пʼятницю, 22 травня 2015 р.

Рукава, як писанка, а личко, як маків цвіт.

   Під такою назвою у бібліотеці–філії №2 села Трушки відбулася година народознавства, яка перетворилась у колоритне свято вишиванки.
 Членів клубу «Світанок» та найактивніших читачів ознайомили з історією національного вбрання українців, символами та їх значенням. Діти декламували вірші та народні приказки.
  Завершилось свято словами Максима Рильського:
«В небі сонця золотий клубочок
                                  Розсипає нитки - промінці
                                  Їх збирають рученьки дівочі
                                  І гаптують цвіт на полотні»





четвер, 21 травня 2015 р.

Маєстат слова

  Десятий міськрайонний конкурс читців-декламаторів, присвячений пам`яті М.С.Вінграновського, відбувся 20 травня на базі бібліотеки-філії № 10 Білоцерківської міської ЦБС. Серед 47 учасників район представили 10 дітей.

Це  користувачі  бібліотек сіл: Шкарівки, Олійникової Слободи, Пилипчі, Фурсів, Яблунівки. Конкурсантів готували: вчитель української мови Яковенко Тетяна Степанівна; бібліотекарі: Криволап Леся Михайлівна, Завірюха Людмила Павлівна, Котова Наталія Іванівна, Глущенко Людмила Павлівна.  Учасники від району продемонстрували високий  рівень виконавської майстерності. Як результат – три призові місця: I місце у старшій віковій групі отримала Руденко Ангеліна (с.Шкарівка), III місце у середній групі посіла Зайченко Олена (с.Пилипча), III місце в молодшій групі зайняв Болобан Нікіта (с. Фурси). Всі учасники отримали призи та набули досвіду декламування поезії та прози.

середу, 20 травня 2015 р.

Від родинних цінностей – до багатства нації

 
   Білоцерківська центральна районна бібліотека плекає й розвиває традиції сімейного читання. Адже саме в сім’ї прищеплюється любов до книги, повага до традицій та історії свого народу.
   20 травня у читальному залі бібліотеки відбулося родинне свято «Від родинних цінностей – до багатства нації», яке провела бібліотекар Т.В. Андрієвська. На свято завітали учні початкових класів та їхні батьки. Діти з гордістю розповідали про свої родини, про те, як допомагають рідним у домашніх справах, брали участь у цікавих вікторинах, декламували вірші, присвячені найдорожчим людям – мамам, татам, дідусям та бабусям. 
   На завершення зустрічі ведуча побажала усім присутнім міцного здоров’я, великого земного щастя, миру, злагоди й добробуту в кожній родині.

понеділок, 18 травня 2015 р.

Медіаосвіта та медіаграмотність


    Тривалий час нас переконували, що хто володіє інформацією, той володіє світом. Але зараз, коли цифрові та інтерактивні технології, комунікації стрімко увірвалися в наше життя, інформацією володіють всі. Ми навіть скаржимося, що вона обрушилася на нас могутньою лавиною, щохвилини змінюючись і затягуючи нас у безліч мінливих конфігурацій так, що вже й не збагнути, де правда , а де ні.

     Розпізнавати те, про що ми дізнаємося з мас-медіа, декодувати безкінечний масив щоденної інформації і монтувати з неї нові для себе змісти навчали 15-16 травня на тренінгу «Практична медіа грамотність», організований Академією української преси за підтримки програми  «Бібліоміст», у якому взяла участь Моцна Г. М., провідний бібліограф Білоцерківської центральної районної бібліотеки.  Завдяки тренінгу, отримала багато цікавої та корисної інформації, яка буде використана при проведенні начальних заходів.

четвер, 14 травня 2015 р.

Житиме вічно моя Україна

8 травня в с. Трушки відбувся вечір пам’яті «Житиме вічно моя Україна», на який завітали ветерани Другої світової війни, учасники війни в Афганістані та воїни АТО.
Усіх присутніх привітали: голова Білоцерківської райдержадміністрації В.А. Маршалок, сільський голова М.І. Прохоренко та голова Білоцерківської районної організації України В.В. Рудий.
Учасники художньої самодіяльності села підготували для гостей пісні, танцювальні номери. Члени літературного клубу «Світанок», що працює на базі сільської бібліотеки, продемонстрували інсценівки, присвячені героїчним сторінкам боротьби українського народу проти іноземних поневолювачів. Щемливо і зворушливо пролунали вірші, які діти декламували зі свічками у руках, на фоні мелодії «Плине кача по Тисині». Доповнювали виступи слайди, що відображали події Другої світової війни. 




вівторок, 12 травня 2015 р.

Пам`ятаємо, перемагаємо


     З метою відзначення Дня пам'яті та примирення і 70-ї річниці Перемоги Європи над нацизмом Яблунівською сільською бібліотекою спільно з місцевим Будинком культури та школою було організовано ряд заходів.

8 травня організовано історико-літературну годину «День примирення заради майбутнього наших дітей», на яку завітали учні школи, вчителі та батьки. Упродовж заходу присутні ознайомилися з маловідомими історичними фактами, переглянули інсценівки про початок війни, майстерно виконані юними акторами. У співпраці з педагогами школи завідуюча місцевою бібліотекою Л.П. Глущенко підготувала інформацію про загиблих односельчан, продемонструвала дітям справжні листи та похоронки, які зберігаються в бібліотеці села ще з років війни. Доповнювали розповіді вражаючі слайди, які стали свідченням жорстокості війни, під час якої  гинули не лише бійці, а й мирні люди. Організатори заходу прагнули донести думку, що будь-яка війна – це розруха, вона несе багато страждань для людей, тому всі без винятку, хто боронив Україну мають право бути заслужено відзначеними.
9 травня відбувся пам’ятний мітинг, на який зібралися школярі та вчителі для врочистого покладання квітів до пам’ятників у с. Мала Сквирка та с. Яблунівка. У виконанні дітей пролунали вірші, присвячені подіям Другої світової війни. Бібліотекар Л.П. Глущенко розповіла про героїв, які віддали життя, захищаючи рідну землю.
Потім учасники пам’ятного мітингу були запрошені до Будинку культури, де пройшла історико-патріотична година «Ми память вашу збережемо заради миру на Землі», присвячена Дню Перемоги. Захід розпочався з виступу голови сільської ради А.М. Савчука, після якого усі присутні вшанували пам'ять загиблих у роки Другої світової війни хвилиною мовчання. Під час заходу пролунали вірші у виконанні членів клубу «Патріот» та численні пісні, сповнені водночас гордості і тривоги за Україну. Зала була заповненою, люди ще довго не хотіли розходитись та активно обмінювалися враженнями.



Поезія Перемоги

Центр Культури і дозвілля Східноєвропейського національного університету ім. Л.Українки, спільно  з Волинською обласною організацією Української спілки ветеранів Афганістану та Національною гвардією України започаткували конкурс творчих робіт «Герої не вмирають».  Білоцерківщину на цьому конкурсі представили члени клубу «Поетичні озерця», що працює на базі Центральної районної бібліотеки. Діти написали поезії, присвячені воєнним подіям на сході України. На благодійному артмарафоні «Поезія перемоги» було оголошено переможців конкурсу творчих робіт. Серед учасників молодшого віку переможцями стали: Ілона Котовщик І місце (с. Сухоліси Білоцерківського р-ну),  ІІ місце Марія-Лурдес Дехтяренко (м. Біла Церква).
     Твори дипломантів зачитали студенти педагогічного інституту та історичного факультету СНУ імені Лесі Українки, учні луцького НВК № 9 та школи с. Маяки Луцького району, учасники літературної студії «Суцвіття». Активну участь у благодійному артмарафоні «Поезія Перемоги» взяли студенти та викладачі інституту мистецтв.


Інформацію використано з

понеділок, 11 травня 2015 р.

Неопалима купина людської пам’яті


  У Білоцерківській центральній районній бібліотеці пройшла зустріч-спогад «Неопалима купина людської пам’яті», приурочена до Дня пам'яті та примирення і 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі. На захід завітали школярі с. Озерна. 
  Розпочалася зустріч із виступу завідуючої відділом обслуговування Світлани Володимирівни Куштан, присвяченого найскладнішому, найтрагічнішому і водночас найгероїчнішому періоду в історії як Білоцерківського району, так і всього українського народу. Вражаючі факти, вдало підібраний музичний супровід, пронизливі поетичні рядки допомогли в короткій, але яскравій розповіді проілюструвати героїзм синів і дочок Білоцерківщини, виявленого на фронтах та в тилу, розкрити жах і нещадність війни. «Немає жодної родини на Білоцерківщині, – зазначила Світлана Володимирівна, – котру б не зачепила в ті далекі роки своїм чорним крилом війна».
  Болючими і зворушливими були спогади почесних гостей – дітей війни. Найбільше запам’ятався докладний виступ ветерана праці Івана Захаровича Бондарчука, жителя смт Терезине. Розповідь кожного з гостей присутні слухали, затамувавши подих, інколи не в змозі стримувати сльози.
  Так, багато страждань випало на долю нашого народу, але і сьогодні на сході України йдуть військові дії, точаться криваві бої. Там вирішується доля і майбутнє України. Тому завершилася зустріч виступом одного з тих, хто сьогодні зі зброєю в руках захищають нашу Батьківщину – воїна АТО Євгена Бабича.
  Нині герої Другої світової війни передають естафету мужності наступним поколінням. Сьогодні нам потрібно єднатися, допомагати один одному, нашому війську і державі. Будьмо мужніми, збережімо державу, збережімо себе. А дорогим нашим захисникам бажаємо якнайшвидше повернутись додому живими, здоровими і з перемогою!

  Колектив Білоцерківської центральної районної бібліотеки висловлює подяку бібліотекарю Валентині Володимирівні Шутенко та викладачу зарубіжної літератури Тетяні Михайлівні Янюк (с. Озерна) за допомогу в організації заходу.

четвер, 7 травня 2015 р.

Творча зустріч зі знаним земляком

  6 травня в Будинку культури села Шкарівка за ініціативи Центральної районної бібліотеки відбулася презентація літературної творчості знаного земляка, професора Національного університету ДПС України, кандидатом юридичних наук Мазуренком Миколою Сергійовичем.
   З привітальним словом виступила завідуюча сільською бібліотекою Степанова К.В. Вона розповіла про нелегкий трудовий шлях Миколи Сергійовича, про складні випробовування, що зустрічалися на життєвій ниві, зокрема, про участь у ліквідації техногенної катастрофи на Чорнобильській АЄС. Яскравим доповненням зустрічі стали виступи учнів загальноосвітньої школи Рядненко Тетяни, Степанової Софії, Даровської Дарини, які порадували присутніх музичними номерами та декламуванням поезій поважного гостя.
   Микола Сергійович ознайомив учасників заходу з власними поетичними творами, які вражають глибиною емоційної напруги, силою духовних і моральних випробувань, турботою про майбутнє України.
   Також на зустріч завітав заслужений працівник культури України, член Українського фонду культури 
А.І. Кульчицький, який подарував аудиторії декілька власних пісень.


середу, 6 травня 2015 р.

Зустріч із воїном - земляком

Напередодні  Дня  пам'яті і примирення та 70-річчя Перемоги у Другій Світовій війні у Вільній Тарасівці відбулася  зустріч із  учасником  антитерористичної  операції  на  Сході  України  Яременком Володимиром  Сергійовичем.  Майже  рік  він  перебував у  зоні  АТО,  а  нещодавно,  після   поранення  повернувся  до  рідного  села.
На зустріч у Вільнотарасівську загальноосвітню  школу  І-ІІ  ступенів завітали жителі  села, вчителі, учні  школи. Захід відвідали: Поліщук Людмила  Миколаївна, начальник  відділу  культури  і  туризму  Білоцерківської  районної  державної  адміністрації  та Костина  Ольга  Василівна, сільський  голова . 
     В  ході  спілкування  присутні  дізналися  про  складний  військовий  стан  на  Сході  України, де наші  земляки  захищають  цілісність рідної країни.     
    Володимир розповів,  що він  був  військовим  11  батальйону  територіальної  оборони  «Київська  Русь». Його  бойовий  шлях  розпочався  біля  міста  Слов'янськ,  а  в  березні  2015 року  на  посту  «Дутово»  в  напрямку сектору  «В»  Донецького  аеропорту  він  був  поранений. Лікувався у шпиталі  міста  Дніпропетровська,  а  потім - міста  Ірпеня. 
    Володимир    висловив  подяку  дітям  за  теплі   листи  та  чудові  малюнки  і  обереги,  які  отримують  воїни, розповів,  як вони зігрівають  серця  бійців, підтримують  у  нелегку  хвилину.
     Під час зустрічі присутні вшанували загиблих воїнів, які боронили східні рубежі України,  хвилиною  мовчання.
   Учні  школи подарували воїну-земляку патріотичні вірші та пісні, а також квіти і фортецю, зроблену власними руками із сірників.
   Земляки були  вражені  побаченим  і  почутим та подякували  воїнові  за  цю  зустріч.



Бібліотека і книга в процесі національно-патріотичного становлення громадянина.

   Наприкінці квітня в Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбувся семінар «Бібліотека і книга в процесі національно-патріотичного становлення громадянина».
   Відкриваючи семінар Л.В.Зінченко, директор  районної централізованої бібліотечної системи наголосила, що тема, винесена на обговорення, особливо актуальна сьогодні, коли Україна, вкотре, відстоює свою незалежність на шляху до євроінтеграції. Питання формування особистості з глибоким відчуттям своїх коренів, роду, родини, народу, рідної мови, літератури, історії та поваги до символів, традицій набувають в сучасних  реаліях нового змісту.
  Працівники бібліотек району прослухали  консультацію «Патріотизм – основа духовного становлення громадянина», яку підготувала завідувачка відділом методичної і бібліографічної роботи ЦРБ Л.А.Савич.
   Про важливість формування  у дітей першооснов національної свідомості розповіла Ю.В Харченко., провідний методист по роботі з дітьми.
   В мультимедійному огляді провідний бібліограф ЦРБ  Г.М.Моцна показала як бібліотеки долучаються до волонтерської діяльності на допомогу воїнам АТО.
Працівники бібліотек також обмінялися досвідом роботи.
   Так, бібліотекар села  Сухоліси  Л.Т.Щербина на основі документальних матеріалів, які надали земляки-остарбайтери, підготувала слайд-презентацію «Війна пройшлася по долях наших молодих».
  Завідувачка бібліотекою села Потіївка С.М.Соколенко підготувала дайджест «Ми пам'ять в серці бережемо, пора забути не настала…» про непрості долі своїх земляків, які були вивезені до Німеччини в період Другої Світової війни.
 Надзвичайно цікавим стало спілкування  бібліотекарів із білоцерківською письменницею та художницею Галиною Невінчаною, яка в історичному романі «Зерна і жорна» , як пише в післямові редактор книги  В.Іванців, «скрупульозно дослідила долю мільйонів уярмлених в концтаборах  невинних жертв злочинної російсько-комуністичної імперії.
 Авторка познайомила слухачів із своїм письменницьким доробком: «Півень у фрістайлі», «Зерна і жорна», «Амури і конкури», «Містечковий бомонд».
Тож читачі бібліотек району відкриють для себе ще дну непересічну особистість, яка як і  образотворчому мистецтві, так і в літературі, віддає перевагу реалізму, вважаючи, що Бог створив світ прекрасним , а життя кожної людини гідне бути основою цікавої оповіді.
Її  твори охоплюють чималий відрізок часу на зламі двох століть, по суті двох епох, в них є місце і радощам, і печалям, і любові, і зневазі. Ось тільки розпачу, як вважає Г.Невінчана, в житті не повинно бути. 
 Підсумовуючи роботу семінару Л.В.Зінченко  відмітила, що формування національної свідомості, громадянської позиції, патріотизму – постійний процес, який потребує комплексного підходу, співпраці зацікавлених організацій, серед яких бібліотеки мають свою особливу місію.





Популярні публікації