четвер, 12 вересня 2019 р.

Слідами літературних ювілеїв літа: Памела Треверс


  У бібліотеці села  Гайок   відбулося літературне знайомство «Хто не знає загадкову Мері Поппінс». Захід приурочений до 120-ї річниці від дня народження Памели Треверс – Хелени Ліндон  Гофф – англійської поетеси, прозаїка.
 Людмила Миколаївна Волкова розповіла про Ме́рі По́ппінс  — героїню казкових повістей дитячої письменниці Памели Треверс, няню-чарівницю, що виховує дітей в одній із лондонських сімей.
  Книги про Мері Поппінс, перша з яких вийшла в 1934 році, отримали величезну популярність в багатьох країнах світу. В Україні донедавна видавалися лише дві з восьми повістей про дивовижну няню: "Мері Поппінс" та "Мері Поппінс повертається".
  Перша повість про чарівну няню починається з опису невлаштованого побуту сім'ї Бенксів, де безталанний голова сімейства разом із дружиною не може впоратися з дітьми. Бенкси одну за іншою наймають нянь, але ці спроби закінчуються невдало, поки відповідальну посаду не займає загадкова і рішуча молода леді.
  Памела Ліндон Треверс створила образ «ідеальної няні». Мері Поппінс — молода жінка звичайної зовнішності. ("Вона струнка, руки й ноги в неї великі, а маленькі очі сині й проникливі."). Її відрізняє акуратність і прекрасні манери, туфлі Мері Поппінс завжди начищені, фартух накрохмалений, від неї виходить аромат мила "Сонячне світло" і тостів. Усе майно героїні складається з парасольки (з ручкою у вигляді голови папуги) і великої килимової (гобеленової) сумки. Вона вміє створювати пригоди з нічого: із звичайнісіньких предметів і за звичайнісіньких умов. Своїх вихованців Поппінс навчила двом найголовнішим у житті речам: умінню бачити казкове в звичайних речах і не боятися будь-яких змін. При цьому за свої послуги Мері Поппінс просить найменшу платню.
 Мері Поппінс пересувається дуже оригінальним способом — за вітром, який сама няня називає "вітром змін" (використовуючи при цьому парасольку, повітряний змій або навіть ракету від феєрверка). Сувора й бездоганно вихована, вона часом поводиться "по-дитячому", що дуже захоплює її вихованців: в'їжджає поруччям сходів на другий поверх, дає малим замість ліків полуничне морозиво й лимонний сироп, розмовляє з птахами й звірятами, мандрує з дітьми навколо світу за допомогою чарівного компаса, святкує свій день народження в нічному зоопарку, Новий Рік - у світі казкових персонажів, а Хелловін - серед тіней своїх родичів, друзів та знайомих...
   Родичі Мері Поппінс - здебільшого чарівники: пан Перрукс, який злітає в повітря, коли йому "потрапляє до рота смішинка"; пан Верзу - майстер на всі руки, що полюбляє стояти на голові; пан Твіґлі - майстер музичних скриньок, у якого раз на рік виконуються сім його бажань; пані Коррі - хазяйка чарівної кондитерської, що колись була знайома з Святим Юрієм та королем Альфредом Великим; пан Му - малесенький чоловічок із пластиліну, і навіть Чоловік-на-Місяці (з англійської дитячої пісеньки). Часто Мері Поппінс розповідає дітям "на новий лад" казки, базовані на англійських народних пісеньках і прислів'ях (про Корову-Танцюристку, Кота, що дивився на Короля.
    Чудова книга  про Мері Поппінс  теж продовжує мандрівку читачів  за «вітром змін» і ще принесе багато  нових емоцій і радості дітям.








Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації