пʼятницю, 28 серпня 2015 р.

Лейтмотив літа

 
  У Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбулося чергове засідання літературного клубу «Поетичні озерця».
   Літо ще не поскладало свій наряд у теплі шафи, ще нестерпна жара, ще спекотні дні манять нас до своїх прохолодних берегів, до росяних трав, щоб напитися тої життєдайної сили землі, щоб потім прорости в ній добірним колоском живого Слова. З такими, приблизно, думками і поспішали на чергове засідання Клубу незмінні його учасники і вірні слову, початкуючі, і вже, майже зрілі  поети і поетки, прозаїки і гумористи.
   Засідання клубу розпочав його керівник Дідківський Володимир Іванович, член Національної спілки письменників України, поет-гуморист.
   У засіданні клубу брали участь: Завіщана Любов Григорівна, методист Київського обласного комунального позашкільного навчального закладу «Мала академія наук учнівської молоді»; Харченко Юлія Віталіївна, методист районної бібліотеки; керівники шкільних літературних гуртків; члени клубу  школярі із м. Білої Церкви та сільських шкіл Білоцерківського району.
   За круглим столом йшло дружнє обговорення створення нового літературного альманаху дитячої творчості, який був представлений Володимиром Івановичем, зачитувалися окремі твори авторів, демонструвався дизайн книги, а також слушні зауваження присутніх.
   Усім було дано право для виступу, тому з великим задоволенням слухали присутні такі гарні ліричні рядки у читанні Марії-Лурдес Дегтяренко, учениці Білоцерківського колегіуму: «Я пригощу тебе віршами…».
   У залі панувала тиша, що і народжувала Слово…Воно єднало, зближувало, бо тут зібрались однодумці, ті, кому таке близьке і рідне слово українське.
   А ще присутні мали змогу почути нові вірші у виконання Марії Охріменко з Узинської гімназії, Яни Орлюк із с. Сухоліс, Анастасії Кравець із с. Фурси, Наталії Косенко, із с. Чепеліївка.
   Всім до вподоби припали екстравагантні, зрілі і досвідчені, як сказав Володимир Іванович, поетичні рядки Антонюка Антона. З особливим піднесенням він читав своє натхненне слово.
   Літо щебетало птахами, милувало всіх своїм серпневим теплом і гріло новими надіями. «Як добре, що ми маємо таку змогу спілкуватися один з одним, ділитися новими враженнями, поетичними знахідками, відчувати красу життя через призму слова», ділиться своїми враженнями Анастасія Кравець.
   Продовжуючи тему літа, радості зустрічі з неповторним, прекрасним у світі Поезії, перед молодшими друзями виступила Завіщана Любов Григорівна.
     Вже серпнем скошена трава,
     Ще пригорща зосталась літа…
     А так ще хочеться тепла,
     А так ще хочеться зігрітись…
   Як лейтмотив літа звучало поетичне слово. Любов Григорівна також познайомила присутніх з планами, перспективами роботи обласної літературної студії «Паростки» та запросила творчу молодь району до участі у її роботі.
  Чергове засідання клубу дало старт для подальшої творчої роботи на наступний навчальний рік, об’єднавши юних талантів в справжню творчу родину, яка бачить своє майбутнє у розквіті держави.

                                                                                                                         Л.Г. Завіщана

Канікули – це творчості пора

                               
   Кажуть, що творчість – потреба дитячої душі. І хоча, звичайно, натхнення відвідує не за календарем, особливо вільно розправляє воно крила під час літніх канікул. 
   Безперечним свідченням цього стала патріотична година для дітей та молоді «Незалежна Україна – обличчя епохи», проведена завідуючою відділом обслуговування С. В. Куштан. Ведуча коротко нагадала присутнім про нелегкий шлях України до Незалежності та запропонувала юним користувачам декілька інтелектуально-творчих конкурсів. Найбільш яскравим та зворушливим серед них виявився конкурс малюнків на асфальті під надзвичайно актуальним на сьогодні гаслом «Україні – мир!».
   А з 26 серпня у читальному залі розгорнуто виставку дитячих робіт, виконаних упродовж літніх канікул у рамках діяльності творчої майстерні «Світ моїх захоплень» під керівництвом бібліотекаря А.А. Носовської. 
   Відповідно до вимог часу, Білоцерківська центральна районна бібліотека постійно розширює свої функції, позиціонуючи себе не лише як інформаційний центр, а й центр спілкування та інтелектуально-творчого розвитку особистості.

пʼятницю, 7 серпня 2015 р.

Доброта – краса душі людської

 
 До Дня працівників ветеринарної медицини та Міжнародного дня безпритульних тварин Центральною районною бібліотекою проведено годину спілкування "Доброта – краса душі людської". До читального залу завітали наші юні читачі. Захід відбувався у формі діалогу. Діти відповідали на питання: "Чим людина відрізняється від тварин?", "Добра людина, яка вона?", "Чи вважаєте ви себе доброю людиною?", "Про які добрі вчинки ви можете розповісти?". Слід завуважити, що спілкування відбувалося дуже активно. На захід запрошено директора ЦБС Л.В. Зінченко, яка наголосила, що люди мають бути милосердними, допомагати братам нашим меншим і всім тим, хто цього потребує. Також з дітьми спілкувались: бібліотекар Т.В. Андрієвська, провідний методист по роботі з дітьми Ю.В. Харченко. Учасники заходу прослухали поезії, пригадали прислів'я, приказки, вислови відомих людей про добро і милосердя.
  
                                  
   Зерна доброти, посіяні в дитинстві, неодмінно проростуть у дитячих серцях. Як приклад – історія нашого маленького улюбленця, безпритульного кошеняти, якого покаліченим знайшли читачі нашої бібліотеки. Після лікування у ветеринара котик одужує та чекає на господарів. 

четвер, 6 серпня 2015 р.

1000 паперових журавликів

   6 серпня світова спільнота відзначає День Хіросіми – Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї. Цього дня 70 років тому на Хіросіму було скинуто атомну бомбу. Ця сумна дата має постійно нагадувати світу про страшну людську трагедію та спонукати світові спільноти об'єднувати зусилля для запобігання війнам у цілому. 
   У Білоцерківській центральній районній бібліотеці пройшов бібліотечний мікс для дітей «1000 паперових журавликів». Бібліотекар А.А. Носовська розповіла історію однієї з постраждалих від атомного вибуху в Хіросімі – маленької мужньої дівчинки Садако Сасакі, яка стала символом протесту проти війни та дала нове народження легенді про тисячу паперових журавликів. Адже в японців існує таке повір’я: якщо загадати бажання та зробити тисячу журавликів, воно обов’язково збудеться. Після виступу бібліотекар провела майстер-клас з виготовлення класичних журавликів у техніці орігамі. І хто знає, можливо, саме ці журавлики допоможуть здійсненню найзаповітнішого бажання людства – миру в усьому світі.

понеділок, 3 серпня 2015 р.

Стежинами малої Батьківщини


  У кінці липня майстер-клас з краєзнавства «Стежинами малої Батьківщини» відбувся в селі Мазепинці, що є колискою великого Гетьмана України Івана Мазепи. Відкриваючи навчання, яке відвідали бібліотекарі із найближчих сіл, директор Білоцерківської районної централізованої системи Людмила Володимирівна Зінченко наголосила, що краєзнавство є одним з провідних напрямків діяльності бібліотек, і це – характерна риса нашого часу, коли українське суспільство приділяє значну увагу вихованню патріотизму, знанню вітчизняної історії та культури.
   Гостей зустрів краєзнавець, екс-голова Дроздівської сільської ради Іван Трохимович Новіков та провів екскурсію Меморіальним комплексом-Парком козацької слави.
 У виступі «Краєзнавчий портрет рідного села» бібліотекар Мазепинської бібліотеки Вікторія Коваленко розповіла, що їй часто доводиться зустрічати туристів з різних куточків України та зарубіжжя, яких цікавить історичне минуле України та непересічна постать І.С. Мазепи. Ось один із записів у Книзі відгуків : «Ми, сім`я Мазеп-Тимощуків, дякуємо працівникам сільської ради села Мазепинці, а також працівнику музею старожитностей за збереження пам`яті про                                                             славетного українського Гетьмана Івана Мазепу». 


   Мало хто знає, що в селі знаходиться також Пам'ятник родині священика Григорія Черняхівського – настоятеля Храму святителя Миколая Чудотворця та його синам Михайлу (1859–1922), Євгену (1869–1939), Олександру (1873–1938) — видатним вченим-медикам. 
   У бібліотеці знаходиться також раритетне видання історії села, підготовлене Борисом Демківським «Мазепинці: від передісторії до сьогодення». 
   У методичних рекомендаціях щодо здійснення краєзнавчої діяльності в бібліотеках району завідувачка відділу методичної та бібліографічної роботи Центральної районної бібліотеки Людмила Антонівна Савич зробила наголос на тому, що краєзнавство стало одним з пріоритетних напрямів ро­боти практично кожної книгозбірні району. Саме краєзнавча діяльність дозволяє зробити бібліотеку особливим краєз­навчим центром територіальної громади. Бібліотеки не тільки збирають і зберігають краєзнавчі документи, але й здійснюють
інформаційне забезпечення краєзнавства. 

  Провідний бібліограф Центральної районної бібліотеки Ганна Моцна провела міні-тренінг «Основи критичного мислення та попередження впливу пропаганди та маніпуляцій в мас-медіа», адже бібліотекар має вміти працювати з інформацією та допомагати сучасникам не «потонути» в інформаційному морі. 
  Покидаючи це чудове село, колеги висловили побажання, щоб малою батьківщиною великого Гетьмана опікувалися національні музейні інституції,бо воно того варте.   




   

Популярні публікації