пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

Хай буде мир віднині і довіку

 
     Україна – край смутку і краси, радості та печалі, розкішний вінок з рути й барвінку, над якими сяють ясні зорі, звучить задушевна лірична пісня. Здається, ще не так давно, ми і гадки не мали, що хтось чи щось може порушити наше спокійне життя, що слово «мир» для народу України набуде такого великого, цінного і бажаного значення. Тепер, як ніколи, в ім’я пам’яті загиблих у Другій світовій війні, усіх загиблих захисників нашої Вітчизни на сході України, маємо прикласти усі свої зусилля для збереження миру на рідній землі та в усьому світі.
     У Білоцерківській центральній районній бібліотеці пройшов ряд заходів, приурочених до Міжнародного дня миру та Дня партизанської слави. 
     21 вересня для членів клубу «Промінь надії» Академії пенсіонерів було проведено історично-мистецький колаж «Щастя – це мир на землі». Ведуча, завідуюча відділом обслуговування Світлана Володимирівна Куштан, розповіла про історію виникнення Міжнародного дня миру, висвітлила його значення для людства. Члени клубу декламували проникливі поезії про мир, активно ділилися власними поглядами на події сьогодення. Бібліотекар Алла Анатоліївна Носовська ознайомила присутніх із різноманітними версіями походження виразу «голуб миру» та провела майстер-клас із виготовлення паперових голубів у техніці орігамі. Білосніжні птахи, виготовлені учасниками заходу, стали святковою прикрасою читального залу, мимоволі спонукаючи кожного відвідувача замислитися про мир та власну роль у його збереженні. 
   22 вересня у Центральній районній бібліотеці пройшла патріотична година для учнів восьмих класів «Хай буде мир віднині і довіку», на яку завітала почесна гостя – спеціаліст відділу молоді та спорту Білоцерківської районної державної адміністрації Наталія Миколаївна Старовойтова
    Зустріч проходила у формі жвавого та змістовного діалогу, під час якого підліткам необхідно було поміркувати над досить нелегкими запитаннями: «Що таке мир?», «Що ви можете зробити заради нього?», «Чому виникають війни?». А знайти правильні відповіді школярам допомагали своєрідні «підказки» ведучої, працівника відділу обслуговування Тетяни Володимирівни Андрієвської: навідні запитання, вдало підібрані приклади та мудрі притчі.
    Софія Приймак, Катерина Поліщук, Євгенія Мовчан і Владислава Кошова продекламували вірші, пронизані прагненням до миру, любов’ю до рідного краю. Юний поет Максим Бойко ознайомив аудиторію із власним віршем. Катерина Поліщук і Юлія Трохимчук майстерно виконали пісню про Україну. Кожний виступ був нагороджений бурхливими оплесками.
    Однак, упродовж заходу прозвучали й мінорні ноти. Події на сході країни, численні втрати людських життів залишили незгладимі сліди в душах українців. «У час, коли в нашій рідній Україні лунають постріли та проливається людська кров, наші прагнення до миру особливо актуальні», – зазначила Тетяна Володимирівна.
    Бібліотекарі нагадали присутнім, що 22 вересня в усіх регіонах України відзначається День партизанської слави, як данина всенародної поваги та вшанування пам’яті усіх тих, хто під час Другої світової війни боровся за свободу своєї країни, свого народу. В кожній родині, в кожному домі пам’ятають тих, хто боронив нашу землю. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять героїв, які віддали своє життя заради миру.
    Як підкреслила Світлана Володимирівна Куштан, для того, щоби стати гідними своїх предків, заслужити звання справжнього патріота, потрібно любити Україну, знати її історію та культуру, шанувати традиції та звичаї. Підлітки мали чудову нагоду проявити ерудицію і кмітливість, взявши участь у пізнавальній вікторині «Люби і знай свій рідний край». Після цього Наталія Миколаївна вручила всім дітям пам’ятні подарунки.
    На завершення зустрічі бібліотекарі побажали школярам бути щирими, розумними, сміливими, розвивати власні здібності, щоби своїми знаннями та працею в майбутньому приносити користь Батьківщині, захищати її. Потрібно жити дружно, разом піклуватися, щоб у рідному домі панували мир та злагода. Тоді ми зможемо власними руками оберегти і Україну, і всю планету.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації