четвер, 10 серпня 2017 р.

Велика Реформація

У клубі-бібліотеці села Городище відбулася  історико – просвітницька  лекція-огляд «Велика Реформація», в рамках відзначення  500-річчя Реформації – однієї з визначальних подій у світовій історії.
   Священнослужитель храму Дмитра Солунського, що в селі Пилипча, отець Михаїл поставив мету донести до свідомості слухачів саме значення Реформації взагалі та її вплив на Світову історію. Він розповів, що це явище тісно пов`язане з  іменем Мартіна Лютера, Жана Кальвіна, Ульріха Цвінглі. Саму Реформацію відповідно називають лютеранською, протестантською або євангелічною.
     Ініційований Мартеном Лютером церковно-релігійний рух спричинив розрив єдності західноєвропейської церкви, тобто виникла поява національних церковних спільнот. Єдина церква була замінена безліччю національних церков, які часто знаходилися в залежності від світових правителів.
   З іншого боку національні церкви сприяли зростанню національної свідомості народів Європи, підвищенню їх культурного та освітнього рівня.  В економічному плані Реформація сприяла заміні старих феодальних відносин новими капіталістичними.
    На Україну Реформація поширилися з Чехії у XVI столітті через студентів, на яких вплинула наука Яна Гуса. У зв’язку з Реформацією в Україні посилилась традиційна риса Української церкви – її соборноправність, позначилось зростанням національної свідомості і політичної активності козаччини.
  Присутні на заході  уважно прослухали цікаву лекцію, задавали питання, на які отець Михаїл давав ґрунтовні і вичерпні відповіді.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації