понеділок, 5 березня 2012 р.

 Бібліотека має бути сучасною

              Багато питань поставило перед книгозбірнями Білоцерківщини сьогодення.
Якою повинна бути сучасна сільська бібліотека? Які визначальні шляхи розвитку кожної із 53 бібліотек системи? Тому тема районного семінару бібліотечних працівників «Сучасна публічна бібліотека: пріоритети розвитку» не залишила  байдужим нікого.
       Людмила Володимирівна Зінченко, директор Білоцерківської районної централізованої бібліотечної системи зробила аналіз діяльності сільських книгозбірень, зупинилася на основних чинниках, які впливають на роботу кожної із них.
                              (Л.В.Зінченеко - директор Білоцерківської районної ЦБС)
Питання створення модельної сільської бібліотеки, як ніколи, актуальне для нашої країни. Цим шляхом уже давно пішли бібліотеки Балтії, Росії і інші.
       Людмила Антонівна Савич, завідувачка відділом методичної і бібліографічної роботи ЦРБ,  у консультації  висвітлила складові моделі сільської бібліотеки, яка має стати орієнтиром у роботі бібліотечних закладів району.
       Учасники зібрання із зацікавленням сприйняли доповідь –візуалізацію «З досвіду впровадження перспективних технологій інформаційно- бібліографічного сервісу в бібліотеках України і зарубіжжя» та взяли на озброєння багато цікавих новацій.
       Завдяки участі в програмі «Бібліоміст», яка реалізується в Україні спільно Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX, Міністерством культури України, Українською бібліотечною асоціацією та Агенством США з міжнародного розвитку, в п'яти книгозбірнях району працюють Інтернет - центри, а працівники бібліотек підвищують свою кваліфікацію в тренінговому центрі Інституту післядипломної освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв.
       Переглянувши мультимедійну презентацію «Бібліоміст» на Білоцерківщині», працівники ще раз переконались в необхідності модернізації бібліотек та участі в проектах, які пропонуються в Україні   різними фондами та організаціями.
       На засідання круглого столу  було винесено  питання «Інновації – визначальний фактор розвитку публічної бібліотеки». Велику зацікавленість та багато запитань у колег викликали виступи бібліотечних фахівців: Л.В.Шутенко – зав. бібліотекою с. Матюші, Л.П. Глущенко - зав. бібліотекою с.Яблунівка, С.М. Соколенко - зав. бібліотекою с.Потіївка, Л.Т.Щербина – бібліотекаря с.Сухоліси, Н.П.Гури – бібліотекаря с.Макіївка. 
                       ( Л.П.Глущенко - зав. бібліотекою с. Яблунівка)
Вони розповіли  про новітні послуги, які вже надають громадам сіл бібліотеки, завдяки участі у програмі «Бібліоміст» та за підтримки органів місцевого самоврядування.
       Про всі позитивні моменти, пов'язані  з комп'ютеризацією бібліотек, потрібно розповідати окремо.
       Хочу зупинитись на виступі Шутенко Любові, бібліотека якої отримала 5 комп'ютерів, комплекти навушників та веб-камер до кожного з них, принтер, сканер.
«Навіть на книговидачу вплинула комп'ютеризація. Користувачі зробили для себе відкриття, що в селі така гарна бібліотека з цікавим та корисним книжковим фондом», – розповіла Любов Володимирівна присутнім. - «Захарова Валентина не була читачкою сільської бібліотеки, але довідавшись, що у бібліотеці є Інтернет, прийшла запитати, чи зможе вона зв'язатись зі своїми доньками Зінаїдою та Ніною, які проживають в Іспанії. Я здійснила пошук і в той же день вони змогли поспілкуватись по скайпу. Басюк Надія Карпівна спілкується зі своїм внуком, який проживає в Сибірі. Коли вона бачить його на екрані монітора, радіє, як дитина. Бібліотеку відвідує юнак, Пустовіт Сергій. Через хворобу суглобів йому важко ходити. Хлопець знайшов собі підробіток через Інтернет, як телемайстер. Сергій також лікується, застосовуючи ефективні методи, які пропонує Інтернет».
                            (Інтернет - центр с.Матюші)
Бібліотечні працівники стверджують, що участь у програмі «Бібліоміст» докорінно змінила статус сільської бібліотеки та її працівника. Учасники семінару зійшлися на думці: бібліотеки  мають трансформуватися в заклади, які поєднують функції традиційної бібліотеки та сучасного інформаційного центру.



Л.А.Савич, завідувачка відділом методичної і бібліографічної роботи Білоцерківської центральної районної бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації