пʼятницю, 11 травня 2018 р.

Пам’ять – нетлінна і вічна

   
   У Центральній районній бібліотеці відбулась година-спогад «Уклін живим, загиблим – слава», приурочена до Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 
  Бібліотекар Алла Анатоліївна Носовська  нагадала про те, якою дорогою ціною дісталася перемога, про виняткові мужність і самопожертву українців – фронтовиків, партизанів, підпільників, трудівників тилу.
  Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять, полеглих у боротьбі за честь і свободу України, усіх невинних жертв, чиє життя обірвала війна. 
  Як зазначила ведуча, могутнім знаряддям у боротьбі проти нацизму було мистецтво. Буремний воєнний час для композиторів, художників, працівників театру і кіно, культосвітніх закладів був сповнений надзвичайним творчим напруженням, сміливими дерзаннями і пошуками.
  Алла Анатоліївна зробила стислий огляд літератури воєнного періоду, більш детально зупинившись на феномені фронтової лірики, яка не лише відображала важкі солдатські будні, подвиги бійців і командирів, а й була пройнята духом патріотизму, закликала до звільнення від рабства. Упродовж заходу пролунали поетичні рядки класиків української літератури: М.П. Бажана, М.Т. Рильського, П.Г. Тичини, А.С. Малишка, В.М. Сосюри та ін. 
  Ведуча розповіла про численні театральні колективи, ансамблі і акторські бригади, що доносили своє мистецтво до мільйонів воїнів. Запрошені прослухали декілька фрагментів із книги заслуженого працівника культури А.І. Кульчицького «Це було недавно, це було давно», присвячених діяльності ансамблю пісні і танцю Київського військового округу, на той час перейменованого в ансамбль пісні і танцю Південно-Західного фронту. 
  Учасниці заходу В.І. Залуцька, В.Д. Орлова Т.О. Розора поділилися власними думками та спогадами, продекламували вірші, присвячені Другій світовій війні. Виступи були доповнені демонстрацією світлин, документальних відеосюжетів, музичних слайд-шоу, уривків із кінофільмів.
   Також у читальному залі бібліотеки розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Пам’ятаємо. Перемагаємо», покликану ознайомити користувачів із творчістю письменників-фронтовиків, які брали участь у визвольних боях проти нацистської навали, зі сторінками історії періоду Другої світової війни, допомогти більше дізнатися про роки окупації в Україні, про героїзм наших дідів та прадідів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації