановуємо мужність воїнів-інтернаціоналістів

 2014  проголошено Роком учасників бойових дій на території інших держав. З цієї нагоди майже в кожній місцевій громаді району відбулися     історико - патріотичні   заходи, в проведенні яких, взяли активну участь працівники бібліотек району.
       14 лютого 2014 року в м. Узин біля пам'ятника воїнам-афганцям відбувся мітинг, присвячений пам'яті загиблих в Афганістані мешканців міста. Того ж дня бібліотечні працівники Узинської міської бібліотеки для дорослих провели зустріч учнів старших класів  міських шкіл з учасником бойових дій в Афганістані Нагайцевим  Сергієм Миколайовичем.
  "Ця війна назавжди залишиться болем у серці нашого народу,"- з такими словами розпочав свій виступ  Сергій Миколайович. "25 грудня 1979 року радянські війська були введені в Афганістан для виконання інтернаціонального обов'язку.  Мужні воїни захищали чужу землю , віддаючи за це своє життя. Багатьом  з них николи не повернутися на рідну землю. В афганській землі загинуло майже 15 тис. осіб, 290 воїнів пропали без вісті. Афганістан був і залишається незаживаючою раною. Чимало літ минуло, але матері не можуть забути загиблих та скалічених своїх синів, які до цих пір помирають від  ран тієї війни.  Ми маємо знати  про страшні події тих років і пам'ятати , що серед нас живуть воїни-афганці, які несли  службу на чужий землі. Ми маємо пишатися їхньою мужністю, героїзмом, подвигами. Серед них є і наші земляки: Сосновський Сергій Петрович, 1961р.н., загинув в 1981році; Кураєв Олександр Іванович,1956 р.н., загинув в1981 році; Бідний Борис Васильович, 1936 р.н., загинув в 1981 році." 
Бібліотекар Копитова Т.В. розповіла,  що в Україні відкрито більше 300 пам'ятників і меморіальних дошок,  є музей воїнів-інтернаціоналістів в Києві. В Київській області проживає 4725 воїнів – інтернаціоналістів , а життя  245 -  забрала Афганська війна.
       Захід був завершений хвилиною мовчання на честь усіх загиблих в Афганістані.
        У рамках відзначення Року учасників бойових дій на території інших держав у Білоцерківській центральній районній бібліотеці пройшов урок історичних знань для учнів старших класів «Сповідь солдатських сердець». На захід був запрошений воїн-інтернаціоналіст, гвардії полковник спецназу ГРУ «Каскад», кавалер двох орденів Червоної Зірки і медалі  «За відвагу» Євген Йосипович Яртимик, який поділився спогадами про жорстокі випробування в Афганістані  та відповів  на численні запитання присутніх. Школярі мали змогу всім серцем відчути, як загострюються у пеклі війни, набуваючи небувалої сили, такі поняття, як честь, порядність, милосердя. Євген Йосипович розповів також про теперішнє життя тих, хто пройшов сувору школу Афганістану, хто сьогодні передає досвід стійкості та мужності наступним поколінням. Адже ці герої і є тією пам’яттю, що пише історію.
      В селі Трушки відбулася зустріч з учасниками військових подій в Афганістаніц, яку організували працівники Будинку культури, бібліотеки та педагогічного колективу. Голова ради ветеранів району Віктор Володимирович  Рудий розповів присутнім про героїзм наших воїнів там, в афганському пеклі.
Учасники бойових дій співали пісні, розповідали вірші, відповідали на запитання дітей, адже життя продовжується. Та ніколи не повинні ми забувати про страшне слово «війна», яке стає часто фатальним для синів,батьків, чоловіків..
В селі Олійникова  Слобода  відбувся  захід,  приурочений  25-й  річниці  виводу  військ  з  Афганістану  «Якщо  затихне  співець,  то  пісню,  що  лине,  підхоплять  побратими.»
На  зустріч  з  воїнами-інтернаціоналістами    були  запрошені  жителі   села,  учні  та  вчителі  школи.
      Бібліотекар  Криволап Л.М  разом   з   директором  будинку культури   Федорченко Н.М., розповіли  події Афганської війни. 
      Присутні  мали  змогу  прослухати  вірші   та  пісні   про  Афганську  війну,  переглянути  фото-презентацію   про  тяжкі  воєнні  будні  чужої  війни.   Загиблих  воїнів  присутні  вшанували  хвилиною  мовчання.
Пізнавальними були   розповіді    воїнів-інтернаціоналістів:  Сучка  Володимира  Васильовича  та  Симоненка   Олександра  Івановича,  котрі  з  власного  досвіду  знають,   що  таке  воювати  на  чужій  землі.  
      І  за  звичаєм,  котрий  склався  протягом  останніх    років,  сільський  голова  Саламанов  С.М.   подякував  воїнам  за  виконання  військового  обов’язку,   побажав  добробуту  та  здоров’я  всім  присутнім  та  вручив  ветеранам   грошову  допомогу  від  імені  керуючого  ТОВ  ім.  «Котовського»
       В Чепиліївці відбувся усний журнал «Болить в душі моїй Афганістан».  На заході учні 4 - 7 класів  дізналися  про односельців, які пройшли випробування Афганістаном.
        Вдова воїна-інтернаціоналіста Кривогуб Віра Олександрівна  розповіла про нелегкий життєвий шлях свого чоловіка -  Кривогуба Миколи Івановича.
В селі Тарасівка відбулася зустріч «Гірке відлуння невідомої війни»  з воїнами-інтернаціоналістами  Торбою О.Я., Шпичкою Г.О., Дюмик О.С. чолі з головою районної ради спілки афганців Нагайцевим  С.М.,  які розповіли  не тільки про військові дії , а також про те, як наші солдати допомагали мирному населенню у відбудові Афганістану. Присутні переглянули мультимедійну презентацію. На зустрічі згадали всіх воїнів-афганців, які закінчили Тарасівську школу.
17 лютого в селі Іванівка проведено годину пам’яті  «Афганістан у пам’яті моїй». На зустріч з учнями завітав воїн-інтернаціоналіст Кудла Володимир Юрійович. В рамках заходу були покладені квіти до пам’ятника загиблим воїнам у Великій Вітчизняній війні.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації