середу, 30 листопада 2016 р.

В селі Піщана звучало слово Миколи Вінграновського.


 25 листопада 2016 року в актовому залі ЗОШ с. Піщана, за ініціативи письменників Білоцерківщини та дирекції центральної районної бібліотеки, відбувся вечір пам`яті, присвячений 80-річчю від дня народження видатного українського поета і прозаїка, актора, кінорежисера та сценариста Миколи Степановича Вінграновського.
 На захід прибули почесні гості: заслужений працівник культури України, член президії Українського фонду культури А.І.Кульчицький; голова Київського обласного об`єднання письменників НСПУ та голова Білоцерківської міської письменницької організації, член НСПУ А.І.Гай; член НСПУ, редактор Білоцерківського видавництва «Буква» Г.С.Гай; директор Білоцерківської районної централізованої бібліотечної системи Л.В.Зінченко, яких привітно зустріла господиня учбового закладу Ляшенко Лілія Петрівна. На свято завітали школярі, педагоги, бібліотекарі.
 До заходу було розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Слово про незабутнього великого Українця».
Розпочинаючи свято, з повідомленнями про творчий шлях поета виступили учні школи, а потім у їх виконанні звучала чудова поезія поета.
Із спогадами про багаторічну дружбу з видатним поетом поділився заслужений працівник культури України А. І. Кульчицький, якому випало щастя багато років знати Миколу Степановича, товаришувати з ним, провести безліч незабутніх вечорів, про які він згадує у книзі «212 світанків з Миколою Вінграновським»
Також спогадами про поета , оповідями про конкретні справи зі вшанування його пам`яті поділився Анатолій Іванович Гай.
Відома письменниця Галина Семенівна Гай прочитала свої вірші, присвячені видатному письменнику сучасності.
Маститі гості подарували бібліотечним закладам села (сільській та шкільній бібліотекам) власні твори та книги українських письменників із серії «Бібліотека українського патріота», видані на замовлення Державного комітету  телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга» (Юрія Коваліва, Василя Бондаря, Станіслава Бондаренка, Богдана Жолдака)



Я маю право жити, творити, дихати, навчатись.

До Всесвітнього дня дитини в Узинській міській бібліотеці для дітей з учнями НВК «Узинської гімназії» відбулася година права « Я маю право жити, творити, дихати, навчатись».  
 Бібліотекарі ознайомлювали відвідувачів з історією виникнення та необхідністю відзначення цього дня, обговорювали з читачами їхні права та обов'язки,  познайомили з Конвенцією про права дитини,  з її основними  статтями, з правами дітей  в  Україні.
Діти активно спілкувались, говорили про свої права, розбирали різні життєві ситуації, обговорювали оповідання В. Сухомлинського «Дев’ять негідних речей».

  Потім юні користувачі бібліотеки прийняти участь у правовій казковій вікторині ,  змогли висловити свої думки та перевірити знання своїх прав та обов'язків.

Свіча горіла на столі, свіча горіла...

Година історичної пам'яті "Схилімо голови в скорботі..." відбулася 25 листопада в Матюшівській загальноосвітній школі, присвячена пам'яті жертв голодомору в 1932-1933 років.
 "Ні ми ніколи не забудемо тих подій, і людських жертв, що пали від геноциду... щоб жити далі, щоб не допустити таких подій, щоб не допустити такого навіть в думках," - головний меседж заходу.
 Також бібліотека 26 листопада о 16.00 взяла участь у Всеукраїнській  акції "Запали свічку пам'яті" «Свіча горіла на столі, свіча горіла...»
Ми пам'ятаємо, ми не забули жертв голодомору 1932-1933 р.р. Схиляємо голови в хвилині скорботи, в хвилині мовчання.





вівторок, 29 листопада 2016 р.

Подорож Планетою здоров’я



    Усі ми живемо в ритмі сьогодення. Нинішній час – відбудова молодої України. Час боротьби за здоровий спосіб життя. Здоров’я – стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя. Цій темі була присвячена година пізнання, яка пройшла в читальному залі Центральної районної бібліотеки для членів клубу «Промінь надії». Ведуча Світлана Володимирівна Куштан запросила присутніх у захоплюючу подорож Планетою здоров’я, розповіла про складові здорового способу життя. Учасники заходу дізналися, яким чином здоров’я людини залежить від харчування, про лікувальні властивості овочів та фруктів, вкотре відкрили для себе дивовижний світ цілющих трав.
    Як відомо, сміх продовжує життя. Підняти настрій аудиторії, надовго зарядити позитивом допомогли гуморески у виконанні активної учасниці клубу «Промінь надії» О.П. Денисюк. Учасники заходу охоче ділилися власними рецептами здоров’я. Так, читач бібліотеки Г.С. Сорокін продемонстрував комплекс вправ з дихальної гімнастики. Світлана Володимирівна нагадала, що в районній бібліотеці є великий вибір книг та періодичних видань, які допоможуть кожному знайти свій шлях до здоров’я.

неділю, 27 листопада 2016 р.

Палає свічка – воскресає пам'ять


   26 листопада Білоцерківська центральна района бібліотека приєдналась до акції «Запали свічку», яка відбувається щороку в 4-ту суботу листопада – в День пам'яті жертв голодоморів.    
  Бібліотечні працівники нагадали користувачам про вікопомні події 1932–1933 років, підкреслили неймовірні масштаби однієї з найжахливіших трагедій в історії нашого народу. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять мільйонів українців, безневинно закатованих голодом.
  Також увазі відвідувачів запропоновано тематичну книжково-ілюстративну виставку, на якій представлені як наукові видання, так і художні твори.
  Сьогодні ми знаємо, що події тих років ніколи не стануть для нас історичною минувшиною. Вшанування жертв Голодомору – це воскресіння нашої пам’яті, яка надає нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

четвер, 24 листопада 2016 р.

Схиляємо голову в пам`яті.

                 
Сьогодні боротьба за незалежність України, її суверенітет, кордони продовжується.
Від зовнішньої агресії нас захищають такі ж патріоти й щирі люди, які були на Майданах міст та містечок нашої країни. Ми щоденно творимо власну історію, адже український волелюбний народ  прагне до гідного життя.
22 листопада  в  селі Сухоліси  відбулася патріотична година, присвячена Дню Гідності та Свободи.
Захід розпочався із хвилини мовчання. Школярі поклали квіти до стели загиблим воїнам: в АТО та в Афганістані.
Сподіваємось, що все почуте й побачене добре закарбується в пам’яті нашого молодого покоління і  вони неодмінно виростуть свідомими й гідними громадянами своєї країни.



середу, 23 листопада 2016 р.

Сердець найвища висота


  У Центральній районній бібліотеці відбулася героїко-патріотична година, приурочена до Дня Гідності та Свободи – свята, що відзначається на честь початку саме в цей день двох революцій – Помаранчевої революції 2004 р. та Революції Гідності 2013 р.
    Згідно з Указом Президента України, свято встановлене з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, а також ушанування патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 р. та у листопаді 2013 р. – лютому 2014 р. постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод, національних інтересів держави.
   На захід «Сердець найвища висота» до читального залу завітали учні 8 класу, щоб у скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний, цивілізований час ХХІ століття.
   Ведуча заходу, бібліотекар Т. В. Андрієвська, розповіла про трагічні події, які відбулися в місті Києві на Майдані Незалежності в листопаді 2013 року та сколихнули весь світ, не залишивши байдужими жодної душі.
  Школярі з болем у серці продекламували вірші, присвячені учасникам Євромайдану, переглянули і проаналізували відеоролики «Революція Гідності» та «Герої Небесної Сотні». 
    Присутні вшанували хвилиною мовчання героїв, які загинули за світле майбутнє нашої країни та своїм життям викупили свободу для мільйонів українців і дали шанс будувати нову демократичну правову державу. Вони вічно житимуть в пам’яті народній, бо: «Герої не вмирають! Героям слава!».

Бібліотека – 2017: плануємо майбутнє.


 У Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбулася нарада-практикум по звітності та  плануванню. Бібліотечні працівники району працювали у двох групах 18 і 22 листопада.
На нараді - практикумі  були надані рекомендації  «Про порядок звітування бібліотекам Білоцерківської районної ЦБС у 2016 році».
Відбулася презентація «Календаря знаменннх і пам`ятнх дат на 2017 рік», підготовленого відділом методичної і бібліографічної роботи центральної районної бібліотеки.
 Працівниками відділу були надані також методичні поради по плануванню роботи з різними категоріями користувачів бібліотек, особлива увага  була приділена користувачам-дітям.
Відбулися практичні заняття по підготовці плану роботи на 2017 рік.










Село моє – моя святиня!

20 листопада у Межовому відмітили День села.Того святкового дня, втім як і завжди, у сільському клубі зібралось багато односельчан та гостей.
Не дивлячись на похмуру осінню погоду, в залі було затишно і тепло.
Ведучі Никитченко Дарина і Нікітченко Альона з приємністю оголосили про початок свята.
Наймолодша учасниця Драбинко Каріна прочитала вірш «Моє село».
Ніби їй в унісон прозвучала пісня у виконанні Іщенко Оксани«Село моє». Проте скарбниця талантів тільки почала розкриватись. Гості мали змогу почути виступи Плигань Каті, Гаркави Валерії, Клевіцького Ярослава,  дуету «Калина» та музичну  композицію на баяні у виконанні Плигань Каті і Пустовіт Вікторії.
Радо зустріли і щиро аплодували односельчани жіночому ансамблю з Потіївки.
Почули односельці прекрасні виступи дітей із сусіднього села Тадіївка.
З болем у серці говорили про тяжкий для України час, згадали усіх тих, хто уже не з нами.
Та життя триває. Народжуються і підростають діти. Одні лиш починають навчання, інші вже здобули професію, хтось одружується, а хтось рахує роки до золотого весілля.
Приємно, що на святі був присутній настоятель Озернянської  церкви о. Андрій, який не шкодував теплих слів на адресу  виконавців і всієї громади, а ще благословив усіх присутніх.
Підприємці  Онопрієнко Олександр та Невінчаний Олег  всім юним учасникам святкового концерту організували«солодкі подарунки»
 З щирим словом до учасників концерту та громади звернувся сільський голова Юрій Юрійович Дробович привітав найстаршу жительку села і найменших жителів подарунками та подякував всім за любов до рідного села, за працю і творчість.






вівторок, 22 листопада 2016 р.

Відзначення переможців відбулося.

21 листопада, в рамках відзначення Дня Гідності та Свободи, відбулося підбиття підсумків фотоконкурсу серед  фотоаматорів, який був приурочений 25-ї річниці незалежності України.
Як одні із найактивніших учасників конкурсу, що проводився за ініціативи відділу внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та ЗМІ апарату  Білоцерківської районної державної адміністрації, а також відділу молоді та спорту адміністрації за номінаціями:  «Патріотизм в дії», «Білоцерківщина – частинка України», «Молодь незалежної України» та «Обличчя Білоцерківщини» були також відзначені: центральна районна бібліотека, бібліотекар бібліотеки-філії №26 с. Сухоліси Любов Щербина та її активні користувачі  - Ілона та Павло Котовщики .
Учасників фотоконкурсу привітали заступник голови райдержадміністрації Юлія Устич, представник благодійного фонду «Фортеця» по Білоцерківському району Володимир Василенко. Автори кращих робіт отримали пам’ятні подарунки. 
Учасники зібрання взяли участь у покладанні квітів до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні .












Всеукраїнська виставка - конкурс дитячих малюнків «Пам`яті Блаженнішого Митрополита Володимира присвячується…»

  Читачі Центральної  районної  бібліотеки  взяли участь у виставці – конкурсі дитячих малюнків «Пам`яті Блаженнішого Митрополита Володимира…»,який оголосила  Національна бібліотека України для дітей. Завдяки  співпраці районної бібліотеки з педагогічним колективом школи мистецтв №5 наші читачі – учні школи мистецтв мали змогу поринути у цікавий світ образів Блаженнішого Митрополита Володимира. Десять вихованців викладачів:  Томащук Г.І., Данько В.В., Здепської Т.А.Бєлашової А.В.   подали на конкурс роботи, на яких зобразили портрет Митрополита,   ілюстрували поезію Блаженнішого. 20 листопада 2016 року в Національній бібліотеці України для дітей відбулося нагородження переможців та учасників. Кравчук Катерина та Григор`єва Віра отримали Дипломи переможців та призи, всі інші - Подяки за участь та подарунки.








середу, 16 листопада 2016 р.

Талановиті діти – наше майбутнє



На базі Білоцерківської центральної районної бібліотеки вже не один рік працює літературний клуб «Поетичні озерця». За час роботи до співпраці залучено 68 обдарованих дітей нашого краю, які стали співавторами чотирьох альманахів та авторами одинадцяти книг. Шість вихованців клубу отримали  дипломи лауреатів Всеукраїнського конкурсу – огляду за програмою «Нові імена України» Українського фонду культури. Вікторія Тіщенко  виборола  Міжнародну   літературну україно – німецьку премію ім. Олеся Гончара. Три члени клубу  стали лауреатами Білоцерківської молодіжної  премії ім. М.С. Вінграновського. Ілона Котовщик  отримала почесну відзнаку «Молодий талант Білоцерківщини» відділу молоді і спорту Білоцерківської районної державної адміністрації. Позаду лишилися численні конкурси та перемоги. Головним є інше – наші  юні дарування орієнтовані на рівень сучасних вимог до  літературного слова та наполегливу працю. Звичайно, не всі стануть письменниками. Та я переконана, дітям запам`ятались заняття клубу: доброзичлива,  майже домашня атмосфера, влучні батьківські настанови керівника Володимира Івановича Дідківського, цікаві зустрічі з відомими письменниками та ще багато приємностей. За ці роки наші вихованці помітно виросли, дехто здобув вищу освіту і вже працює, інші ще навчаються у школах і мають не аби який авторитет серед однолітків. Ефективною виявилась наша співпраця зі школами району. Ми побували у багатьох селах. Ось нещодавно, на запрошення бібліотекаря  Погорілої Любові Петрівни  відвідали село Томилівка. В школі  відбулося  літературне знайомство. Нас гостинно зустріли заступник директора Ковіня Алла Анатоліївна та вчитель української мови, української та зарубіжної літератури Федорчук Тетяна Анатоліївна. Учні познайомились з творчістю керівника клубу «Поетичні озерця», члена НСПУ Дідківського В.І. та літературними здобутками  його вихованців. Відбувся щирий діалог  письменника зі школярами. Окремі сміливці читали свої проби пера. Впевнена, що ця зустріч не була даремною. До роботи у клубі «Поетичні озерця» долучаться діти з мальовничого села Томилівка.                                      Гортаючи сторінки  історії літературного клубу, зустрічаємо  дітей з сіл: Фурси, Трушки,  Матюші, Мала Вільшанка, Чупира, Потіївка, Макіївка, Острійки, Шкарівка, Пилипча, Сухоліси, смт.Терезине, міста Узин. Нинішнього року  до роботи у клубі  долучились нові  талановиті діти.  За роки роботи маємо значні напрацювання, власні традиції. Випуск наших альманахів  здійснювався коштом меценатів, авторські книги видавались власним коштом. У 2017 році клубу «Поетичні озерця» виповнюється 10 років. Будемо вдячні небайдужим меценатам, хто бажає підтримати талановитих дітей району, адже за ними майбутнє. 

понеділок, 14 листопада 2016 р.

Окрилена словом

Багато років працює в Центральній районній бібліотеці Алла Носовська.
Це  не тільки працьовита і грамотна колега,  це -  добрий порадник  і творча особистість. Поетеса,  у творчому доробку якої є вже три збірки: «На прозорих крилах»(1997), «Зірка душі»(1999), «Дивні струни»(2003). І нарешті побачила світ нова книга «Час відрощувати крила». На презентацію збірки до читального залу завітали читачі, колеги та шановні гості А.І.Гай – голова Київського обласного творчого об’єднання  письменників НСПУ та голова Білоцерківської письменницької  організації,  Г.С.Гай – член НСПУ, Г.В.Н евінчана – член  НСПУ, член Асоціації німецьких художників України, А І.Кульчицький – Заслужений працівник культури України, член  Президії Українського фонду культури, лауреат багатьох літературних премій, К.В.Климчук – голова міськрайонного об’єднання  «Просвіта» і видавець книги. Поезія  Алли Носовської вражає  багатобарвною палітрою слова, чудовими образами і  своєрідним баченням світу, прагненням глибокого осмислення життя. Виступаючі  високо оцінили творчу діяльність А А, Носовської,  зачитали поезію, яка торкнулася їх душі. Сама авторка відзначила, що джерелом її натхнення  є природа, мальовничі пейзажі. Тому рядки, які прозвучали у її виконанні, були присвячені саме  цій темі.  Присутні мали змогу насолодитися витонченим поетичним словом та побажали автору подальшого творчого зросту і натхнення.


неділю, 13 листопада 2016 р.

Загадка таланту М.С. Вінграновського

   У Білоцерківській центральній районній бібліотеці було проведено літературно-музичний альбом, приурочений до 80-річчя видатного письменника, кінорежисера, кіноактора, державного діяча, лауреата Шевченківської премії Миколи Степановича Вінграновського. У гостинних стінах читального залу зібралися члени клубу читачів «Перлина» та Академії пенсіонерів. Також на зустріч завітав поважний гість – давній друг М.С. Вінграновського, відомий поет-пісняр, композитор, заслужений працівник культури Анатолій Іванович Кульчицький.
 
     Ведуча Т.В. Шишка розповіла про життєвий шлях, мистецькі пошуки та здобутки чарівника слова, у чиїй творчості поєдналися в невідому досі художню сполуку героїчна етика рідного народу і рідкісне відчуття прекрасного. Ведуча зробила акцент на тому особливому ставленні до навколишнього світу, у якому й полягає неповторність та загадка таланту М.С. Вінграновського.
    Учасники заходу майстерно декламували лірично-проникливі поезії класика, обговорювали прозові твори, ділилися власним баченням його творчості. 
    А.І. Кульчицький розповів про свою багаторічну дружбу з Миколою Степановичем, презентував присутнім власні книги, сповнені теплих спогадів про неповторний час, проведений з митцем, серед яких особливе місце займає художньо-документальна повість «212 світанків з Миколою Вінграновським». Анатолій Іванович з гордістю продемонстрував чудову роботу своєї дружини Олени Василівни – рушник, на якому вишиті незабутні поетичні рядки М.С. Вінграновського, присвячені другові. Оскільки Микола Степанович дуже любив музику і, особливо, українську пісню, яскравим завершенням зустрічі стали пісні А.І. Кульчицького у виконанні автора.
    Проведений захід став переконливим свідченням того, що на Білоцерківщині свято шанують пам’ять великого українця, а завдяки роботі бібліотек його твори здобувають все більше нових прихильників.

четвер, 10 листопада 2016 р.

Щоб відчувати рідну мову.

В бібліотеці села Трушки вирували неймовірні емоції . Її активні користувачі зібралися, щоб разом із українцями написати всеукраїнськй радіодиктант національної єдності.

Не згодні: українська інтелігенція в русі опору 60-80 років ХХ століття

 9 листопада 2016 року Узинська міська бібліотека для дорослих запросила  учнів гімназії на історико-краєзнавчий ексурс. Вчитель історії Балахонова Р.Ф. у своєму виступі підкреслила, що на сьогодення ця тема дуже важлива, адже наша країна пройшла нелегкий шлях до свободи і незалежності. А бібліотекар Копитова Т.В. розповіла про роль української інтелігенції в русі опору 60-80 років ХХ століття. Пожвавлення в літературі, мистецтві, науці в цей час   пов'язують з “хрущовською відлигою”, але насправді були зрушення у прогресі людства: саме ці роки позначені рішучою боротьбою за соціальну справедливість, права людини, появою студентських заворушень, рок-музики, поп-музики, театру абсурду та інших видів авангардних напрямів. Українська культура розвивалася хоч і нерівно та строкато , але була невід'ємна від загальнолюдської культурної спільноти. Після смерті Сталіна в 1953 році стали доступніші твори раніше заборонених   письменників. Із багатьох тем знімалося “табу”.  Все сміливішими і розкутішими ставали не тільки письменники, а й творці вистав, кінофільмів, живописці, композитори. Але більшість боялися звинувачення в “націоналізмі” , хоч і переживали  за непросту долю українського народу.     Нові уявлення про покликання літератури яскраво проявилися в творах “шістдесятників”: В.Симоненка, М.Вінграновського, І.Драча, Б.Олійника. Д.Павличка, Ліни Костенко. Вірші Ліни Костенко одразу вразили читачів щирістю, теплотою, досконалістю, правдивістю. В поезію прийшла особистість. Ідея   українського відродження набувала все більшого поширення. Але нові віяння владі були не до вподоби. І збірку поезії “Зоряний інтеграл “ Л.Костенко за вказівкою зверху було заборонено. А потім почалися арешти, судилища. Л.Костенко їздила на суди, щоб морально підтримати своїх однодумців. А вона ж була під особливим наглядом, тому що відрізнялась сміливістю і прямотою своїх висловлювань. Нескореність Л.Костенко перед тоталітаризмом — це її людський подвиг, вона зберігала не тільки власну честь і гідність , а й честь і гідність рідної літератури. Її занесли до “чорного” списку на цілих 16 років, іі книги називали “антирадянськими”. Далі Копитова Т.В. більш детальніше розповіла про життевий та творчій шлях  Л.Костенко, В.Симоненка, Б.Олійника, М.Вінграновського.
 Наприкінці зустрічі учні ознайомились з викладкою літератури “Від     дисиденства до незалежності”.


понеділок, 7 листопада 2016 р.

Екскурс в історію України.

     
   Дисидентський рух – це рух, що виник в період «хрущовського» правління, внаслідок значних репресій, переслідувань та розстрілів. У перекладі з латини слово "дисидент" означає "незгодний". Він існував у 1950 –  70-х роках. Не дуже велика, проте дуже хоробра і поважна кількість людей відкрито критикували владу, висловлювали своє невдоволення діями уряду, вимагали ширших національних, релігійних та духовних прав.  Цікаво те, що основну частину дисидентського руху (80%) становила інтелігенція. Основні досягнення цього руху – це робота Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?», розповсюдження самвидаву,  зокрема журналу «Український вісник», утворення групи «шістдесятників» та утворення Української Гельсінської групи.
    До 40-ї річниці створення  Української Громадської Групи сприяння Генсільських угод у бібліотеці  с. Сухоліси проведено історичну годину.  Після перегляду відеофільму «Україна . Забута історія. Дисиденський рух на Україні» присутні  переконалися , що дисиденти – дуже відважні люди, вони боролися за відродження національної ідеї і робили це не за допомогою зброї, а за допомогою знань, розуму та винахідливості. Треба мати неабияку хоробрість так відкрито виступати проти влади і ми  пишаємось, що  живемо  в країні, де історію творять  справжні українські патріоти.

Популярні публікації