суботу, 3 березня 2012 р.

Сільські книгозбірні зблизька

Святкували Масляну в Фесюрах

                  Перед Будинком культури щедро накритий стіл, погляд на який збуджував апетит.
Костюченко Петро варить духмяну кашу 
           
          Чого там тільки не було – товстенькі вареники, рум'яні  млинці, апетитні галушки, пахучі пампушки, білосніжне сало, а посередині – велика духмяна хлібина на вишитому рушнику. Збоку в казанку варилася духмяна каша, а на площі стояло опудало  - символ зими. Це до фесюран, як до справжніх українців, прийшла Масляна.
                   Про традиції, пов'язані з цим святом, розповіла громаді та гостям бібліотекар Лідія Костянтинівна Литвиненко. Адже на українській землі Масляну стали святкувати ще 150 років тому. Називалась вона тоді не Масляна, а Колодій, бо люди збиралися в центрі села й сідали на колодки. Хлопцям, які до Масляної не одружилися, прив'язували колодку до ноги, а дівчатам - стрічку, та ще й з них вимагали викуп. Почесна страва на святі – вареники, які символізують пів місяця.
Фольклорний колектив "Фесюраночка"
                     
       Односельців привітали учасники фольклорного колективу «Фесюраночка» віночком народних пісень (Ігнатенко Інна, Розгон Надія, Литвиненко Лідія, Дзюман Віра, Замула Ніна, Дзюман Катерина, Кривенко Ольга, Сербин Надія, Сокол Ольга, Однорог Сергій, Костюченко Петро, Розгон Валерій (гармоніст))
                     Народне дійство продовжувалось різноманітними конкурсами, хороводами, карооке, жартами, анекдотами. Хлопці показували своє вміння якнайшвидше дістати з дерева приз. Учасники художньої самодіяльності разом з козаком частували присутніх смачними українськими стравами. Виступ Вєрки Сердючки (в цій ролі виступив Сергій Однорог, сільський фельдшер) так розвеселив присутніх, що сміх лунав на все село.
                

 
       














           
                    (Фельдшер Сергій Однорог лікує мешканців села не  тільки ліками, а й  сміхом)


       Односельці попросили один у одного пробачення, адже ця неділя була неділею прощення. Свято ознаменувалось спаленням опудала - символа зими.
                                                                                                
и
             Всі дружно співали:
            «Ой Маснице, Маснице, яка ж ти маленька                     Якби тебе неділь сім, а посту –одненька».
                                                      
              
           
          Підготувала зі слів бібліотекаря села Фесюри
           Л.К.Литвиненко Л.А.Савич.


                   

                           

    

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації