середу, 6 травня 2015 р.

Бібліотека і книга в процесі національно-патріотичного становлення громадянина.

   Наприкінці квітня в Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбувся семінар «Бібліотека і книга в процесі національно-патріотичного становлення громадянина».
   Відкриваючи семінар Л.В.Зінченко, директор  районної централізованої бібліотечної системи наголосила, що тема, винесена на обговорення, особливо актуальна сьогодні, коли Україна, вкотре, відстоює свою незалежність на шляху до євроінтеграції. Питання формування особистості з глибоким відчуттям своїх коренів, роду, родини, народу, рідної мови, літератури, історії та поваги до символів, традицій набувають в сучасних  реаліях нового змісту.
  Працівники бібліотек району прослухали  консультацію «Патріотизм – основа духовного становлення громадянина», яку підготувала завідувачка відділом методичної і бібліографічної роботи ЦРБ Л.А.Савич.
   Про важливість формування  у дітей першооснов національної свідомості розповіла Ю.В Харченко., провідний методист по роботі з дітьми.
   В мультимедійному огляді провідний бібліограф ЦРБ  Г.М.Моцна показала як бібліотеки долучаються до волонтерської діяльності на допомогу воїнам АТО.
Працівники бібліотек також обмінялися досвідом роботи.
   Так, бібліотекар села  Сухоліси  Л.Т.Щербина на основі документальних матеріалів, які надали земляки-остарбайтери, підготувала слайд-презентацію «Війна пройшлася по долях наших молодих».
  Завідувачка бібліотекою села Потіївка С.М.Соколенко підготувала дайджест «Ми пам'ять в серці бережемо, пора забути не настала…» про непрості долі своїх земляків, які були вивезені до Німеччини в період Другої Світової війни.
 Надзвичайно цікавим стало спілкування  бібліотекарів із білоцерківською письменницею та художницею Галиною Невінчаною, яка в історичному романі «Зерна і жорна» , як пише в післямові редактор книги  В.Іванців, «скрупульозно дослідила долю мільйонів уярмлених в концтаборах  невинних жертв злочинної російсько-комуністичної імперії.
 Авторка познайомила слухачів із своїм письменницьким доробком: «Півень у фрістайлі», «Зерна і жорна», «Амури і конкури», «Містечковий бомонд».
Тож читачі бібліотек району відкриють для себе ще дну непересічну особистість, яка як і  образотворчому мистецтві, так і в літературі, віддає перевагу реалізму, вважаючи, що Бог створив світ прекрасним , а життя кожної людини гідне бути основою цікавої оповіді.
Її  твори охоплюють чималий відрізок часу на зламі двох століть, по суті двох епох, в них є місце і радощам, і печалям, і любові, і зневазі. Ось тільки розпачу, як вважає Г.Невінчана, в житті не повинно бути. 
 Підсумовуючи роботу семінару Л.В.Зінченко  відмітила, що формування національної свідомості, громадянської позиції, патріотизму – постійний процес, який потребує комплексного підходу, співпраці зацікавлених організацій, серед яких бібліотеки мають свою особливу місію.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації