неділю, 5 липня 2020 р.

Дванадцять чарівних квітів

  Наближається Івана Купала – стародавнє, красиве, квітуче, романтичне літнє свято. З ним пов’язані безліч ритуалів, звичаїв і вірувань.
  Одним із обов'язкових атрибутів купальського свята є вінок – символ сонця, дівочої долі, щастя. 
  Купальський вінок дозволяли виготовляти дівчаткам, яким вже виповнилося 10 років. Квіти для цього збирали рано вранці з росою. Вважалося що трави, які збирали в цей день, мають особливу силу. Їх вплітали в купальські вінки, на яких потім ворожили і пускали по воді.

  Рекомендуємо наступні вебресурси, на яких ви знайдете практичні поради з плетіння купальських вінків:


  У процесі плетіння і збирання трав дотримувалися обряду, шепотіли замовляння і молитву. Також під час плетіння вінків треба було пильнувати, щоби поруч не було хлопців. Для надання віночку особливої магічної сили у нього вплітали полин – найголовнішу з трав, захист від русалок та відьом, буркун-зілля – символ вірності та листя дуба – символ хоробрості та сили.
  А от «нечисте» зілля – вовчі ягоди, папороть, дурман – вплітати у вінок категорично заборонялося. 
  Для ритуального вінка на Івана Купала використовували дванадцять різновидів квітів, які могли варіюватися. Кожна рослина у купальському вінку мала особливе значення.

 Відділ обслуговування Центральної районної бібліотеки пропонує до вашої уваги інтерактивний філворд, підказки до якого допоможуть не лише швидше знайти відповіді, а й коротко ознайомитись із символікою традиційних квітів купальського вінка.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації