пʼятницю, 29 квітня 2016 р.

«І пригорнулася до нього пісня»


  – під такою назвою 27 квітня у бібліотеці-філії №10 міської ЦБС відбувся міськрайонний конкурс виконавців творів відомого поета-пісняра, члена президії Українського фонду культури, заслуженого працівника культури, лауреата численних літературно-мистецьких премій Анатолія Івановича Кульчицького. Район представили читачі бібліотек сіл: Пилипча, Сухоліси, Трушки, Черкас, Шкарівка. У виконанні дітей звучала лірична, патріотична поезія автора, вірші про Білу Церкву та посвяти. В перерві, коли члени журі визначали переможців, прозвучав гімн Білоцерківщини у виконанні автора та бібліотекаря с. Трушки Лазаренко Ніни Михайлівни. Діти мали змогу поспілкуватись з Анатолієм Івановичем, почути його пісні в авторському виконанні та дуетом з Борисом Йосиповичем Кашкіним. Кожен учасник конкурсу отримав подарунок, переможці-грамоти. Серед переможців: Зайченко Олена (с. Пилипча) І місце, Мішустіна Валерія (с.Шкарівка)ІІ місце,Орлюк Яна (с. Сухоліси) ІІІ місце, Костенко Вікторія (с.Трушки) ІІІ місце. Участь у конкурсах додають учасникам впевненості, виховують любов до рідного слова, формують літературні смаки та образне сприйняття світу.

Цей чорний біль ніколи не забути.

   У квітні 1986 року у різні мови світу увійшло українське слово - Чорнобиль. Для всього людства воно стало синонімом страшної техногенної катастрофи й величезної екологічної біди.
  Низка подій, що сталися після вибуху четвертого реактора Чорнобильської АЕС, сколихнула весь світ своєю величезною руйнівною силою, змінила хід розвитку земної цивілізації, перекроїла карту планети і життя мільярдів людей, перевернула їх уявлення про світ. Ця аварія перетворила унікальні за чистотою території Полісся в зону екологічної катастрофи. Сьогодні зрозуміло: наслідки аварії на ЧАЕС могли б бути значно більшими, якби не самопожертва і мужність тих, хто був там у перші тижні після лиха...
   Тоді, у 1986 році, ліквідатори ризикували своїм здоров’ям заради життя на землі, заради дітей і онуків.
    Були на ліквідації Чорнобильської аварії і жителі нашого села,  це: Голубчук Василь Іванович, Довбня Анатолій Григорович, Смульський Микола Іванович, Шепель Володимир Іванович, Міщенко Петро Іванович, Дащенко Віра Юхимівна, Авраменко Володимир Іванович, Авраменко Іван Васильович.
   26 квітня в Сухолісах радою було проведено годину пам`яті «Цей чорний біль ніколи не забути». На захід запросили ліквідаторів аварії Дащенко В.Ю. та Голубчук В.І. Голова сільської ради вручив їм подяки та квіти .
    У виконанні дітей звучали зворушливі поезії про цю трагедію. Присутні вшанували пам`ять про ліквідаторів Чорнобильської АЕС хвилиною мовчання .







четвер, 28 квітня 2016 р.

Роки проходять, не минає біль

Цього року ми відзначаємо 30-річчя найтрагічнішої дати в історії нашого народу – Чорнобильської катастрофи.
27 квітня до читального залу Білоцерківської центральної районної бібліотеки завітали школярі с. Озерна на годину-спомин «Роки проходять, не минає біль».
Ведуча, завідуюча відділом обслуговування С.В. Куштан, нагадала присутнім про ту, здавалося б, мирну весняну ніч з 25 на 26 квітня, від якої час для людства й усього живого розколовся на «до» і «після». Запрошені прослухали проникливу розповідь про героїв, які в перші години і перші дні прийняли на себе удар атомної стихії, про неймовірну відвагу простих людей, які працювали в різних сферах народного господарства, щоб запобігти втручанню Чорнобильського атома. Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання память усіх тих, хто ціною власного життя оплатив шанс на життя мільйонів.
Також присутні переглянули документальні відеоматеріали та мультимедійну презентацію про квітневі події 1986 року, підготовлену бібліотекарем А.А. Носовською, прослухали поезії, присвячені Чорнобильській катастрофі, у виконанні бібліотекаря Т.В. Шишки.
У другій частині заходу перед школярами виступили ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС: Микола Федорович Ростовський, Петро Іванович Войцехівський, Володимир Павлович Хайлов, Анатолій Сафронович Медвідь. Почесні гості поділилися особистими спогадами про ті страшні часи, коли всі сили цивільних та військових були кинуті на ліквідацію наслідків вибуху, розповіли про труднощі, з якими їм довелось зіткнутись під час знаходження в зоні ядерного лиха. Підлітки мали можливість отримати відповіді на запитання, які виникали під час зустрічі. Присутні прийшли до спільного висновку, що держава й суспільство повинні зробити все можливе для соціальної підтримки і реабілітації людей, які побували в горнилі Чорнобильської катастрофи. Адже героїв не потрібно розділяти на героїв минулого, сучасного і майбутнього. Герої повинні завжди жити в наших думках і серцях. На завершення зустрічі бібліотекарі побажали ліквідаторам здоров’я, наснаги, невичерпної поваги з боку оточуючих, а школярам – завжди бути чесними і сміливими, зростати людьми, гідними свого народу, любити й берегти рідну землю.

   Колектив Білоцерківської центральної районної бібліотеки висловлює подяку бібліотекарю Валентині Володимирівні Шутенко, педагогу-організатору Галині Миколаївні Янишевській та вчителю біології Світлані Анатоліївні Скрипці (с. Озерна) за допомогу в організації заходу.

середу, 27 квітня 2016 р.

Твій біль, Україно, Чорнобиль

      27 квітня у бібліотеці-клубі села Гайок відбулася година  пам'яті "Твій біль, Україно, Чорнобиль", приурочена до 30-ї річниці від дня Чорнобильської катастрофи.
       На зустріч завітали жителі села - користувачі бібліотеки.
       Бібліотекар розповіла, що Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Чорнобильська аварія стала подією великого суспільно-політичного значення для України і світу. Це наклало деякий відбиток на хід розслідування її причин. Підхід до інтерпретаціїї фактів і обставин аварії змінювався з часом і повністю єдиної думки не існує досі.
        Кожен з присутніх розповів свою історію-спогад про день 26 квітня 1986 року та історію участі в ліквідаціїї аваріїї своїх рідних та знайомих.
         На завершення заходу всі присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять всіх загиблих під час аваріїї і тих, хто загинув після неї.

    

Стривожений дзвін Чорнобиля

     26 квітня  у бібліотеці с. Олійникова Слобода відбулася година- спомин "Стривожений дзвін Чорнобиля", приурочена до 30-ї річниці від дня Чорнобильської   катастрофи.  На зустріч завітали ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, учні школи та жителі села.
Бібліотекар розпочала  захід віршем "Уже ніхто не тішиться дощем", далі полинули слова, які нагадали присутнім події 30-річноії давнини. Свою розповідь бібліотекар доповнила  документальним фільмом про героїзм ліквідаторів.  Всі уважно вдивлялись у монітор ноутбуку. Ліквідатори згадували свої тривожні будні -  дні у зоні відчуження. Для учнів ці кадри були з іншої реальності, в якій жили їх батьки та діди.  Після перегляду відео знову линули рядки поезій: Сергія Законнікова "Зона мовчання" та Миколи Сома "Маруся із Прип'яті".
    Також бібліотекар зачитала спогади жінки, яку переселили до міста Біла Церква після вибуху на електростанції.
Криволап Л. М. познайомила присутніх із  ліквідаторами аварії на ЧАЕС: Маковецьким Миколою Івановичем, Калюжним Михайлом Івановичем, Діденко Володимиром Михайловичем,  Сомоненко Любовю Василівною та Цурпалюком  Віктором  Вікторовичем, згадала й тих, хто через певні обставини не зміг прийти на захід.
 Кожен з ліквідаторів розповів свою історію  участі у ліквідації наймасштабнішоії катастрофи ХХ ст.
    На завершення заходу всі присутні вшанували хвилиною мовчання тих, хто загинув під час та після аваріі.

 Бібліотекар та вчителька початкових  класів побажали  ліквідаторам міцного здоров'я та довгих років життя, а учні школи вручили квіти і зробили загальне фото на пам'ять.

Пам'ять, опромінена трагедією

  26 квітня  у Матюшівській сільській бібліотеці  відбулася година пам'яті "Чорна сповідь моєї Вітчизни", приурочена до 30-тих роковин Чорнобильської трагедії.
  У  заході взяли участь  діти – користувачі бібліотеки. 
 Бібліотекар познайомила юних читачівіз тематичною викладкою літератури "Пам'ять, опромінена трагедією"
  Літературну композицію "Чорнобиль... Трагедія ... Пам'ять" підготували самі читачі: Проценко Микола, Хіврич Віка, Іщенко Настя, Москальова Софія.
   Діти розповідали про аварію, назвали імена перших героїв-пожежників. А також дізналися, скільки їх односельців одержали статус ліквідатора аварії на Чорнобильській  АЕС.
  Присутні вшанували пам'ять про загиблих героїв хвилиною мовчання
  Учасники заходу читали вірші про Чорнобильську трагедію, дізналися як потрібно поводитися в умовах радіації.  І, як зазвичай на заходах бібліотеки, читачі познайомились із бібліографічним оглядом книг про Чорнобильську трагедію, які варто прочитати кожному із нас. А на завершення зачитали звернення Землі до жителів планети



понеділок, 25 квітня 2016 р.

Пам'ятаємо героїв


 Герої не вмирають, якщо пам'ять про них живе в наших серцях. 22 квітня 2016 року в Узинській міській бібліотеці для дорослих був проведений урок пам'яті і патріотичного виховання, присвячений загиблим в зоні АТО жителям міста Узина: Гаврилюка Андрія Петровича,  Гури Дмитра Івановича, Стадника Миколи Степановича, Чмелівського Віталія Володимировича. Були запрошені учні  шкіл, гімназії, вчителі, читацький актив бібліотеки. Ведуча, бібліотекар Копитова Т.В., запалила свічку пам'яті і запропонувала  розпочати захід хвилиною мовчання. Потім вона розповила про такий короткий, але мужній і героїчний життевий шлях наших земляків, які віддали своє життя заради щасливого майбутнього українців.
     Гурі Д. І., Стаднику, М. С. Чмелівському В. В. Було встановлено меморіальну дошку  в ЗОШ № 1, де вони навчались. Усі четверо занесені до  книги почесних громадян  Білоцерківщини "Золотий фонд району".
  У виконанні читачів бібліотеки, учнів гімназії  Анастасії Кучеренко,  Катерини Штеми, Катерини Олійник – прозвучали вірші: "Небесна сотня", "Герої не вмирають",  "Не розчаровуйсь в Україні".    

четвер, 21 квітня 2016 р.

Про «історичні поля» Української революції 1917-1921 років …

      І знову ми знаходимося  на переломному етапі української історії, проходимо через черговіреволюції та випробування війною.

     Як і в кожного народу, періоди піднесень в українській історії змінювались стагнаціями, болючими падіннями. Та кожен етап минулого досвіду повчальний і цінний для нинішнього покоління українців.
Саме тому так цікаво  заглиблюватись в історію подій Української революції 1917-1921 років, якій виповнюється 100 років.
     20 квітня у Білоцерківській центральній районній бібліотеці, в рамках відзначення  100-річчя подій Української революції 1917-1921 років,відбулася трибуна  історика «Україна в полум’ї революції 1917-1921 років»   На захід із бібліотечними працівниками району був запрошений кандидат історичних наук Борис Йосипович Кашкін.
     Учасники  переглянули фільм «Історія української державності 1917-1921 рр.» Свій  виступ Б.Й. Кашкін присвятив видатному діячу українського національно-визвольному руху Євгену Коновальцю, 125-річчя від дня народження якого відзначатиметься у червні 2016 року.   У своїй доповіді історик зробив акцент  на історичних подіях, які пов`язують Є.Коновальцяз Білою Церквою. Розповідаючи про буремне життя Є. Коновальця, Борис Йосипович зупинився на реальних подіях, які описані у книзі Павла Судоплатова «Спецоперации. Лубянка и Кремль.1930-1950 годы »

      Бібліотечні працівники мали змогу отримати відповіді на численні питання, які їх цікавили , познайомилися із переглядом літератури, що розповідає про Українську революцію 1917-1921 років та діячів національно-визвольного руху .

середу, 20 квітня 2016 р.

Майбутнє України будуємо разом



    19 квітня 2016 року за сприяння зав. відділом по роботі з молоддю і спорту БілоцерківськоЇ РДА Н.М. Криливець у читальній залі Узинської міської бібліотеки для дорослих було проведено молодіжний патріотичний захід «Майбутнє України будуємо разом». Захід був організований у форматі конкурсу-гри серед учнів старших класів на краще знання визначних подій, фактів в історії нашої держави, знаменитих осіб та культурної спадщини, природи України тощо. Мета заходу – виховання у юнаків та дівчат глибоких і твердих національно-патріотичних переконань, духовно та фізично розвиненого юного покоління суверенної України на історично сформованих засадах козацького світогляду та здорового способу життя у дусі відданості Батьківщині та її народу на основі відродження національних та загальнолюдських духовних і моральних цінностей.

      Участь в конкурсі взяли три команди:
     «Фортеця» ЗОШ № 1 , капітан – Мадей Анна;
     «Узинська Січ» ЗОШ № 2 , капітан – Слаква Ілля;
     «Бунчукові товарищі» Узинської гімназії, капітан – Вадзінський Іван.


   Перший раунд мав назву «Жорстокий контакт». За одну хвилину необхідно було дати правильні відповіді на вісім запитань. Другий раунд – «Грань ризику». Зачитувався опис предмета, а команди визначались, про що або про кого йшла мова. Третій раунд мав назву «Ланцюжок». Кожна команда отримала 4 запитання із трьома варіантами відповідей, один з яких учасники повинні були обрати правильний. Четвертий раунд – «Погляд фортуни». Необхідно було скласти кросворд протягом трьох хвилин з ключовим словом «Україна». До кросворду треба було дібрати слова, які мають відношення до природи нашої країни. У п'ятому раунді «Перегони за лідером» змагалися капітани. Останній раунд – «Межа ризику». Команди отримали світлини, на яких пропонувалося розпізнати і назвати пам'ятні та знамениті місця України. 
                                              

   Оцінювало конкурс журі в складі: завідуючої Узинською міською бібліотекою для дорослих Г.Ю. Маслацової, завідуючої Узинською бібліотекою для дітей Н.А. Грінько, спеціаліста відділу по роботі з молоддю і спорту Білоцерківської РДА Н.М. Старовойтової. За підсумками конкурсу переможцем стала команда «Узинська Січ» ЗОШ № 2.
     Усі учасники заходу отримали цінні подарунки.

четвер, 14 квітня 2016 р.

Національно-патріотичне виховання в бібліотеках.

    13 квітня у Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбулася нарада бібліотечних працівників, на якій йшлося  про прийняту нещодавно «Стратегію розвитку бібліотечної справи на період до 2025 року «Якісні зміни бібліотек для забезпечення сталого розвитку України»
Також  особлива увага була приділена національно-патріотичній діяльності бібліотек, враховуючи нові суспільно-політичні реалії в Україні.
  Працівникам бібліотек були запропоновані методичні поради «Бібліотеки і національно-патріотичне виховання».
    У  слайд-презентації «Героїв пам’ятаймо поіменно!» було показано, як увічнюють пам'ять земляків, які загинули в зоні АТО, у селах Білоцерківщини.
Бібліотекарів поінформували про початок районного етапу,  оголошених в Україні, конкурсів дитячої творчості «Мрії про Україну: дитячий погляд» «Візерунки Великодня - 2016».
   Огляд нової літератури по програмі «Українська книга», які надійшли до Білоцерківської ЦБС у березні та незабаром  поповнять фонди бібліотек району, зробила зав відділом комплектування і обробки літератури центральної районної бібліотеки О. Д. Бондар.

   Також  в ході наради були підняті  актуальні виробничі питання .

Життя краплини

   14 квітня працівники Білоцерківської центральної районної бібліотеки запросили членів клубу «Промінь надії» Академії пенсіонерів на літературний портрет «Життя краплини», приурочений до 65-річчя від дня народження відомого білоцерківського письменника, журналіста, редактора Миколи Івановича Осики.
  Ведуча, завідуюча відділом обслуговування Світлана Володимирівна Куштан, ознайомила присутніх із життєвим і творчим шляхом Миколи Івановича, який упродовж багатьох років був активним читачем і другом колективу бібліотеки. Теплими спогадами про М.І. Осику як людину широкої душі, непідробної щирості та чистого сумління поділилися директор Білоцерківської районної ЦБС Л.В. Зінченко, провідний методист Ю.В. Харченко та член клубу В.М. Хайлова. 
  Лаконізм автора, зворушливі сюжети, вміле використання художніх засобів у досягненні поставленої мети хвилюють і викликають зацікавленість кожного, хто візьме до рук його книги. Свідченням цього стали численні відгуки учасників заходу на збірки М.І. Осики «Де пахне м’ята, квітнуть чорнобривці», «Мініатюри», «Життя краплини». Особливо припали до вподоби присутнім кумедні випадки, свідком яких був автор, та проникнуті щемливими людськими почуттями маленькі шедеври – мініатюри. 
   Як зазначила Світлана Володимирівна, Микола Осика прожив на краплину більше шістдесяти. Але його літературна крапля у морі красного письменства та публіцистики – вагома праведна і чесна, як дитяча сльоза, вишукана, як крапля цілющого меду, добутого з найкращого і добірного цвіту.

вівторок, 12 квітня 2016 р.

Хто веселий,той сміється

      (міськрайонний конкурс виконавців гумору Павла Глазового та українських письменників-гумористів)


 29 березня у бібліотеці-філії №10 Білоцерківської міської ЦБС відбувся міськрайонний конкурс виконавців гумору Павла Прокоповича Глазового та українських письменників-гумористів. Конкурс присвячений Дню сміху. Біля тридцяти учасників з міста та району  змагались у виконавській майстерності. Шанувальники гумору з Фурсів,Сухоліс,Храпачів,Чепиліївки,Шкарівки гідно представили район. Як результат- три призові місця: ІІ- місце посіла юна поетеса з Сухоліс- Ілона Котовщик, яка читала твори П.П.Глазового та свій власний гумор, ІІІ- місце зайняли Болбан Нікіта (с. Фурси) та Базенко Богдан (с. Чепиліївка). Вітаємо  переможців. 
 Слід  зауважити, що  конкурс відбувся за підтримки Міжнародного фонду ім. П.П.Глазового під презеденством  члена НСПУ Віктора Євтушенка та меценатів  бібліотеки.                                                                              
   

середу, 6 квітня 2016 р.

«Село на нашій Україні - неначе писанка, село». (Тарас Шевченко)

      У мальовничому селі Городище особливою популярністю користується клуб-бібліотека, адже це – єдиний соціокультурний центр, який очолює Атаманенко Антоніна Володимирівна. Сюди залюбки приходять старі й малі, молодь і люди середнього віку. Тут відбуваються збори жителів села, концерти та різноманітні свята. І хоч село, за даними сільської ради, налічує всього 150 жителів, але насправді їх проживає набагато більше. Багато громадян із білоцерківською пропискою після виходу на пенсію живуть у батьківських оселях і, звичайно, користуються всіма благами цивілізації на селі, зокрема і клубом-бібліотекою. Також під час шкільних канікул, особливо літніх, значно збільшується кількість дітей та молоді, які приїздять на відпочинок до родичів. Звичайно, і з ними проводиться виховна робота, їх дозвілля наповнюється цікавим змістом. У приміщенні клубу можна послухати музику потанцювати, пограти в більярд, теніс, шахи чи шашки. Шанувальники художнього слова є активними читачами бібліотеки, де можуть взяти цікаву книжку, погортати періодичні видання. У нелегкий для кожного громадянина час суспільство має приділяти значну увагу вихованню патріотизму, знанню вітчизняної історії та культури, особливо у підростаючого покоління. З цією метою в клубі-бібліотеці було проведено низку заходів. Це свято української вишивки, в якому взяли участь місцеві майстрині О.Атаманенко, Т. Данилюк, В. Бойкова, Г.Скороход, Н.Бартківська, М. Мордусенко. Оформлено виставку вишитих виробів, пролунали вірші, пісні про це давнє, неповторне мистецтво і його значення в житті українського народу. Цікавими були дійства до свята Миколая, Нового року, Щедрого вечора. Надовго запам'ятається свято «Дзвени, наша пісне!», де прозвучало багато українських народних пісень у виконанні місцевих самодіяльних артистів, ансамблю «Пилипчаночка» Пилипчанського Будинку культури, гостей із Білої Церкви. Сподобались глядачам і свято до 8-го березня, захід до дня народження Т.Г. Шевченка. Після кожного свята гості запитують, який захід планується найближчим часом. Люди прагнуть живого спілкування, яке не може замінити ні телевізор ні комп'ютер. Особливо це необхідно дітям. Клуби-бібліотеки у невеличких селах, мають активно працювати, як осередки культури, центри громад та підростаючого покоління. І тоді не зникнуть наші маленькі села. Бо саме село є колискою і оберегом української культури, мови, історії, звичаїв і традицій.
                                                  Сім`я Володимира і Любові Вдовики

вівторок, 5 квітня 2016 р.

Письменники мого дитинства

 
   «Книжка – найбільш складне і велике чудо з усіх чудес, створене людством на шляху до щастя», – писав Максим Рильський. З раннього дитинства книга крокує поруч із нами як вірний друг і порадник.
   5 квітня у читальному залі Білоцерківської центральної районної бібліотеки пройшла година цікавої книги «Письменники мого дитинства» для учнів п’ятих класів, приурочена до Міжнародного дня дитячої книги.
   Ведуча, бібліотекар Т.В. Андрієвська, запросила школярів до активного обговорення улюблених книг, у ході якого підлітки проявили не лише неабиякі знання української та зарубіжної дитячої літератури, а й уміння аналітично мислити, робити певні висновки, виносити з книги необхідні уроки. Адже часто книга, прочитана в юному віці, залишається з нами на все життя. А літературні вікторини та конкурси допомогли створити в залі невимушену атмосферу. 
   На завершення зустрічі ведуча побажала усім присутнім захоплюючого читання та незабутніх зустрічей із героями нових цікавих книг.

Тиждень дитячого читання на Білоцерківщині

Святкове відкриття тижня дитячого читання стало стартом для проведення у бібліотеках району цікавих масових заходів для дітвори.  В Узинській бібліотеці для дітей відбулася літературна зустріч з дитячою письменницею Т.І. Царенко. Тетяна Іванівна розповіла учням Узинської гімназії  про свій творчий шлях, прочитала нові твори, запропонувала завершити поезії. Діти активно підтримали  спілкування, цікавились  процесом написання творів, біографією письменниці. На завершення зачитали власні твори та отримали поради професіонала. У бібліотеці с. Потіївка відбувся флеш-моб «Читати модно», учасники якого рекламували бібліотечні послуги та книги, які можна прочитати. Для читачів цієї бібліотеки проведено годину поезії «Поезія – гармонія у слові». Бібліотекар ознайомила дітей з поезією Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, творами львівської письменниці Валентини Лотоцької, прабатьки якої родом з Потіївки. Читачі пройнялись поетичним словом класиків та сучасниці. Прозвучали вірші про рідний край, малу Батьківщину, дорогі серцю місця, що надихають на створення неповторних поетичних образів. Тиждень дитячого читання у бібліотеці с. Вільна Тарасівка розпочався екскурсією до бібліотеки вихованців дитячого садочка «Пролісок», яка мала назву «Тисяча мудреців під одним дахом». Дітей ознайомили з новими книгами та періодичними виданнями, які є у бібліотеці. Відбулася посвята в читачі, ознайомлення з правилами користування бібліотекою. Для дошкільнят проведено вікторину «Сторінками улюблених казок». Вони познайомились з літературною та народною казкою, погрались, поділились враженнями від прочитаних книг, малювали ілюстрації до казок, які запам`ятались. Цікаво пройшов у бібліотеці с. Пилипча день дитячої періодики «Про цікаве на планеті читай у журналі та газеті». Юним відвідувачам запропоновано висловити свою думку з приводу періодичних видань, які передплачує бібліотека. Тут думки розійшлися. Учасники дискутували, презентували присутнім улюблені журнали, зачитували цікавинки. День дитячої періодики пройшов цікаво та весело. З великим натхненням сприйняли маленькі читачі бібліотек сіл Глибочка та Городище оголошені дні дитячої творчості. Вони залюбки малювали ілюстрації до прочитаних книг, виготовляли поробки, надавали допомогу «хворим» книгам. Добру, мудру, повчальну казку завжди любила дітвора.  Останнім часом набуває популярності забута форма роботи – голосні читання. Малеча любить слухати казки, намалювати ілюстрації. У бібліотеках облаштовані виставки «Палітра дитячих талантів», «Слухняний олівчик та чарівні долоньки». З успіхом пройшов у бібліотеці с. Піщана КВК для читачів середньої ланки «Стежками казок». Команди змагались у знанні казок. Також підведено підсумки конкурсу на кращого читача бібліотеки. Година пізнання «Експедиція у світ нерозгаданих таємниць» відбулась у бібліотеці с. Острійки. Бібліотекар підготувала книжкову виставку, розповіла про представлені книги, зачитала цікаві уривки. Діти взяли участь у обговоренні, відповіли на запитання вікторини, розповіли цікаві історії. У бібліотеці с. Шкарівка для дітей відбувались відео перегляди, віртуальні подорожі, Інтернет-екскурсії  пізнавального характеру. Дні казки «Без казки не можливо уявити дитинство»  відбулися у бібліотеках сіл Сухоліси, Чепеліївка. Метою їх була популяризація  читання та знань. Дітям запропоновано відповісти на запитання вікторини. Літературні гостини «Кидай мишку – читай книжку» відбулись у бібліотеках сіл Олійникова Слобода та Яблунівка. Для  дітей було досить несподівано почути таке гасло. Бібліотекарі пояснили, що комп`ютер – річ необхідна, але ніщо не може замінити живого спілкування з книгою. Окрім того у бібліотеці с. Яблунівка відбулася  творча майстерня. До бібліотеки поспішали найактивніші читачі з фарбами та пензликами, щоб відчути себе художниками. Під звуки класичної музики діти майже дві години творили свої шедеври. У бібліотеці с. Фурси  в рамках тижня дитячого читання відбулася презентація книжкової виставки «Книжковий дивосвіт». З метою заохочення до творчості читачів у цій бібліотеці проведено годину поетичного слова «Я пригощу тебе віршами». Захід пройшов дуже вдало. Діти читали поезію класиків  та власні твори. Інформаційна година «Як книга прийшла до людей» проведена у бібліотеці с. Дрозди. Юні відвідувачі дізнались про історію виникнення книгодрукування, перші книги,бібліотеки. Діти відгадували загадки,згадали прислів`я про книги та знання. В рамках  тижня дитячого читання в Центральній  районній бібліотеці відбулась виставка  дитячих малюнків «Казковими стежинками дитинства», у якій взяли участь юні читачі ЦРБ та сіл Глибочка, Мазепинці, Пилипча, Сухоліси.
Тиждень дитячого читання на Білоцерківщині показав, що юне покоління любить читати та цінує книгу.

                                                                   








понеділок, 4 квітня 2016 р.

Добрики в бібліотеці

                                       Врятоване пташенятко

     Прийшла весна. На деревах з'явились листочки, зацвіли перші квіти, земля вкрилась оксамитовим килимом. Яскраво світило сонечко. Діти весело грались у рухливі ігри. Аж раптом знявся сильний вітер, розпочалася гроза. Діти розбіглись по домівках. Гроза швидко скінчилась. Марійка вийшла подихати озоном. На стежці, між поламаних гілок, побачила мокре, покалічене  пташеня, до якого впевнено наближався рудий кіт. Маленька пташка, відчуваючи небезпеку, голосно цвірінчала, махала крильцями, а злетіти не могла. Марійка підняла  жовторотика, побігла додому. З мамою надали пташці допомогу, наклали шину на зламану лапку, зігріли, спробували нагодувати. Якийсь час пташеня жило у Марійки, а коли одужало, полетіло в сад. Та іноді поверталось до підвіконня, можливо, щоби подякувати за врятоване життя.                                 

Маринчук Карина (с.Сухоліси)


         

Популярні публікації