четвер, 28 липня 2016 р.

Життя, як шоу


   
     27 липня у Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбулося засідання літературного клубу «Перлина» під назвою «Життя, як шоу», присвячене 160-річчю з дня народження Джорджа Бернарда Шоу.
   Ведуча заходу, бібліотекар відділу обслуговування Т.В. Шишка, ознайомила присутніх із життєвим і творчим шляхом найбільш прославленого – після Шекспіра – драматурга, який писав англійською мовою, видатного критика свого часу, єдиної людини, удостоєної Нобелівської премії і премії «Оскар». Вдалим доповненням виступу стала розповідь співведучої, бібліотекаря         А.А. Носовської, про сімейне життя літератора. 
    Учасниці зустрічі Г.С. Сполович і О.П. Тітова неперевершено розіграли уривок із «комедії-дрібнички» Бернарда Шоу «Сватання по-селянськи».
   Постійна читачка Т.О. Розора оригінально репрезентувала комедію «Як він брехав її чоловікові».
      О.П. Денисюк поділилася власними роздумами над п’єсою «Свята Іоанна».
    На завершення літературного засідання ведуча зазначила, що Бернард Шоу, як ніхто інший, вмів ідеально сполучати гумор і глибокі спостереження, а його влучна цитата підтверджує всю глибину його світогляду: «Тепер, коли ми навчилися літати у повітрі, як птахи, плавати під водою, як риби, нам не вистачає одного: навчитися жити на землі, як люди».

вівторок, 26 липня 2016 р.

Берегиня українського духу


21  липня до 110-ї річниці від дня народження Олени Теліги, у Вільнотарасівській бібліотеці відбулася літературна  година «Не  треба  слів,  хай  буде  тільки діло...» , як  данина пам`яті  видатній  патріотці  й  поетесі.

    На  захід  завітали  дорослі  та  юнацтво. Бібліотекар Р. Ю. Лисак розповіла  присутнім   про  коротке,  але таке  яскраве  й героїчне  життя самобутньої  поетеси,  полум`яного публіциста,  організатора  літературно-мистецької  справи, активної  учасниці  національного  руху  30-40х  р.р. ХХ ст., яка вражала  сучасників    своєю  цілісністю й  безкомпромісністю,  духовною  величчю.
  Раїса Юр`ївна відмітила, що творча  спадщина  Олени  Теліги  невелика. За  своє досить  коротке життя О. Теліга не  встигла  видати  жодної власної  збірки. Лише за  кордоном  вийшли  три  невеличкі  збірки  її поезій. Користувачам бібліотеки був запропоновано перегляд літератури «Берегиня  українського  духу», де вони могли  познайомитися  з публікаціями про  життя та творчість О. Теліги, фотодокументами, листами.




пʼятницю, 22 липня 2016 р.

А сьогодні ми їдемо до Вас…

  20 липня на базі Межівської бібліотеки-клубу відбулося навчання бібліотечних працівників району – засідання лабораторії досвіду «Народознавчий і краєзнавчий чинник у формуванні патріота України».

 Традиційно відділ методичної і бібліографічної роботи Білоцерківської центральної районної бібліотеки проводить виїзні навчальні заходи в кращих бібліотеках-філіях централізованої бібліотечної системи .
   Межівська бібліотека-клуб уже багато років виконує функції центрової  публічної установи села. Адже тут проходять збори громади, працює виборча дільниця, відбуваються вечори та концерти, дискотеки для молоді, літературні заходи.
    Гарними та теплими  словами згадують у Межовому Аду Данилівну Онопрієнко, яка багато років очолювала цей  заклад культури.
   У 2007 році Аду Данилівну змінила на посаді Марія Іванівна Стороженко.
    Щоб відповідати  професійним критеріям культпрацівника, молода  господиня закладу культури закінчила Київське обласне училище культури і мистецтв за спеціальністю «Бібліотечна справа».
    Спілкуючись із Марічкою, як ніжно називають її старші жителі села, складається враження, що вона, незважаючи на свій молодий вік, ставиться до своїх односельців, як мати. І хоч сама не місцева, знає хто чим живе – від старого до малого.
   У наш непростий час багато зусиль довелося прикласти, щоб  просто зберегти приміщення, яке багато років не знало ні ремонту, ні тепла. Стараннями Марії та за  фінансової підтримки Озернянської сільської Ради, біля клубу з`явився новий паркан, вперше за багато років відремонтовано бібліотеку, приміщення опалюється.
    Зазвичай на таких навчальних заходах бібліотечні працівники мають змогу порівняти місцеву матеріально-технічну базу зі своїми умовами праці. Тож, коли на захід завітав сільський голова Юрій Юрійович Дробович, посипались запитання.
   Як молода успішна людина, Юрій Юрійович прагне допомогти закладам культури Озернянської сільської ради  стати затишними та комфортними. Ми дізналися, що в Озернянському Будинку культури, який  набув сучасного вигляду після капітального ремонту, незабаром буде Wi-Fi, в Межівському клубі замінять вікна на металопластикові, в бібліотеці будуть надаватися Інтернет- послуги. А цієї літньої днини межівська молодь раділа новенькому тенісному столу, який придбав сільський голова для активного дозвілля.
   Марія Іванівна привітно зустріла нас у бібліотеці, де панує неповторна атмосфера українського духу, яку створюють історико-краєзнавча експозиція «Велична і свята ти, мати-Україна», дитяча зона «На острові дитинства», етнографічний куточок «Золота нитка традицій», виставка читацьких уподобань «Розмаїття популярного читання» та інші.
   У літературно-музичній композиції «Мій сонячний край – Україна» показали свої таланти учасники художньої самодіяльності і активні користувачі бібліотеки: Драбинко Карина, Плигань Катя, Кливіцький Ярослав, Стороженко Іван, Стороженко Ігор. Никитченко Олена, Никитченко Дарина та дует «Калина» у складі: Шабельної Алли та Шабельної Ольги.
    Марія Іванівна Стороженко поділилася з колегами досвідом роботи. Адже  за відсутності в селі сільської ради, школи, всі сільські стежки  ведуть до бібліотеки-клубу,  всі головні події села відбуваються тут. Вона відмітила, що часто  односельці  приходять до бібліотеки не тільки за книгою, а й за порадою, поділитися своїми проблемами, а то і просто поспілкуватися.
 Особливу увагу приділяє Марія юним користувачам, найщасливіші дитячі роки яких теж пов’язані з бібліотекою-клубом.
     Л.А.Савич, завідуюча відділом методичної і бібліографічної роботи Білоцерківської  центральної районної бібліотеки,  запросила колег на бесіду про джерела і витоки національної  свідомості українця, яка формується на народних традиціях, побуті, краєзнавстві його «малої батьківщини», запропонувала тематику та форми роботи заходів народознавчого, краєзнавчого та патріотичного спрямування.
   Наскільки важливо кожному із нас вивчати  символіку народної вишивки, ми зрозуміли, прослухавши  лекцію О.Д.Бондар, завідуючої відділом комплектування  і обробки  ЦРБ, майстрині народної вишивки, адже в орнаментах та узорах закодовано родові символи українців. І від того чи дотримуємося ми  канонів предків, залежить благополуччя сім`ї та родини.
  Міні-презентації «Легенди рідного села» підготували бібліотечні працівники: Соколенко С.М. (с. Потіївка), Закрасняна Н.М. (с. Чепиліївка), Щербина Л.Т. (с. Сухоліси).
   Підводячи підсумки, Л.В.Зінченко, директор Білоцерківської районної централізованої бібліотечної системи, наголосила, що під час таких навчань бібліотечні працівники мають змогу почерпнути для себе багато нового, ще раз переконатись, яку відповідальну професію обрали та подякувала М.І. Стороженко за гарну роботу.

  

четвер, 14 липня 2016 р.

Читаємо Івана Франка.



В Матюшіській сільській бібліотеці , в рамках літніх читань, відбулося  літературне знайомство з творчістю Івана Франка "Іван Франко - велетень думки" , приурочене до 160річниці від дня народження письменника, філософа і, взагалі, дуже мудрої людини свого часу.
А оскільки зараз літо, та ще й у селі, то й дрес-код у нас сільсько-літній.


середу, 13 липня 2016 р.

"Жінка" - цікавий співрозмовник

13  липня  у  Вільнотарасівській  бібліотеці  відбулася  година  спілкування  «Жінка» -цікавий  співрозмовник».

   Журнал  «Жінка»  користується у читачок бібліотеки  великою  популярністю.  Це  щомісячний  журнал,  що  містить  матеріали  з  питань  історії,  національних  традицій  та  ремесел,  пропонує  поради  з  рукоділля   та  кулінарії.

  Вільнотарасівські господині розповідали, до яких  рубрик вони звертаються найчастіше.  Так  Покушін  Ніна  поділилася  з  присутніми  новими  кулінарними   рецептами,  які  вичитала  в  рубриці  "Кулінарія" та
 багатьма  корисними  порадами по  веденню домашнього  господарства.

 Палієнко  Оля прочитала  нам  веселі  посмішки,  а  Криворот  Альона  - гороскоп.

 Кириленко  Тетяна  дуже  любить  вишивати,  тому  вона  показала  вишивки,  які  її  зацікавили.   Читачки часто звертаються до рубрики  «Юридична  консультація»  
      Також   бібліотекар підготували  викладки літератури  «Гарній  господині  у  домашню  скриню»  та  «Для  вас, жінки».



вівторок, 12 липня 2016 р.

Кожна бібліотека – унікальна


    
    12 липня у Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбулася віртуальна подорож «Побуваймо у бібліотеках світу» для дітей молодшого та середнього шкільного віку.
    Працівник відділу обслуговування А.А. Носовська підготувала захоплюючу розповідь про найбільш незвичайні бібліотеки світу, доповнену документальними кадрами та фотографіями. Також, у рамках Року англійської мови в Україні, юні користувачі переглянули відеосюжет «Treasures of the British Library» та вивчили декілька англійських слів.
    
    Після жвавого обговорення почутого й побаченого учасники заходу прийшли до спільного висновку, що кожна бібліотека є унікальною. А сучасні технології покликані зберігати цю унікальність, надаючи їй нового звучання.
   На завершення зустрічі діти мали можливість ознайомитися з виставкою «Цікаві канікули з книжкою».

Хрещення Київської Русі

   

    В Трушківській сільській бібліотеці відбулася година спілкування: «Хрещення Київської Русі». Бібліотекар розповіла дітям і дорослим, як на українських землях протягом багатьох століть утверджувалося християнство .
    Хрещення сприяло об’єднанню Русі в єдину феодальну державу, дало поштовх розвиткові економіки, освіти, духовності і культури.
    На захід був запрошений священик Вадим, який розповів про таїнство хрещення, наголосив, що важливо у повсякденному житті дотримуватися Божих заповідей, жити в мирі та злагоді.

пʼятницю, 8 липня 2016 р.

Ой на Івана, ой на Купала



      Люблять та шанують у Матюшах народні традиції. Такою традицією є проведення 6 липня, в ніч на Івана Купала, народного свята, яке організовує Будинок культури та сільська бібліотека. Спільно з творчими колективами, вони створюють феєричне дійство, в якому беруть участь всі жителі села – танцюють,співають, веселяться. 

  На цьогорічному святі матюшівці сповна відчули магію води, землі і вогню. А допомогли їм у цьому колоритні персонажі: Водяний та русалки, різна болотяна нечисть, циганка. Усім припали до смаку ігри, розваги, конкурси, пісні й танці.
          Запалене багаття на березі річки сповістило, що купальська ніч розпочалася.
          Раставиця уквітчалася дівочими вінками.
          І, незважаючи на раптовий дощ, свято вдалося на славу.

  



Як у нас на Івана, як у нас на Купала…



       6 липня, на Івана Купала, в селі Гайок Білоцерківського району відсвяткували День села.


     На свято завітав народний депутат України Віталій Іванович Гудзенко. Він відзначив подяками та грошовими преміями працівників різних галузей і презентував цінний подарунок для сільської громади.    
  Лідер ВО “Батьківщина” Валентина Миколаївна Долід, яка ініціювала ремонт сільського клубу, привітала жителів села і гостей зі святом, побажала миру нашій українській землі, міцного здоров'я і добробуту сільській громаді.

                                                                                                                                                                                             Учасники свята ознайомилися з етнографічною виставкою “А мати вишивала рушники”, на якій зачаровували робіти сільських майстринь-вишивальниць: Г.К. Кіщенко, В.Є. Кабули,           В.М. Строкач, Л.М. Волкової, К.К. Гайдай,          В.Г. Змаженко, Л.В.  Гайдученко – та книжково-ілюстративною виставкою “Україна свята і єдина”, які підготувала бібліотекар Л.М. Волкова.
                                                                                                  Голова Вільнотарасівської сільської ради Ольга Василівна Костина привітала старожилів села, ювілярів, подружжя Кропив'яних – з нагоди золотого весілля та подружжя Засух – срібного весілля та вручила невеличкі подарунки молодим 
батькам.

    Гостей вітав народний фольклорний ансамбль “Вербиченька” Будинку культури села Вільна Тарасівка та учасники фольклорного ансамблю “Берегиня” бібліотеки-клубу села Гайок. Також прозвучали гуморески у виконанні Гайдай Андрія. Лунали купальські пісні, а дівчатка виконали танок з купальськими віночкам. Свято продовжилось запаленням купальського вогнища та дискотекою.






Популярні публікації