понеділок, 20 листопада 2017 р.

Солов`їне серце України


3 нагоди 105-річниці від дня народження Андрія Малишка - відомого українського поета-лірика, перекладача, публіциста, автора перлин української пісенної культури, у бібліотеці села Іванівка відбулося засідання літературної-мистецької вітальні. До заходу було  відкрито книжкову виставку, де читачі мали змогу познайомитися із поетичним спадком великого митця.                             
Пісенність - це одна з найголовніших і найдорогоцінніших прикмет поезії Малишка. Тому Малишка називають «солов’їним серцем України» за його невмирущі пісні, що живуть серед українців й сьогодні. 
В цьому переконалися і користувачі Іванівської бібліотеки, відвідавши захід. Бібліотекар Чужа Ю.В. провела літературно -мистецький діалог, присвячений Андрію Малишку. Майже чотири десятиліття Малишко сипав зі свого поетичного неба на землю розмаїті зірки-поезії, викликаючи захоплення у своїх шанувальників. Минають роки, пролітають весни та осені, а Малишко залишається для нас співцем життя, молодості і любові.
 Малишко... Коли думаєш про поета, в душі оживають чарівні струни поезій його бентежного   серця.                                                                       
Батьківський поріг, розквітла калина під вікном рідної хати, протоптана стежка до школи, лелече гніздо на клуні, усміхнене віконце теплої домівки, незрадлива мамина усмішка із сльозою на щоці... Усе це – «берег» дитинства, який дає нам душевний гарт, силу і радість, який треба знати, любити, пронести через усе життя.                                                                                                     


«Стежина» стала лебединою піснею Малишка. «Пісня про вчительку», «Рідна мати моя», «Білі каштани», «Ми підем, де трави похилі» – ці пісні лунали у бібліотеці. Діти та дорослі взяли активну участь в обговоренні життя та творчості поета та із задоволенням читали поезії інтимної лірики.. “Я тебе вимріяв”. “Полюбила мене”. “Люби мене”. “Любові вчитися не можна”.
У цей холодний, непривітний осінній день іванівці пірнули в теплий океан світу поезії Андрія Самійловича Малишка. Гадаємо, що у їх серцях знайшлося місце для цього духовного скарбу. І надіємось, що такі літературно-мистецькі заходи  стануть традиційними - своєрідною віддушиною для небайдужих душ.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації