четвер, 19 лютого 2015 р.

Українці від прадіда до діда

   Лютневе засідання професійного клубу бібліотечних працівників «Діалог»  в Центральній районній бібліотеці  було присвячене  Василю Симоненку і Миколі Сому – таким двом різним синам України, поетам, яких називають совістю нації.
   В.Симоненко. і М.Сом були однокурсниками, друзями, однодумцями. Обидва народилися у січні 1935 року.
   Враховуючи важливість постаті В. Симоненка для українського суспільства, Верховна Рада України прийняла Постанову про відзначення 80-річчя Василя Симоненка на державному рівні.
На жаль, не дожив до свого 80-річчя і Микола Данилович Сом.
  Захід розпочався переглядом фільму про В.Симоненка «Я на світі такий один», який вийшов в серіалі документальних фільмів «Гра долі»  Бібліотекарі  мали можливість в дружньому колі поспілкуватись із землячкою Василя Симоненка, нашою колегою, завідувачкою бібліотекою №10 Білоцерківської міської централізованої бібліотечної системи Ганною Григорівною Нагорною та здійснити віртуальну подорож на малу Батьківщину поета.
    «Земний уклін Миколі  Сому!»,  так ми назвали другу частину літературної вітальні.
    Про багаторічну дружбу з Миколою Даниловичем Сомом розповів Анатолій Іванович Кульчицький, поет-пісняр, заслужений працівник культури України, член президії Українського фонду культури, лауреат численних літературно-мистецьких премій.  Згадали, як, завдяки Анатолію Івановичу, і ми мали честь поспілкуватися з неперевершеним жартівником-веселуном Миколою Сомом, коли він у грудні 2009 завітав до центральної  районної бібліотеки.
      В стінах бібліотеки прозвучала  улюблена пісня багатьох поколінь українців «Виростеш ти, сину» на слова легендарного поета, яку підхопили присутні.
    На  прохання слухачів Ганна Григорівна виконала пісню «Вишиванка». Її вважають народною, а насправді,  автор віршів цієї чудової пісні  М.Сом.

     Анатолій Іванович подарував свою пісню «Чому дівчата в нас кирпаті» на слова М.Сома. Звучала поезія М.Сома у виконанні членів клубу, зокрема, «Буду» у виконанні Л.Савич, «Симоненкові дорога» у виконанні С.Соколенко, «Запрошення на Рось» у виконанні Л. Криволап.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації