четвер, 30 червня 2016 р.

Не хлібом єдиним…

   Спекотної літньої днини до клубу-бібліотеки села Городище поспішали жителі села на зустріч зі членом Національної спілки письменників України поетом- гумористом  Володимиром Івановичем  Дідківським. У сучасному затишному приміщенні  завідуюча клубом-бібліотекою Атаманенко А.В. розгорнула книжкову  виставку-перегляд творів письменників-краян, зачитала уривки з повістей  Костянтина Георгійовича Паустовського, де згадується село Городище - батьківщина предків російського класика . Читачі бібліотеки-юні артисти (Сорокіна Софія, Сорокіна Ірина, Качан Андрій, Дубінецький Олексій, Крижановська Анна) інсценували гумореску Степана Олійника «Розлука баби і онука», Поштаренко Аня читала улюблені поезії. На підтвердження думки, що коли  збираються два українці, там третя – пісня, дорослі друзі бібліотеки: Шевченко Анастасія, Атаманенко Людмила під керівництвом маестро Вітенко Бориса виконали  українські  пісні : ліричні та жартівливі. Душевне, артистичне виконання поцінували вдячні глядачі. З особливою теплотою зустріли присутні поета-гумориста. Володимир Іванович читав нові неопубліковані  твори. Влучним, міцним слівцем висміює поет вади сьогодення, хиби особистості та суспільства.  Він не переспівує анекдоти, а підмічає іронічні моменти в  житті, поведінці дорослих, дітей, політиків. Інтимною лірикою Дідківського  зачитуються жінки. Опікується письменник  літературно обдарованими  дітьми міста і району, під його редагуванням вийшло до сотні  альманахів та авторських збірок молодих дарувань. А ще Володимир Іванович надзвичайно     скромний, йому не потрібні лаври, обмежується визнанням  і любов`ю вихованців та шанувальників.   Літературна зустріч перетворилась на свято українського слова, свято душі. Не можна не сказати про  жителів села Городище, які  кілька років поспіль відстояли будівництво клубу-бібліотеки. А тепер приходять сюди то книгу цікаву взяти, то на масові заходи, які організовує завідуюча  Антоніна  Володимирівна  Атаманенко. ЇЇ знають, шанують. А повагу громади потрібно заслужити. Щоб у закладі культури було людно, треба докласти немало зусиль. У клубі-бібліотеці села  Городище  часто відбуваються  цікаві заходи. Професія педагога допомагає у роботі з дітьми, підготовці цікавих сценаріїв. Згуртувались небайдужі  однодумці  дорослі, діти, які прагнуть цікаво проводити дозвілля та розвиватись. Діти – читають, малюють, розучують та інсценують літературні твори. Дорослих об`єднає книга і пісня. Тому і живеться в Городищах цікаво та весело.
 

Молоді – кращі з кращих


    Вже другий рік поспіль Відділ молоді і спорту Білоцерківської районної державної адміністрації до Дня молоді  відзначає кращих з кращих, що проявили себе в різних галузях. Цього року  відзнаку «Кращий бібліотекар року» отримала бібліотекар с. Олійникова Слобода – Криволап  Л. М., яка зарекомендувала себе, як креативна особистість. Леся Михайлівна  постійно перебуває у творчому пошуку, згуртовує навколо бібліотеки своїх односельців, втілює новітні форми роботи.                                                                               
   Відзнакою «Молодий талант Білоцерківщини» нагороджена Зайченко Олена.      Оленка навчається  у школі, активна, обдарована дівчина, багато читає, бере участь у районних  масових заходах, отримувала  перемоги  в обласних, районних, міськрайонних  фестивалях та конкурсах читців-декламаторів.
        Вітаємо цвіт молоді Білоцерківщини.Так тримати!


середу, 29 червня 2016 р.

Конституція - компас суспільства

   У Вільнотарасівській бібліотеці до 20-ї річниці  Конституції України   відбувся історико - правовий калейдоскоп для юнацтва «Конституція – компас суспільства». До цієї дати оформлено книжкову виставку «Конституція – основний закон України», де читачам запропоновано познайомитися із правознавчою та історичною літературою. Присутні переглянули відео «Конституція – від минулого до сьогодення», за допомогою якого вони мали змогу прослідкувати шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до Конституції 1996 року.

  Тетяна Кириленко детально зупинилася на положеннях Конституції  - правах та обов’язках, які передбачає і забезпечує Основний Закон України.
   Бібліотекарем проведено інтелектуальну вікторину «Чи знаєте ви Конституцію?»
   Спілкування нікого не залишило байдужим. Адже мало хто із присутніх серйозно та вдумливо вивчав Конституцію України. На завершення заходу молоді люди прийшли до єдиної думки, що потрібно вміти користуватися своїми правами та добре виконувати обов’язки, не порушуючи прав і інтересів інших.   



суботу, 25 червня 2016 р.

Конституція України – символ незалежності й демократії



   24 червня у Білоцерківській центральній районній бібліотеці пройшла святкова програма для школярів «Конституція України – символ незалежності й демократії», приурочена до 20-тої річни­ці прийняття парламентом Конституції України. 
    Працівники відділу обслуговування А.А. Носовська і Т.В. Шишка ознайомили присутніх із історією Основного закону нашої держави, підкреслили його значення для нашого народу. У доступній, цікавій формі ведучі надали важливу інформацію про основні засади Конституції, права, свободи та обов’язки людини і громадянина. Діти охоче брали участь у тематичних вікторинах та іграх, проявивши високу ерудованість і кмітливість. 
    А конкурс малюнків на асфальті вразив сміливістю та багатством фантазії, глибиною думки і водночас – зворушливою безпосередністю, з якою юні митці передали найкращі патріотичні почуття. Варто зазначити, що назву конкурсу – «Я люблю Україну!» – школярі продублювали на асфальті англійською мовою. Адже Рік англійської мови в Україні триває! Попри розмаїття кольорів на «полотнах», діти обрали переважно жовто-блакитні барви. У своїх роботах школярі втілювали прагнення миру та благополуччя, добра і злагоди в державі та їхніх родинах, гордість за нашу країну. 
    На завершення зустрічі бібліотекарі підкреслили, що День Конституції України ми маємо сприймати насамперед як день затвердження наших прав і свобод. І нинішні дітлахи – це вже повноправні громадяни цієї держави, яку їм у недалекому майбутньому будувати, в якій їм жити і творити. Проте не слід забувати і про обов'язки. Обов'язки доньки чи сина, обов'язки учня, обов'язки людини... І нехай не тільки Конституція, але, в першу чергу, совість зобов'язує всіх залишити по собі добрий слід на землі українській.

середу, 22 червня 2016 р.

Життя, осяяне красою


  
    22 червня у Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбувся слайд-вернісаж під назвою «Життя, осяяне красою», приурочений до 75-річчя з дня народження непересічної людини, чудового художника – Олега Кіндратовича Безвербного, який упродовж багатьох років був щирим другом колективу бібліотеки. Подаровані ним картини заворожують кожного, хто переступає поріг читального залу. Цей захід – своєрідна данина пам’яті самобутньому митцеві, у творах якого звучить глибока поезія, справжній гімн красі природи рідного краю.
    Ведуча, бібліотекар Алла Анатоліївна Носовська, розповіла про основні віхи життя 
О.К. Безвербного, дала стислу характеристику його творчості, спираючись на численні відгуки відомих діячів культури.
  Працівники бібліотеки поділилися особистими спогадами про Олега Кіндратовича як надзвичайно світлу, скромну, щедру, безмежно віддану мистецтву людину. Найбільше враження на присутніх справив душевний виступ провідного методиста Юлії Віталіївни Харченко.
  Музична відеопідбірка картин О.К. Безвербного дійсно захопила глядачів. Пройнятися помислами художника, усвідомити нове у, здавалося б, добре знайомому – це справжнє свято! Свято душі, свято думок і почуттів.
  Також Алла Анатоліївна ознайомила аудиторію з окремими полотнами одного з найталановитіших учнів художника – його старшого сина Ігоря Олеговича Безвербного, який творить чудові пейзажі. У них відчувається батьківська школа, але вони індивідуальні, яскраві й самобутні. Отже, в Олега Безвербного є гідні спадкоємці, що й сьогодні продовжують, примножують і творять високе мистецтво.
    У своїх роботах О.К. Безвербний прагнув не передати з фотографічною точністю зовнішній вигляд природи, а сказати щось своє, заповітне, власною мовою, донести нащадкам правду про свою землю, свій час і про себе. Кожна його картина – це ще одна ланка духовного ланцюга поколінь, які мусять зберігати непереборний потяг до істинного, вічного, прекрасного.

середу, 15 червня 2016 р.

Незабутні враження від історичного фестивалю « Дике поле – шлях до Європи».

  Заслужений працівник культури України, завідуюча бібліотекою села Яблунівка, волонтер Л. П. Глущенко (Людмила Соловей) та голова Всеукраїнської асоціації музикотерапевтів України, завідуюча фортепіанним відділом школи мистецтв №3 м. Біла Церква Ольга Безклинська неодноразово брали  участь в   культурно-просвітницьких акціях на сході України. 
   Людмила Павлівна Глущенко поділилася враженнями про участь в історичному фестивалі «Дике поле – шлях до Європи», який провело управління культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації з 10 по 12 червня у місті Краматорську.   
    На запрошення організаторів свята  відгукнулись волонтери з усієї України. Ми горді, що були в їх числі.  Графік був дуже насичений. Ми презентували виставку «Древні знаки і символи», брали участь у творчих зустрічах з колективами Краматорська, Харкова та безпосередньо в роботі фестивалю.                                                              

    Фестиваль став яскравим прикладом тісного зв’язку між людьми різних національностей та віросповідань, але які назавжди зрозуміли, що вони українці, які хочуть жити в мирній незалежній державі!

 Незабутні спогади про відомих і дуже активних краматорських « Бджілок», які кожного дня, без жодного вихідного чи свята, плетуть захисні сітки для воїнів української армії, роблять костюми «Кікімори» для розвідників.

   Тут трудяться  дорослі і діти, переселенці з різних міст Донеччини. Адже через Краматорськ пройшло понад 30 тисяч вимушених переселенців. Багато з них залишились в Краматорську, який після обстрілу «Смерчами» і великих людських жертв,  був ще й під сепаратистами з квітня 2014 року по липень 2014 року. За цей, нелегкий для міста період, люди чітко зрозуміли, що вони будуть тільки з Україною. Ще під час окупації мешканці виходили  на демонстрації з українськими прапорами і скандували, щоб сепаратисти ішли геть.


 Краматорські « Бджілки» -  яскравий приклад не тільки для Краматорська а й для всієї України, як безкорисно і віддано можна працювати заради мирного майбутнього. Крім плетіння сіток, вони виготовляють ще й різноманітні прикраси: віночки, вироби з бісеру; малюють картини, а зароблені кошти   спрямовують на допомогу воїнам. Ми побували в їхньому, так званому, «вулику», де розповідали їм про древні знаки і символи нашого народу: тризуб, прапор і т.п., а потім влаштували невеличкий концерт. Виконання авторських пісень було сприйнято так сердечно і захоплено, що не відволікаючись від роботи, мої нові друзі  вчили тексти пісень і виконували їх разом зі мною. Потім ми разом співали українські пісні, які вони знають так добре, що в нас від здивування перехоплювало подих, особливо полюбляють співати «Ой у лузі червона калина», «Чому я не сокіл», « Місяць на небі» .

   Я досі під враженням від почутих особистих життєвих історій. Та головне, що наші співвітчизники, пройшовши дуже складні випробування долі, не зламались, дух їх тільки зміцнився від пережитого і вони зрозуміли, що в Україні кожен громадянин, якої б національності він не був, – це вільна людина.

 У Краматорську мене вразила спільнота однодумців «Вільна хата». Це, здебільшого, україномовні педагоги з Донецька, які планують якнайшвидше провести українізацію міста. Після переїзду до Краматорська, вони  на волонтерських засадах в бібліотеках працюють із дітьми, заохочуючи їх до творчості, читання українськомовних книг і т.п. І все це - задля спілкування на українській мові та її глибшого опанування.


    Щовечора виступали відомі українські гурти для молоді міста, а вдень  багато художніх  колективів з Донеччини виступали  з українськими піснями.

   Виставка-дефіле молоді в  українських костюмах  своєю вишуканістю та історичною автентичністю нікого не залишила байдужим. 
   Також багато позитивних емоцій викликала у дорослих і дітей  виставка собачок, господарі яких прикрасили вбрання своїх домашніх улюбленців українськими орнаментами.
   Ми ще раз впевнилися, що потрібно частіше проводити фестивалі на сході України, бо маємо разом залікувати рани від війни і дати зрозуміти всьому світу, що Україна – це вільна, незалежна держава! 
   Книги патріотичного змісту там сприймаються як ковток повітря, а особливо коли це вірші дітей, які так хочуть миру.
    Саме така книга «Донбас, одумайся!», видана за допомогою організації 
 «Бджілки»,  зібрала такі перлини патріотизму, що не тільки на Донбасі а й в усіх регіонах України  вона буде актуальною.
   На щастя, я змогла  її придбати, щоб запропонувати своїм колегам, читачам  дізнатися більше про Краматорськ та його людей.
    На завершення наведу рядки одинадцятикласника із Краматорська Степана Чубенка, закатованого сепаратистами: 
«Я - звичайний українець, який мріє про одне,
Щоб мій син, піднявши очі, бачив небо голубе.
Я - звичайний українець, і я мрію про одне, 
Щоб на прапорі воліло завжди жовте й голубе!» 
   
            






вівторок, 14 червня 2016 р.

Це так цікаво, граючись навчатися.

   У Вільнотарасівській бібліотеці  відбувся мовний практикум для молодших читачів бібліотеки під назвою "Говоримо англійською». На захід завітали маленькі жителі села, вихованці дитячого садочку "Пролісок" та читачі бібліотеки.
   Захід розпочався з того, що діти привіталися між собою англійською.
Бібліотекар запропонувала малечі переглянути пізнавальні відео-мультики для вивчення англійського алфавіту. Потім відео – про кольори. Вони весело та наввипередки повторювали назву кольору, який демонстрував мультяшний восьминіг Том. Песляк  Юлія прочитала віршик на англійській мові про дні тижня, який всі разом повторили. Потім бібліотекар Р. Ю. Лисак прочитала дітям на англійській мові казку «Ріпка».Захід був цікавим та пізнавальним як для тих, хто вперше знайомився з англійською мовою, так і для тих, хто її вже вивчає.
   У бібліотеці  розгорнуто тематичні полички під назвою «Твори англійських письменників» та «Словники - наші  друзі  й  помічники». 










Говорити англійською модно!

В Узинській міській бібліотеці для дітей відбувся день англійської мови «Говорити англійською модно». Бібліотекар Сем’янівська Л.В. розповіла присутнім  про цінність англійської мови для молодого покоління, наголосила, що англійська - мова міжнародного спілкування, а так як Україна прагне бути членом Єросоюзу, то вивчати англійську на часі. Також вона ознайомила  юних користувачів з літературою, яка допоможе у вивченні англійської мови. 


 З молодшими користувачами по журналу «Яблунька» з рубрики «Ми вчимо англійську» у вигляді гри вивчали назви фруктів та кольорів по картинках. Потім юні читачі прослухали огляд літератури «Англійські письменники - дітям» та згадали цікаві та захоплюючі подорожі і пригоди, які дарують  твори Д.Свіфта, Д. Дефо, Р. Кіплінга, Л. Керролл, К.Блайтона  та   інших.  Проведений   захід  допоміг дітям оцінити значимість англійської мови у їх майбутньому житті. 

понеділок, 13 червня 2016 р.

Англійська в бібліотеці.



У Трушківській сільській бібліотеці відбувся мовний калейдоскоп «Говоримо  англійською», в рамках  Року англійської мови в Україні.
   У заході взяли участь вихованці мовного табору "Good Luck" (керівник Манзюк Т.О.) Цікавим стало проведення в бібліотеці English-speakingdays.
Діти виконували різноманітні завдання: розгадували кросворди, пригадували англійські вірші, прислів`я, разом із бібліотекарем виготовляли поробки із паперу «Світ очима дітей».


Через інновації до нової якості бібліотеки.

На початку червня у Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбулося навчання бібліотечних працівників «Інновації як стратегія і умова розвитку бібліотеки».
Л.В.Зінченко, директор Білоцерківської централізованої бібліотечної системи, відкриваючи навчання, наголосила на значенні інноваційних процесів у розвитку публічних бібліотек.
Т. В. Шишка, бібліотекар центральної районної бібліотеки розповіла про участь  в обласному семінарі-практикумі Київської обласної бібліотеки для юнацтва «Публічні бібліотеки на шляху змін»,  на якому бібліотекарям з області було  запропоновано цікаву змістовну програму.
На теоретичній частині заняття  розглянули  поняття та термін «інновація»,  види бібліотечних інновацій. Бібліотекарям також був запропонований мультимедійний огляд «Інноваційні послуги публічних бібліотек України».
 Л.А. Савич, завідувачка відділу методичної і бібліографічної роботи центральної районної бібліотеки поділилася з колегами враженнями про  відвідини  бібліотеки нового формату BOtaN, яка відкрилася в Києві на Подолі. Від класичної бібліотеки вона кардинально відрізняється всім – і форматом, і інтер’єром, і поданням ідеї, що і стало предметом обговорення бібліотечних працівників.
На завершення навчання, представники кращих бібліотек району висловили думку, що бібліотеки  Білоцерківщини не стоять осторонь процесу суспільних змін, яке диктує сьогодення.




пʼятницю, 3 червня 2016 р.

«Дітям світу – щастя й миру» під таким гаслом відбувалися заходи у бібліотеках Білоцерківщини, присвячені Міжнародному дню захисту дітей



У переддень свята  до бібліотеки села Яблунівки поспішали діти, допомагали прикрашати  приміщення, готували призи, редагували сценарій. Свято розпочали з перегляду  відеороликів різноманітних заходів до дня захисту дітей. У  програмі  було багато ігор, конкурсів та презентація страв, які готували самі діти.  Журі  виставляли  оцінки командам.Проведено  ігри на уважність, творче мислення, вміння колективно приймати рішення .Діти  охоче перевтілювались у казкових героїв, імітували казки «Ріпка» та «Попелюшка».  У цей святковий день стартував конкурс  на кращого читача літа «Книжкове літо сонечком зігріте» Журі відзначило найактивніших дітей.
    У селі  Вільна  Тарасівка  відбулося свято у  дитячому  садочку  "Пролісок"  під  назвою  "День  дитинства  і  миру  на  землі". На  свято  завітали  батьки,жителі  села  та  працівники  сільської  ради. Діти  читали  вірші,  танцювали, співали.  На  святі  не  забули і про  дорослих.  Бібліотекар  Лисак  Р.Ю. запропонувала  згадати    дитинство, долучитись до таночку  «На  танцующих  утят быть  похожими  хотят»  Всі присутні отримали  задоволення. На завершення  заходу  дітлахи  пригостили всіх  запашним  короваєм.
   У Трушках, на центральні площі села  відбулося свято "Дітям світу щастя й миру". Організували його: сільський бібліотекар Лазаренко Н.М., директор будинку культури Галашевська Р.Д. та заступник з виховної роботи Масалова С.О. На святі були присутні  герої улюблених дитячих книг: кіт Леопольд, миші, рибка, які приймали участь у конкурсах та розважали малечу. Діти співали, танцвали, водили хороводи та брали участь у майстер-класах з ліпленя і квілінгу.В селі Матюші відбулося свято "Дітям світу щастя й миру". Діти малювали малюнки на асфальті (на площі біля будинку культури) Юні художники отримали морозиво від працівників культури.З цікавістю дітлахи брали участь у вікторині "Чи знаєш ти свої права»,  дуже розумно відповідали на питання та розмірковували про життя. Переможці були нагороджені оплесками.  Свято завершилось смакуванням полуниць та чаєм з цукерками.

    1 червня уприміщенні Будинку культури с. Озерна відбулося свято за участю аніматорів.   У святковому дійстві взяли участь діти Озернянської  ЗОШ 1-3 ст., Озернянської ЗОШ 1-2 ст., дитячі садочки:  "Малятко", "Ромашка"  та діти села Межове.  Разом із дітьми на святі були присутні їхні батьки , бабусі та дідусі.Свято було організоване  силами працівників  культури с. Озерна та с. Межове.Спонсорував захід  Озернянський сільський голова Дробович Юрій Юрійович.
     У Сухолісах на площі перед Будинком Культури теж відбулось свято, в якому взяли участь вихованці дитячого садочку  та найактивніші школярі.
    Цікавий захід  відбувся в смт. Терезине. Ігри, розваги, конкурси, призи від селищної ради. Лялькову  виставу поставили вихованці клубу «Любознай», який працює при бібліотеці.
    Ще багато заходів відбулося у цей святковий, сонячний день…  

   


















    

четвер, 2 червня 2016 р.

Дітям світу – щастя й миру


    
     Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей – свято радості та надії, адже саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань, прагнемо, щоб вони росли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край.
     День захисту дітей – це не тільки веселе свято для дітей, але і нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, щоб усі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали гідними громадянами своєї країни.
     В цей день до Центральної районної бібліотеки на захід «Дітям світу – щастя й миру», присвячений Міжнародному дню захисту дітей, завітали юні читачі, які представили свої номери художньої самодіяльності, подарувавши свято пісні, танцю, море приємних емоцій, задоволення та хороший настрій відвідувачам.
     У святковій програмі звучали пісні «Як у нас на Україні», «Ми за мир» у виконанні Олексієнко Софії та квартету «Батерфляй» в складі Василенко Євгенії та Катерини, Лимар Дарини і Кравчук Каріни. Танцювальну програму в сучасному стилі підготували Ковалик Каріна та Бегар Дар’я (танець «Рибки»), та танець «Диско» у виконанні Кирилюк Юлії та Вергелес Аліни.
    На завершення пісенно-танцювальної програми діти всі разом виконали пісню «Україна – це я».
  Після кожного виступу глядачі дарували учасникам бурхливі оплески та непідробне захоплення. А захоплюватися було чим – чудові костюми, українські вишиванки, танцювальні постановки і, звичайно ж, бездоганне виконання. 
  Традиційним на святі став малюнок на асфальті під назвою «Ми – України діти».
    Упродовж дня діти грали в настільні ігри, переглядали цікаві відео та мультфільми.
   На завершення свята всі учасники були нагороджені символічними подарунками та ласували солодощами від працівників бібліотеки.

Популярні публікації