середу, 29 січня 2020 р.

Веселий чарівник

   У читальному залі Центральної районної бібліотеки відбулася літературна мандрівка «Веселий чарівник», приурочена до 85-річчя  від дня народження українського поета, публіциста, педагога, заслуженого діяча мистецтв України Миколи Даниловича Сома. На захід завітали члени клубу «Промінь надії» та інші небайдужі до літературного слова користувачі.                               
   Завідуюча відділом обслуговування Світлана Володимирівна Куштан розповіла  про дитячі і юнацькі роки Миколи Сома, відзначила ніжність і ліричність його поезії, яка лягла в основу декількох популярних пісень: «Без вітру не родить жито» («Мрія»), «Вишиванка», «Рученьки, ніженьки» та ін. Особливу увагу ведуча приділила у своєму виступі ще одній грані творчого обдарування митця – його невгамовному гумору, який у часи репресій і застою проривався позацензурно у вигляді самвидаву та усних переказів і нині, у часи Незалежності, отримав друге дихання.
   Присутні з цікавістю прослухали виступ почесного гостя – відомого поета-пісняра, композитора, заслуженого працівника культури Анатолія Івановича Кульчицького, який поділився спогадами про довгі роки дружби та співпраці з М.Д. Сомом, спільні поїздки, творчі вечори, цікаві зустрічі. 
    Безліч приємних емоцій подарували аудиторії виступи активних членів клубу Ганни Олександрівни Баланюк і Лариси Григорівни Притули, які поділилися враженнями від прочитаних збірок «Придибенції» та «Передай кодолу». Пролунало чимало поезій М.Д. Сома у виконанні учасників заходу. Також до уваги запрошених були запропоновані фрагменти відеозаписів інтерв’ю з літератором та уривок із документального фільму «Микола Сом». 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації