понеділок, 26 січня 2015 р.

Соборна Україна – одна на всіх, як оберіг

    У рамках поетичного фестивалю "Соборний дзвін" у Білоцерківській центральній районній бібліотеці пройшла історична панорама "Соборна Україна – одна на всіх, як оберіг", на яку були запрошені голова міськрайонного об'єднання "Просвіта" В.О. Іванців і працівники бібліотек району. 
    На початку заходу завідуюча відділом обслуговування С.В. Куштан зробила екскурс в історію, наголосивши, що ідея соборності бере свій початок з давніх часів. Протягом віків ця ідея знаходила своє відображення у працях найвидатніших вітчизняних мислителів. Її практичним втіленням займалися кращі сини й дочки українського народу. Тому Акт злуки 22 січня 1919 року – подія величезного історичного значення, що уособлює віковічні прагення нашої нації до об'єднання, цілісності та неподільності.
   Член НСПУ В.О. Іванців у своєму виступі підкреслив значення єдності України на сучасному етапі. Володимир Опанасович зауважив, що особливу роль у самоствердженні нації відіграє мова. Підтвердженням цієї думки стала презентація упорядкованої ним антології творів літераторів-білоцерківців "През мову маєм право". Наприкінці зустрічі кожний із бібліотекарів одержав примірник цієї книги, щоби з нею мали можливість ознайомитись усі користувачі Білоцерківського району, небайдужі до рідного слова.

понеділок, 19 січня 2015 р.

Літературна зустріч у Центральній районній бібліотеці

 
  У Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбулася літературна зустріч працівників бібліотек Білоцерківського району з головою Київського обласного відділення Національної спілки письменників України Анатолієм Івановичем Гаєм, редактором видавництва «Буква» Галиною Семенівною Гай, членом президії Українського фонду культури Анатолієм Івановичем Кульчицьким.
    На зустрічі А.І. Гай повідав про здобутки та проблеми Спілки письменників України, які розглядалися на останньому письменницькому форумі. Письменник презентував власні книги «Крапля нашої крові на чужій землі» та «Відлуння двох воєн», присвячені українцям, зокрема білоцерківцям, які опинилися у вирі військових подій в різні історичні періоди. Працюючи військовим журналістом, Анатолій Іванович став очевидцем подвигів солдатів на фронтах Афганістану. Основою названих книг став багатий документальний матеріал, зібраний з різних джерел: архівів, спогадів учасників бойових дій та їх рідних, Інтернет-ресурсів. 
   Галина Семенівна розповіла про різнопланову діяльність видавництва, важливою складовою якої є кропітка дослідницька робота. 
    У своєму виступі А.І. Кульчицький підкреслив вагомий внесок Українського фонду культури в збереження та популяризацію національної культурної спадщини. З особливим задоволенням Анатолій Іванович відмітив літературно-мистецькі досягнення жителів Білої Церкви та району.
    Приємною несподіванкою стали книги від провідних видавництв України, подаровані А.І. Гаєм бібліотекам району.

понеділок, 12 січня 2015 р.

Бути на землі Людиною

     11 січня в усьому світі відзначається Всесвітній день «Спасибі». Свято з'явилося за ініціативою ООН і ЮНЕСКО. Напередодні цього дня в рамках програми «Добрик-Всесвіт» Верховної Ради України та Всесвітньої програми «Добрик крокує Європою, планетою. Піввіку» (2008-2018 рр.)» у Білоцерківській центральній районній бібліотеці був проведений етичний калейдоскоп для підлітків «Бути на землі Людиною». Школярі прослухали розповідь про походження слів «спасибі» та «дякую», про їх чарівні можливості, які не лише знайшли своє відображення в давніх повір’ях, але й мають сучасне психологічне обґрунтування. Бібліотекарі запросили підлітків до діалогу про значення гарних манер та їх необхідність у повсякденному житті.
    У ході бесіди кожний із запрошених мав змогу перевірити свої знання етикету та логічне мислення, беручи участь у численних вікторинах і конкурсах. Також до уваги користувачів у читальному залі розгорнуто тематичну виставку, яка допоможе одержати більше інформації про норми етикету.

суботу, 10 січня 2015 р.

Лицар нескореного покоління


   Ім'я Василя Симоненка відоме не лише в Україні, а й далеко за її межами. Непересічна особистість, душевна людина, майстер поетичного слова – таким його запам'ятали всі. 
   9 січня у Білоцерківській центральній районній бібліотеці пройшла літературно-музична година "Лицар нескореного покоління", присвячена 80-й річниці від дня народження поета. Ведучі прагнули якомога глибше ознайомити присутніх із життєвим і творчим шляхом В. Симоненка, розкрити значення його творчості для майбутніх поколінь. Яскравим доповненням розповіді стали уривки з відеофільму "Рожеві лебеді Василя Симоненка", а також чудові мелодії, гармонійно вплетені в загальну канву зустрічі. 
   У виконанні учасників заходу пролунали як поетичні, так і прозові твори В. Симоненка, у яких простежується безперечний зв'язок із нашою сучасністю. Зустріч пройшла у надзвичайно теплій, невимушеній та зворушливій атмосфері. 

Популярні публікації