четвер, 27 квітня 2017 р.

Щоб не переривалася нитка пам`яті


У бібліотеках району до 31-ї роковини Чорнобильської аварії проведено історико-меморіальні заходи: розгорнуто тематичні полиці, книжково-ілюстративні виставки, викладки літератури: «А думалось, що атом той слухняний», «Земля, опалена Чорнобилем», «Із чорнобильського вогню в безсмертя…», «Біль і тривоги Чорнобиля», «Чорнобиль не має минулого часу», доповненні фотоматеріалами, спогадами ліквідаторів Чорнобильської трагедії тощо.
 У Матюшівській сільській бібліотеці   2017 року відбулася година спілкування "Чорнобильська трагедія - біль нації" До бібліотеки завітали учні початкових класів Матюшівської ЗОШ зі своїми класоводами Любою Анатолійовною Коваленко  та Галиною Іванівною Матусевич. Гостями заходу також були соціальний педагог Наталія Сергіївна Бондар, заступник директора школи Тетяна Анатоліївна Лук`яненко та директор Будинку культури села Матюші Валентина Павлівна Розпутня.  Захід був присвячений пам`яті загиблим ліквідаторам на Чорнобильській АЕС та вшанували своїх земляків-односельчан , які ліквідували аварію на ЧАЕС в різних проявах: хто забезпечував правопорядок, водії вивозили із зони відчудження людей і сільськогосподарських тварин, а хто просто куховарив для ліквідаторів . Зав. бібліотекою Л.В. Шутенко розповіла про ліквідаторів- односельчан. Н.С. Бондар навела історичні факти про аварію та наголосила на роль перших ліквідаторів в ліквідації наслідків техногенної катастрофи, назвала їхні прізвища, щоб вшанували пам'ять про них  хвилиною мовчання.
   В.П. Розпутня  зупинилася на тому, як комуністичний режим замовчував справжню інформацію про рівень небезпеки, яку несе радіація і закликала дітей бути   у майбутньому відповідальними і жили в правовому полі.
Т. А. Лук`яненко наголосила, що ми проводимо заходи вшанування, щоб більше не повторювались подібні трагедії, які впливають на долі багатьох поколінь.
  У клубі-бібліотеці села Городище відбулася  година пам`яті «Чорнобильський вітер по душах мете» для юних користувачів клубу-бібліотеки. На захід був запрошений ліквідатор аварії на атомній  Чорнобильській станції Мажара Станіслав Пилипович.
  У бібліотеці села Глушки відбулася година пам`яті «Чорнобиль не має минулого часу». В заході брали участь користувачі-діти, учні 6-9 класів. Завідуюча бібліотекою Стрикало В.В. познайомила дітей із однією із найтрагічніших сторінок історії України – Чорнобильською катастрофою. Про ті трагічні події, а саме, як вивозив із зони відчудження людей та свійських тварин розповів юним односельцям учасник ліквідації аварії Яценко Олександр Васильович. Діти читали вірші,у яких відображено біль і пам'ять тих трагічних подій. Дорослі і діти вшанували пам'ять про загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.  
  У бібліотеці с. Олійникова Слобода проведено годину пам`яті «Чорнобильський вітер по думах колише». Юним користувачам бібліотеки, які відвідали захід, бібліотекар погодинно відтворила перебіг подій на Чорнобильській атомній станції напередодні та після вибуху атомного реактора. Діти вшанували пам'ять про загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання. 
У бібліотеці с. Поправка 26 квітня також відбулася година пам`яті «Чорна сповідь моєї Вітчизни». Учні 6-8 класів  разом із класними керівниками Гайченко І.А. та Григораш Л.А. та секретарем сільської ради Бабенко Л.В. зібралися, щоб згадати трагічні  події  1986 року, їх причини та наслідки, а також пом`янути наших захисників-ліквідаторів, які поклали своє життя, приборкуючи небезпечний реактор. У бібліотеці було відкрито книжкову виставку «Мужність і біль Чорнобиля», підготовлено із дітьми плакат .
 У Білоцерківській центральній районній бібліотеці для користувачів-учасників клубу «Промінь надії» організовано відео перегляд документального фільму «Чорнобиль. Як це було…» та розгорнуто книжкову виставку «Чорнобиль – це набат і біль». Учасники заходу поділились спогадами про ті трагічні дні та події, свідками яких вони були.
    Працівники бібліотек району взяли участь у мітингах- реквієм та покладанні квітів до пам’ятних знаків та могил ліквідаторів Чорнобильської аварії.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації