понеділок, 20 травня 2019 р.

Коли співає "Берегиня"

Одне з найяскравіших українських свят - День вишиванки! Саме в  цей день  в бібліотеці-клубі села Гайок  відбулося свято до 5-річчя аматорського колективу «Берегиня», Дня матері, Дня сім’і та Дня вишиванки.
Берегинь української пісні від імені депутата Верховної ради Віталія Гудзенка привітала його помічник і консультант Людмила Веряскіна, вручила колективу грамоту та премію.
Щирі вітання  звучали від гостей свята: начальника відділу культури і туризму Білоцерківської районної адміністрації Бичека Романа  Валерійовича, директора районного будинку культури Желнової Оксани Вікторівни, методиста відділу культури і туризму Білоцерківської районної адміністрації,  заслуженого працівника культури  України Поліщук Людмили Миколаївни, сільського голови Вільнотарасівської  сільської ради Костини Ольги Василівнихудожнього керівника  народного ансамблю «Вербиченька» Вільнотарасівського будинку культури Ольги Кириченко.
До привітань долучилися друзі і колеги колективу  та односельці  Луценко С. О.,  Сіромаха  К.В.,  Карпенко О.,  Миронюк А., Андрійчук Л., Морська Т. та інші.
Завідувачка бібліотекою-клубом Л.М.Волкова  підготувала тематичні книжкові виставки, фотовиставку та перегляд статей із періодичної преси  про рідне село і колектив,  виставку робіт  учасників  аматорського колективу «Майстрині - берегині» -  вироби з бісеру, вишивки та ляльки- мотанки.

  Відгуки гостей .

 Я сьогодні мандрувала, день прекрасний обирала. Бо теплесенько, сонячно, святково!
А їхала я на свято-ювілей аматорського хорового колективу «Берегиня».
П’ять років тому спонтанно, а точніше, - виплеском жіночих прагнень творити, спілкуватися, нести до людей тонку чутливість краси, відчування ніжних порухів душі - собі й усім на радість та щире захоплення. Крок за кроком, від свята до свята коло активних Берегинь розширювалося і перетворилося у повноцінний співочий колектив, який тішить, звеселяє та міцнить дух людей не лише у рідному селі Гайок, але й бере участь у районних фестивалях.
Також концертна програма об’єднала теми до Дня вишиванки та Міжнародного дня родини. Усі пісні ретельно підібрані , багато з них вже знайомі глядачам і підспівуються ними радо та ладно.
Півтори години без музичного супроводу, у чистому голосовому звучанні лунали пісні. Народні та авторські. Про маму, про рідне село, про родину – її цінність та затишність. Про любов до рідної землі, мови. Звичаю. Жартівливі, запальні. Виступ колективу був помережаний віршованими «відступами», які у кожного глядача відлунювали добротою, приязністю, викликали раптову посмішку, яка освітлювала заклопотане обличчя. Впродовж концерту звучала думка-твердження, що саме пісня веде людину через життєві негаразди, допомагаючи залишатися доброю, милосердною та життєво стійкою. Важливим надзвичайно є те, що саме співання пісень, а не лише їх прослуховування, - надає людині міцності, підсилює дух, допомагає з гідністю долати складні періоди долі. Все написане вище лишилося б лише словами, аби не Образи самих учасниць колективу. Ці пані не лише гарні, з особливою притаманною кожній красі. У кожній жіночій постаті струменить живильне світлечко жіночності, живої народної духовності, щирої глибинної душевності та сердечної приязності. З ними хочеться бути поруч . А знаєте, чому? Цей колектив і концерт – зібрали в залі людей похилого віку. Переважно бабусь, які самі нікуди не підуть, бо сили не ті й ноги болять, які на ціпки спираються і на три сходинки до входу у клуб не можуть вийти без сторонньої допомоги. І одна з організаторів цього свята, Тетяна Строкач, промовила слова, які зроняються глибоко в серце золотистими іскринками-лелітками: «Бо ви, дорогі жіночки, віку наших мам. Ви нам – як мами!..» Я сама відчувала цю теплесеньку м’яку енергетику материнської присутності упродовж концерту, й потому, коли по-простому селянському звичаю були накриті столи, були частування та знову линули пісні. Співали вже бабусі!... Заслухаєшся!... Мені пригадалося дитинство, коли співала і моя бабуся, і прабабуся…гарно так, по-хатньому, по-простому-рідному…
Дякую Тетяні Строкач за запрошення. За годинки чистої Простоти, яка беручи витоки із споконвічної мудрості та любові наших одвічних Берегинь – бабусь, мам, жінок-трудівниць, чия праця душевно-сердечна, втілена у молитвах та щоденних непомітних-численниих-безкінечних клопотах, знаходить своє втілення у Пісні, Молитві, Щирій розмові, лагідному зверненні «Доню!»до незнайомої дівчинки-дівчини-жінки. Я почувалася Вдома, серед Рідних, на Рідній землі, у Рідному краю, а відтак відчувала силу та міць, любов та світло земних Берегинь, у чиїх долонях доля нашого наРоду.
                  Оксана Карпенко.

І знову ллється пісня з сусіднього села
І чути мелодійний голос.
На ювілей запрошує вона,
Що має ймення "Берегиня"...
Свій перший ювілей святкує колектив "Берегиня" села Гайок. 5 років творчості і процвітання, єднання, нових ідей, талантів.
Їм виповнилося рівно 5 років. З року в рік звеличувався і процвітав колектив. Нові пісні, нові виступи, нові сцени. Радують око красуні - дівчата в своїх хорових костюмах. Нова ступінь росту - виступи на районних зібраннях колективів Білоцерківщини. І це не просто виступи - це перемога.
Кожного року "Берегиня" проводить різні свята для жителів села. Люди чекають цих виступів, бо це дійсно свято. Поважні, молоді душею глядачі, вслухаються в кожну пісню, в кожне слово вірша. Це незабутні хвилини радості.
Цього року приїхало багато гостей привітати ювілярів. Багато подарунків, теплих слів сказано. Сльози на очах, трепіт у серці. Це щастя... Селу є чим і ким пишатися. Село цвіте, село співає, село душею і серцем відпочиває.
В цей чудовий день хочеться привітати колектив "Берегиня" та всіх шанувальників з маленьким, але переможним ювілеєм. Достатку і процвітання. Надії, миру і єднання. Низько вклоняюсь кожній красуні - берегині. Шана і любов хай крокує поряд з вами.
Окрема вдячність Строкач Тетяні, яка влучно і красиво описує всі найкращі моменти рідної сторони, що душею і серцем залишається фанатом свого рідного села.
        Катерина Сіромаха.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації