середу, 29 травня 2013 р.

Соціальна підтримка юних – потреба часу

У  Білоцерківській  центральній районній бібліотеці відбувся круглий стіл «Соціальна підтримка підлітків та молоді в умовах сучасної бібліотеки». В роботі круглого столу взяли участь: С.А . Маркін, директор районного центру соціальних служб для сім’Ї, дітей та молоді;              С.А. Пермикіна, головний спеціаліст Білоцерківського  міськрайонного центру зайнятості.
Захід відкрила Л.В.Зінченко, директор централізованої бібліотечної системи , яка наголосила, що юність – складний період  у житті людини, пов’язаний з фізичним зростанням, психологічним становленням, поступовим входженням у доросле життя з усіма його складнощами та нестабільністю. На допомогу соціальній адаптації створено мережу соціальних служб для молоді, проте вони не завжди охоплюють соціальні проблеми юнаків і дівчат. Тому функції  соціально-психологічної підтримки дітей, підлітків та молоді виконують також заклади культури, особливо бібліотеки.
С.А. Маркін розповів, що  в населених пунктах району розпочали працювати соціальні працівники, наголосив на необхідності взаємодії соціальних служб та закладів освіти, культури по виведенню сімей із складних життєвих обставин.
З виступу Світлани Анатоліївни бібліотечні працівники дізналися про діяльність міськрайонного центру зайнятості на допомогу вибору майбутньої професії, працевлаштуванню, здобуттю молоддю освіти. запитуваної на ринку праці.
Про соціально-психологічну підтримку підлітків та молоді в умовах публічної бібліотеки йшлося в консультації завідувачки відділу методичної і бібліографічної роботи центральної районної бібліотеки Л.А.Савич.
Спираючись на вітчизняний та зарубіжний досвід , провідний  бібліограф ЦРБ Г.М. Моцна розповіла про волонтерський рух як одну з найефективніших форм роботи  з дітьми та молоддю. Велику зацікавленість викликала інформація про діяльність волонтерів Корпусу Миру в Україні за Проектом розвитку громад.
Ю.В. Харченко, провідний методист по роботі з дітьми ЦРБ наголосила, що бібліотеки мають стати центрами інформації, цікавого дозвілля, духовності та соціальної підтримки дітей.
Своїм досвідом роботи поділилися з колегами працівники бібліотечних закладів: Г.Ю. Маслацова (Узинська міська бібліотека для дорослих),
Л.В. Сем’янівська (Узинська бібліотека для дітей), Н.В. Куторга (с.Поправка), Л.В. Шутенко (с.Матюші) та інші.




вівторок, 28 травня 2013 р.

З обійнятих тобою днів

Вже ввосьме зібралися шанувальники творчості М.С. Вінграновського в сільському будинку культури на Всеукраїнське свято «З обійнятих тобою днів», яке традиційно відбулося в останню суботу травня на Білоцерківщині в селі Яблунівці, де любив відпочивати на  березі Росі відомий український письменник, кіноактор, сценарист, кінорежисер М.С.Вінграновський. Розпочався захід документальним фільмом про М.Вінграновського, якого багато із присутніх знали як непересічну особистість, геніального письменника. 
  Виконавчий директор фонду імені М.Вінграновського Зоя Яківна Голота щиро подякувала організаційному комітету, який очолює заслужений працівник культури України, член президії Українського фонду культури, лауреат численних премій, поет-пісняр А.І. Кульчицький.
«Мер Яблунівки» ( так любив величати сільського голову Анатолія Савчука Микола Вінграновський) привітав поважних гостей, які завітали з різних куточків України і навіть із Франції цього дня на свято.

Про благодатну та щедру землю Білоцерківщини та її особливу енергетику розповів старший науковий співробітник Білоцерківського краєзнавчого музею В.І.Павлюченко. Краєзнавчою експедицією, яку він очолює, на землях яблунівсьської сільської ради відкрито поселення Підгірської культури, вивчаються скіфські поселення вздовж річки Рось.
Вперше на свято із Херсонщини  завітав письменник, лауреат Національної премії імені Т.Г. Шевченка А.І. Кичинський.
Заслужений діяч мистецтв України Мирослав Лазарук  приїхав із Чернівців. Цього року він представив загалу книгу вибраних творів        М.С. Вінграновського та спогадів про нього. Поетичні рядки, присвячені великому  українському письменнику, прозвучали у виконанні письменниці  Раїси Талалай. Свою виконавську майстерність продемонстрували юні учасники міськрайонного конкурсу шанувальників творчості М. Вінграновського: Сергій Плигань (гран-прі,      м. Біла Церква) та Альона Кравченко (3-є місце, с.Фурси). З великим задоволенням присутні сприйняли номери художньої самодіяльності яблунівського будинку культури.
Гарні враження залишились у гостей свята після відвідин бібліотеки с. Яблунівки, однієї  із кращих в районі, а книга «Почесні гості бібліотеки» поповнилась новими записами.
Свято продовжилось біля памятного знаку М.С.Вінграновському на березі річки Рось. Своїми роздумами та враженнями поділились письменники, журналісти та шанувальники генія. Гості висловили слова вдячності за гарно організоване свято сільському голові А.М.Савчуку.                                                                             

вівторок, 21 травня 2013 р.

Тонкощі великої поезії

    Традиційно у травні у бібліотеці-філії №10 міської ЦБС відбувається міськрайонний конкурс читців-декламаторів, присвячений творчості М.С. Вінграновського. Серед цьогорічних учасників – 
32 щколярі міста та району. Район представляли міста Узина, сіл: Матюші, Трушки, Фурси, Макіївка, Олійникова Слобода та ЦРБ. Дітей підготували бібліотекарі: В.А. Коровіна, 
Л.В. Шутенко, Н.М. Лазаренко, Н.І. Котова, Н.П. Гура, Л.М. Криволап.
    Серед переможців: 
    ІІ місце посіли: Семененко Дарина, Лук'яненко Альона, Кузьомко Вікторія 
(с.Трушки);
    ІІІ місце – Кравченко Альона (с. Фурси) та Саєнко Таня (с. Матюші).
    Коло учасників даного конкурсу щороку розширюється. Діти мають змогу вдосконалювати декламаторські здібності, розвиватись та відчути тонкощі великої поезії.
    Переможці конкурсу стануть учасниками Всеукраїнського свята "З обійнятих тобою днів", що відбувається в с. Яблунівка, біля пам'ятного знаку 
М.С. Вінграновському.
   

пʼятницю, 17 травня 2013 р.

Тепло родинного вогнища


Кілька років тому в Україні з’явилося два нових свята – Міжнародний день сім’ї та День матері. Мамине свято відзначається у другу неділю травня, а День сім’ї – 15 травня. Зазвичай це гарні погожі дні. Розквітає природа: від пахощів та пташиного співу бринить свіже, прозоре, наповнене ніжністю і красою повітря.
На незвичайну зустріч «Тепло родинного вогнища» завітали до Білоцерківської центральної районної бібліотеки члени клубу «Промінь надії» Академії пенсіонерів. Завідуюча відділом обслуговування Світлана Володимирівна Куштан щирими словами привітала усіх присутніх: батьків, дідусів, бабусь. Адже кожна родина – це окремий світ, з його болями, тривогами і радощами. І головна посада на землі – це бути гідним сім’янином. Але немає більш необхідної, ніж батьківство. Тому на святі пролунало стільки прекрасних віршів, легенд, пісень, присвячених матері, батькові, родині у виконанні членів клубу: А.С. Сполович, О.Г. Ряднини, Л.М. Мовчан.
Швидко плине час. Ще швидше виростають діти. Відлітають з батьківської хати. Цій трохи сумній, але насправді щасливій темі (адже створюються нові сім’ї як запорука продовження і буяння роду) присвячена прониклива поезія, яку продекламувала працівник бібліотеки Тетяна Володимирівна Шишка.
Завідуючий Будинком культури селища міського типу Терезиного Іван Захарович Бондарчук поділився спогадами про власну родину, про свою багаторічну працю на ниві культури, а також – роздумами про неоплатний борг дітей перед батьками. Приємно відзначити, що Іван Захарович висловив бажання вступити до рядів клубу «Промінь надії». Доповнював свято чудовий музичний супровід – усім відомі пісні: «Родина», «Батько і мати», «Мамина коса» та ін.
Сім’я – це джерело, водами якого живиться річка нашої держави. Хочеться, щоб ця річка була повноводною і широкою, аби наша велика українська родина була щасливою і красивою.




понеділок, 13 травня 2013 р.

Спогади "маленької" полонянки (до 68 - річниці Перемоги)


Узинською  бібліотекою   для дітей в комплексі заходів до Дня Перемоги проведено  годину - спогад «Покоління мужності і героїзму». Про воєнне дитинство  розповіла  в’язень дитячого фашистського табору (1943-1946рр.),  до якого потрапила в десятилітньому віці - Ковальова Зінаїда Іванівна,  Їй разом з іншими маленькими полоненими  довелось пережити страхіття війни та неволі. Дітей примусово робили  донорами для німецьких солдатів та офіцерів …  Мороз ішов  по шкірі від жахливих спогадів Зінаїди Іванівни. Учні,  запрошені на зустріч, затамувавши подих,  слухали розповідь почесної гості,  активно задавали питання.

     Зустріч залишила незабутній слід  у душах присутніх. Діти подякували Зінаїді Іванівні, подарували квіти, побажали доброго здоров'я на довгі  роки.  



вівторок, 7 травня 2013 р.

Великдень сонечко дарує



Під такою назвою в читальному залі Центральної районної бібліотеки діє виставка дитячої творчості, на якій  представлені роботи наших користувачів.
     Роботи  виконані у різних техніках, використано багато знаків , символів. Діти отримали нагоду висловити власне бачення Великодня, як свята Воскресіння, радості, весни, вічного життя.
     Популяризуючи дитячу творчість, бібліотеки  району надають можливість талановитим дітям представити свої роботи на тематичних експозиціях, а відвідувачі мають нагоду отримувати естетичну насолоду від переглядів              
   Подібні виставки облаштовано у бібліотеках сіл: Трушки,Чмирівка,Вербова, Томилівка,  Ол.Слобода,  Озерна, Фесюри, Фурси,  Мазепинці  та  дитячій  бібліотеці міста Узина.  





Хай квітне земля від роду до роду


Протягом віків людство вважало, що багатства навколишнього середовища невичерпні. Але сьогодні світ природи потребує турботи і захисту. На підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій Указом Президента України  від 6 серпня 1998 року № 855/98 було встановлено свято – День довкілля. Відзначається щорічно в третю суботу квітня.

Також щорічно, починаючи з 1970 року, 22 квітня проводиться Всесвітня акція День Землі. Ця назва обєднує  різні заходи, які проводяться навесні з метою спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого довкілля планети Земля. День Землі — громадянська ініціатива, відкрита для приєднання будь-яких людей, груп і організацій.

У рамках відзначення Року фізичного здоровя та екології в Україні, а також Дня довкілля та Дня Землі у Білоцерківській 
центральній районній бібліотеці для учнівської молоді було проведено екологічну годину «Хай квітне Земля від роду до роду». Завідуюча відділом обслуговування Світлана Володимирівна Куштан висвітлила основні проблеми, які нині загрожують навколишньому середовищу, наголосила , що сьогодні кожен із нас відповідальний за його стан. Адже для України, на теренах якої сталася найбільша природна катастрофа ХХ століття – аварія на Чорнобильській АЕС, – проблеми охорони навколишнього середовища залишатимуться актуальними впродовж ще багатьох століть. Світлана Володимирівна підкреслила важливу роль бібліотеки у нелегкій, але такій захоплюючій справі вивчення природи та її таємниць.

А для поповнення та закріплення одержаних знань школярам були запропоновані цікаві конкурси. Учні відгадували загадки, відповідали на запитання вікторини, брали участь у командному змаганні «Склади прислів'я чи приказку».

Привернула увагу відвідувачів і книжково-ілюстративна  виставка, на якій представлені видання екологічної тематики для будь-якого віку.

Сподіваємось, що проведена зустріч  дасть змогу новому поколінню правильно зрозуміти закономірності взаємовідносин людини і природи, вибрати найкращі засоби збереження та примноження багатств природи у майбутньому.



Популярні публікації