середу, 7 березня 2018 р.

Видатні жінки України

        (віртуальна полиця)

   Пропонуємо до вашої уваги видання, у яких зібрані нариси про найславетніших українських жінок. Своєю багатогранною діяльністю знамениті українки вплинули на розвиток і становлення нашої держави, зробили вагомий внесок у культуру, мистецтво, освіту, науку, літературу та інші сфери життя.

   Козуля, О. Жінки в історії України / Олесь Козуля. К. : Укр. центр духов. культури, 1993. 255 с.
   Книга присвячена видатному українському жіноцтву. Яка ж за своєю природою українська жінка? Автор змістовно дає відповідь на це питання. Ця книга про жінок політиків, вчених, митців. Упродовж усієї історії України чимало з них в культурно-освітній, політичній і навіть військовій діяльності не тільки не поступалися перед чоловіками, а й перевершували їх. Але завжди на різних життєвих шляхах і перехрестях українська жінка стояла на боці милосердя, несла велику любов і сімейне тепло. Перелік цих імен: Ярославна зі «Слова о полку Ігоревім», велика княгиня Ольга, ясновидиця – О. Блавацька, богиня співу – Соломія Крушельницька, письменниця Н.І. Кобринська, наша сучасниця, відома поетеса – Ліна Костенко. І це далеко не повний перелік імен. Розділи «Через терни до духовності», «Провісниці волі» та інші не можуть не зацікавити читача.


    100 знаменитых женщин Украины / В. М. Скляренко [и др.]. Х. : Фолио, 2008. 508, [1] с. : ил. (100 знаменитых).

  Сто героїнь цієї книги – найзнаменитіші жінки України, що прославилися в різних сферах людської діяльності. Одні з них успішно керували державою (Анна Ярославна, княгиня Ольга), інші досягли висот у науці (Олександра Єфименко, Любов Мала), треті стояли біля витоків народної освіти (Галшка Гулевічна, Христина Алчевська).
   Вагомий внесок внесли українки в літературу і мистецтво. Широко відомі у всьому світі імена Лесі Українки, Ліни Костенко, Оксани Забужко, великих корифеїв української сцени Марії Заньковецької, Соломії Крушельницької, актрис театру і кіно – Ади Роговцевої та Людмили Гурченко. Багата Україна і майстрами співочого мистецтва: 
Оксана Петрусенко, Євгенія Мірошниченко, Клавдія Шульженко, Ніна Матвієнко, Софія Ротару, Руслана. 
    Є серед жінок України і чимало  всесвітньо відомих майстрів живопису – Марія Башкірцева, Катерина Білокур; кінорежисерів і продюсерів – Кіра Муратова, Оксана Байрак; телеведучих – 
Анна Безулик, Ольга Герасим’юк; модельєрів і дизайнерів – Вікторія Гресь, Лілія Пустовіт. 
  Входить в представлений тут колективний портрет жінок України і ціла плеяда цікавих політиків, партійних лідерів і державних діячів, які з’явилися в незалежній Україні.


    Топ-100 успешных женщин Украины // Новое время. – 2018. – №8. – 1 марта. – с. 21–65. – (Рейтинг НВ).

   Журнал «Новое время» представляє проект про українок, які досягли вражаючих результатів у бізнесі, політиці, суспільному житті та інших значущих сферах.







    Українки в історії / [С. Андрусів та ін. ; за ред. В. Борисенко]. – К.: Либідь, 2004. – 326 с.: іл.

  У книзі на великому архівному матеріалі, маловідомих літературних джерелах подаються портрети видатних жінок України від часів Київської Русі до наших днів. Вміщено розповіді про славетних українок – жінок-патріоток із знатних родів, меценаток, вчених, літераторок, мисткинь, громадських та політичних діячок, учасниць боротьби за незалежність України та збереження національної ідентичності. Багато імен високих достойниць висвітлюються вперше.


   Якщо вас зацікавили ці видання, завітайте до Білоцерківської центральної районної бібліотеки, де ви також можете ознайомитися з мистецькою та науковою спадщиною видатних жінок України, численними біографічними та критичними матеріалами. Чекаємо на вас!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації