понеділок, 31 жовтня 2016 р.

День іменинника в бібліотеці.


27 жовтня в Яблунівській сільській бібліотеці святкували день іменинника. На 12 годину діти поспішали з солодощами, які вони готували вдома з мамами та бабусями, щоразу використовуючи  все цікавіші рецепти, заздалегідь підібрані в Інтернет -центрі.
Діти дуже люблять це свято, адже ми вітаємо то весняно – літніх іменинників то осінньо- зимових.
Ведучі: Надя Магден та Дарина Єгорова підготували правила поведінки за столом, ще й переглянули мультик як Вінні Пух та П`ятачок ходили в гості до Зайця. 
В програмі свята: казковий квест - де по підказках діти мандрували по бібліотеці і шукали підказки, аж поки не знайшли сюрприз; гра «Казковий калейдоскоп» - де діти могли впізнавати знайомі казки.
Після солодкого столу діти знову грали в ігри: «Золоті ворота», «Котик і мишка», «Впізнай предмет на дотик», «Хто спритніший» .
Святково вітали кращих читачів – іменинників.  Для цього командами на швидкість надували пузирі, складали з них  букет, писали привітання.
Свято вдалося. Юні користувачі бібліотеки з чудовим настроєм і новими книгами йшли додому, а це - головне.
 


пʼятницю, 28 жовтня 2016 р.

Природу рідного краю ми будем берегти


 26 жовтня завідувачка бібліотеки села Яблунівки Глущенко Людмила Павлівна організувала   екологічну екскурсію по місцях протікання двох річок: Росі та Сквирки. Дивовижні осінні пейзажі  вразили дітей. Вони побачили неймовірно красиві краєвиди рідного села, про які і не підозрювали, відкрили свої Яблунівські « Карпати». Особливо їх зацікавило  місце, де  річка Сквирка впадає в річку Рось. То ж діти  ще раз  переконались в тому, яке красиве село Яблунівка  і як  природа  потребує бережного ставлення.  

  Подорожуючи  берегом річки, діти були неприємно вражені такими прикладами відношення до природи і людей. Над річкою знаходяться садиби двох господарів. Один з них, багатий чоловік, самовільно захопив територію над річкою, вибудував собі дім , обніс частоколом, щоб ніхто не пройшов, завів до десяти собак , які бігають по території .


 Інший   приїздить з міста до матері: повисипав доріжки  до річки для людей, змайстрував столики і стільчики над річкою, розчистив місця для купання. Тепер це місце стало улюбленим для дітей, вони біжать туди  із  задоволенням купатись, відпочивати.
  І діти, побачивши це своїми очима  сказали, хто справді багатий а хто бідний, хто щедрий і робить добро від серця, а хто , маючи гроші, не має душі. Мене дуже вразили дитячі висновки.
 Я побачила, що сама природа вчить  дітей, як треба до неї ставитись і з кого слід брати приклад.


Біль і пам`ять людства




   До 72-ї річниці визволення  України від фашистських загарбників в с. Сухоліси  було проведено годину пам`яті «Біль і пам'ять людства» за участю  працівників сільської ради, вчителів, працівників культури та учнів Сухоліської  школи.  Учасники заходу прослухали інформацію про воєнні дії під час Другої світової війни, які відбувалися на території України.
  Пам’ять священна. Адже ціною життя воїнів, ціною нелюдських зусиль і повної самопожертви було повернено мир на українську землю.


Пам’ять заради майбутнього

    
   27 жовтня у Білоцерківській центральній районній бібліотеці було проведено ретропогляд «Пам’ять заради майбутнього», приурочений до Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників. На захід завітали члени клубу «Промінь надії» Академії пенсіонерів.
   Працівники відділу обслуговування Т.В. Шишка і А.А. Носовська розповіли про героїчні шляхи визволення української землі від фашистських загарбників, згадали про тих, хто мужньо і стійко боровся з ворогами на фронтах, у підпіллі, трудився в тилу. 
   Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам'ять полеглих у боях за Батьківщину.
   Як зазначили ведучі, тема Другої світової війни посідає чільне місце у творчості українських митців. Чимало письменників і поетів брали участь у воєнних діях, втрачали близьких та друзів, були свідками жахливих родинних історій розлучень та щасливих єднань. Полум'яні слова, які виходили з-під їхнього пера, були могутньою зброєю. Прозові й поетичні твори, народжені духовним піднесенням, надавали захисникам рішучості та мужності. Навіть через багато років після закінчення війни у творах різних видів мистецтва порушується ця тема. У виконанні учасників заходу пролунали поетичні рядки, у яких майстерно відображені: з одного боку – горе, кров, сум, злість, сльози – усі атрибути війни, а з іншого – патріотизм і безстрашність, згуртованість і дружба, непереможний героїзм нашого народу.
 Також упродовж зустрічі прозвучали пісні воєнних років, які підтримували і допомагали вижити в найскрутнішу хвилину, нагадували воїнам про рідну домівку, матір, коханих, народжували гордість та надію на перемогу.
  Швидко збігають роки, квітнуть дерева, половіють жита, приходять у світ нові покоління. Та скільки б не пройшло років і десятиріч, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю. Сьогодні ми звертаємося до історії, щоб зачерпнути сил із джерел стійкості і нескореності. Щоб сказати батькам: горді вашим подвигом. Щоб сказати синам і онукам: пам'ятайте!

четвер, 27 жовтня 2016 р.

Знову про книгу та читання.



26 жовтня у Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбувся семінар бібліотечних працівників «Роль бібліотеки у просуванні книги до читача, формування культури читання»Бібліотекарям була запропонована цікава та змістовна програма.
Л.В.Зінченко, директор ЦБС відкрила семінар. А потім на зібрання завітав поважний гість - Мирослав Іванович Дочинець, прозаїк, філософ, публіцист, лауреат Національної премії України ім.Т.Г.Шевченка. Автор представив аудиторії свій доробок - близько двадцяти книг, які виходять найбільшими накладами в Україні та відповів на питання учасників заходу. Працівники бібліотек району придбали книги письменника з його автографом .
Учасники семінару прослухали лекцію-консультацію «Читання як морально-естетичний фактор професіоналізму та сучасні технології популяризації читання», консультацію «Сучасні форми роботи бібліотеки для популяризації читання серед дітей та молоді», інформацію про участь в обласному семінарі «Формат просування книги до читачів різної вікової категорії як своєрідний імідж бібліотеки»Також працівники відділу методичної і бібліографічної роботи центральної районної бібліотеки представили колегам відеопрезентацію «Володар щедрого таланту» про життєвий та творчий шлях В.І. Дідківського, поета, сатирика, гумориста, члена НСПУ до 60-річного ювілею та віртуальну виставку «Я йду до вас… яка далека путь» до 50-річчя від дня народження Т.І.Царенко, письменниці-краянки, члена НСПУ.Бібліотечні працівники переглянули буктрейлери на українські бестселери, які є сучасною формою реклами книги, засобом її просування та заохочення до читання. В рамках круглого столу працівники бібліотечної системи району розповідали про свої читацькі уподобання «Прочитала, раджу вам». Особливо сподобалася колегам мультимедійна презентація «Моє читання», яку підготувала Шутенко Л.В, завідувачка бібліотеки села Матюші.Підсумовуючи роботу, Л.В.Зінченко наголосила, що в суспільстві недооцінена роль книги та читання. Тому завдання бібліотекарів забезпечити продуктивність читання їх відвідувачів як посередників між книгою та свідомістю читача.


четвер, 20 жовтня 2016 р.

Конкурс виконавців творів Бориса Ілліча Олійника


      19 жовтня відбувся традиційний міськрайонний конкурс  виконавців творів героя України, відомого письменника, політичного діяча Бориса Ілліча Олійника. Юних декламаторів міста і району зібрала під своїм дахом одна з кращих бібліотек міста бібліотека-філія №10. Нинішній конкурс видався найчисельнішим – 56 учасників. Район представили читачі бібліотек сіл:                   Шкарівка, Пилипча, Олійникова Слобода, Фурси. Оцінювали конкурсантів члени журі на чолі з заслуженим працівником культури України Кульчицьким А.І. Серед членів журі артистка Київського обласного  академічного музично-драматичного театру ім. Панаса Саксаганського Анжеліка  Кісліцина . Всі учасники отримали  подарунки, переможці – грамоти. Серед учасників з району призові місця зайняли:  Болобан Нікіта (с.Фурси) - ІІ місце у молодшій віковій групі, Тупчій  Анастасія(с.Шкарівка) – ІІІ місце у середній віковій групі, Зайченко Олена(с.Пилипча) – ІІІ місце у старшій віковій групі. Участь у конкурсах  для наших читачів – це набуття досвіду декламування, виступу перед публікою,  шлях до творчого зростання.




середу, 19 жовтня 2016 р.

Рідна земле, ти козацькою славою щедра


    Козаччина завжди була однією з найяскравіших сторінок української історії, на славних прикладах якої зростало й міцніло почуття національної самоповаги багатьох поколінь українців.
   З метою виховання в молодого покоління шани до історії свого народу, до звитяги предків, які своїми ратними звершеннями здобули та відстояли нашу свободу і незалежність, працівники Білоцерківської центральної районної бібліотеки запросили школярів села Шкарівки в захоплюючу історичну мандрівку «Рідна земле, ти козацькою славою щедра». 
    Ведуча, завідуюча відділом обслуговування Світлана Володимирівна Куштан, розповіла про історію виникнення Запорізької Січі, про звичаї та побут козаків. Бібліотекар Тетяна Володимирівна Андрієвська провела декілька цікавих інтелектуальних конкурсів. Але найбільш захоплюючою частиною заходу стали традиційні «Козацькі розваги», у яких діти продемонстрували власну силу та спритність. 
    На завершення зустрічі бібліотекарі побажали усім присутнім козацького здоров’я, радощів та наснаги в продовженні кращих українських традицій.

понеділок, 17 жовтня 2016 р.

Світ без війни очима дітей


(регіональний конкурс дитячої творчості)


Юні користувачі Білоцерківської центральної районної бібліотеки  взяли участь у  регіональному конкурсі дитячої творчості «Світ без війни очима дітей», який відбувся у бібліотеці №1 для дітей Білоцерківської міської ЦБС. Даний конкурс був започаткований як міський і проводиться вже четвертий рік . Цьогоріч  до участі  долучились  читачі  Центральної районної бібліотеки      та  юні художники зі Звенігородки. Всього на конкурс представили 73 роботи.  Наші читачі подали 13 малюнків. Конкурс  ставить завдання  формування у дітей високої громадянської свідомості, сприяння національно-патріотичному розвитку особистості. Серед членів журі представники творчих   спілок міста і району, бібліотечні працівники. Очолив журі  член Національної спілки художників України, голова Київської обласної організації НСХУ – Дмитренко О.Ф.. За рішенням журі всі конкурсанти отримають грамоти та подарунки, 28 учасників буде відзначено дипломами переможців у різних номінаціях та вікових групах. Нагородження планується 28 жовтня в академічному  музично-драматичному театрі імені Панаса Саксаганського.        Меценатами конкурсу виступили: Всеукраїнська спілка учасників війни, громадська організація «Братерство без кордонів» та підприємці.


середу, 12 жовтня 2016 р.

Чим далі вглиб - тим більше України.


    11 жовтня у Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбулася зустріч із Володимиром Семеновичем Осипчук-Скороводою  - членом Національної спілки письменників України, літературознавцем, поетом, критиком, публіцистом, журналістом, піснярем, академіком українського відділення міжнародної Академії оригінальних ідей.
 На початку зустрічі клубні та бібліотечні працівники району познайомилися із пісенним доробком автора. Вони із задоволенням переглянули кліпи, створені  на пісні Володимира Семеновича та  упевнилися в тому, що в їх основу покладено  глибоко ліричну та філософську поезію.
  Любов Володимирівна Шутенко - завідуюча Матюшівською сільською бібліотекою розповіла про  непростий життєвий та творчий шлях Осипчука-Сковороди, його трансформацію із фізика в лірика.
Автор представив аудиторії книгу «Родень», в основі якої самобутня, ні в кого не почерпнута , дана йому Богом сонетна археологічна  лінгвофілософія.
  «Поет із математичною освітою (і мисленням) В.Осадчук сміливо проникає своїм розумом в інші сфери позадосвідної діяльності людини, її навколишнього буття. Там, де не спрацьовує логіка, вступає в свої права інтуїція. І тоді піддаються розкодуванню не лише таємниці  природи, а й людського мислення й поетичної творчості», - ці слова Миколи Шудрі характеризують  Скороводу-автора. Кожен сонет із «Роденя» потребує осмислення, не наслідує жодну сонетну школу. А сам автор – дослідник одвічних першоджерел землі рідної, який прагне підняти із дна нашої свідомості першооснову .
  

вівторок, 11 жовтня 2016 р.

Вітаємо дипломантів Всеукраїнського дитячого конкурсу «У пошуках літературних талантів»


    У культурі кожної країни  зростають обдаровані діти, які шокують суспільство зрілістю, глибиною почуттів, переживань, своєю дорослістю.  В кожній  цивілізованій  країні, яка піклується за майбутнє  культури, до дитячої творчості прикута пильна увага суспільства. Конкурс  «У пошуках літературних талантів» покликаний  створити соціальне замовлення на ранню     літературну творчість, повернути Україну в русло цивілізованих країн світу.       Всеукраїнський дитячий конкурс  «У пошуках літературних талантів» проходить щорічно  в місті Новоград – Волинський, що на  Житомирщині. Організатори конкурсу: Національна  спілка письменників України та фонд «У пошуках  літературних  талантів». Ми солідарні з організаторами конкурсу в тому, що талановитих дітей  потрібно підтримувати. Вихованці літературного клубу «Поетичні озерця», що працює на базі Центральної районної бібліотеки  Ілона та Павло Котовщики  вперше взяли участь у  даному конкурсі.  Діти  представили   оповідання  про цікаві випадки з життя  свого роду та в художній формі подали їх. Ілона та Павло Котовщики  увійшли в п`ятірку дипломантів у номінації «Проза». Нагородження  відбулося у Новоград-Волинському на батьківщині   легендарної  Лесі Українки. Діти отримали масу позитивних вражень від спілкування з письменниками, пам`ятні футболки , диплом та грошовий приз. Бажаємо нашим «зірочкам» подальших успіхів, впевнено крокувати обраним шляхом.
 




Тільки тим історія належить, хто сьогодні бореться, живе

 Юні користувачі Узинської міської бібліотеки для дітей, напередодні Дня захисника України, зібралися в читальній залі бібліотеки на годину патріотизму "Тільки тим історія належить, хто сьогодні бореться, живе», присвячену пам’яті героїв, що загинули за незалежність України. До заходу бібліотекарі підготували викладку газетно-журнальних статей «Навіки слава Україні, героям слава навіки», оформили папку «Герої АТО - наші земляки». Згадали земляків-узинчан – Чмелівського Віталія, Гуру Дмитра, Стадника Миколу, які віддали своє життя, захищаючи рідну землю і назавжди залишаться в нашій пам’яті. Вони - приклад героїзму для майбутнього покоління. Діти  зі співчуттям та смутком в очах слухали розповідь бібліотекаря. Потім хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих. На жаль діти цього покоління не з книжок історії дізнаються  про війну, а з жорстокого сьогодення.

Перший крок до книжок

Вихованці дитячого садочку  «Зіронька» завітали  на  екскурсію до Узинської міської бібліотеки для дітей  «Перший крок до книжок». Бібліотекарі познайомили майбутніх читачів з бібліотекою, розповіли правила користування книгою, про значення читання в житті людини, відповідали на питання дітей, провели  вікторину « По сторінках улюблених казок». Потім  малечі вручили ключик від скарбниці знань та запропонували стати користувачами бібліотеки.

вівторок, 4 жовтня 2016 р.

Неопалина купина моя бібліотека…

30 вересня на Білоцерківщині відсвяткували  Всеукраїнський день бібліотек.
У Білоцерківській центральній районній бібліотеці  відбулося урочисте  засідання з відзначенням кращих працівників та теплими вітаннями.


























І навіть природа нам посприяла теплою осінньою дниною  та барвами «бабиного літа»



















Популярні публікації