четвер, 5 лютого 2015 р.

Бібліотеки Білоцерківщини: нові часи, нові виклики

   4 лютого в Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбулася підсумкова нарада бібліотечних працівників району. 
    З аналізом діяльності централізованої бібліотечної системи в 2014 році виступила її директор Людмила Володимирівна Зінченко. Вона наголосила, що 2014-й став роком неоголошеної війни, в якій український народ відстоює свою державність. Бібліотечна спільнота України об’єдналась, щоб спільними зусиллями підтримувати та розвивати свою ідентичність, національну єдність та патріотизм, протистояти впливу інформаційної війни.Ці трагічні події внесли свої корективи і в роботу бібліотек району. Вони виконували свої безпосередні обов’язки та паралельно займалися збором продуктів, коштів, одягу, організовували користувачів для виготовлення оберегів для воїнів – захисників Вітчизни, які боронять наші рубежі на Сході України . 
    Упродовж року бібліотеки району працювали над поставленими сьогоденням завданнями: змінювати, трансформувати свої функції відповідно до інформаційних запитів та інтересів жителів громад. Адже там, де надаються сучасні послуги, працюють Інтернет-центри, створені умови затишку та комфорту, користувачі активніше відвідують бібліотеки.
   У 2014 році бібліотеки продовжували дотримуватись концепції державної цільової програми підтримки та розвитку читання. Особлива увага була приділена групам населення, які обслуговуються на дому: ветерани війни та праці, люди з обмеженими фізичними можливостями та інші. Тут бібліотекам стала у нагоді допомога сучасних волонтерів – книгонош.
  Уже стало доброю традицією в рамках національного проекту «Україна читає дітям» запрошувати на зустрічі до бібліотек авторитетних людей краю.
     Також бібліотеки активно працювали над розширенням кола своїх партнерів та спонсорів. 
   Про проведення інформаційного моніторингу участі осіб з інвалідністю у культурному житті населених пунктів району та про організацію клубів за інтересами для літніх людей йшлося у виступі завідувачки відділу методичної і бібліографічної роботи центральної районної бібліотеки Л.А. Савич 
   Про подальшу участь бібліотек району в реалізації проекту «Бібліотеки як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота внутрішньо переміщеними особами» розповіла провідний бібліограф ЦРБ   Г. М. Моцна 
   З 1 січня 2015 року стартував Всеукраїнський сімейний конкурс «Книга пам`яті мого роду», організатором якого є Українська асоціація працівників бібліотек для дітей під патронатом Міністерства культури України та за підтримки Державної служби у справах ветеранів та учасників АТО, Української спілки ветеранів Афганістану, Національного видавництва дитячої літератури «Веселка». Інформацію про конкурс та його положення надала працівникам бібліотек провідний методист по роботі з дітьми ЦРБ Ю.В.Харченко 
   Цього ж дня на зібрання бібліотекарів завітав поважний гість – відомий український письменник Андрій Гудима. Він презентував загалу нову поему «Третє пришестя», у якій, пропустивши через душу страждання, сумніви і надії великого Кобзаря, виходить з ним на розмову про болі і страждання українського народу, що, зрештою, і привело на Євромайдан, де заклекотіла Революція Гідності, як вулкан гніву і незадоволення правлячим режимом.
    Працівники бібліотек придбали також і нову гумористичну повість автора «Алло! Слобода на дроті», у якій з різноманітних персонажів постає цілісний образ малої батьківщини автора.
    На завершення зустрічі А.Д.Гудима зачитав уривок з ліричної поеми, яка незабаром вийде з друку.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації