понеділок, 19 листопада 2012 р.

   
      З книгами ми дружимо, живемо не тужимо.

     В Узинську  бібліотеку для дітей  на казковий калейдоскоп «Серце повне казок», присвячений 125-річчю С.Я.Маршака, завітали учні початкових класів. Бібліотекарі розповіли дітям багато цікавого про життя та творчість улюбленого дитячого письменника, познайомили з літературою, представленою на книжковій виставці «В гостях у Маршака».
      Діти здійснили веселу подорож творами письменника, підготували інсценівку вірша «Вот какой рассеяный». Потім із задоволенням відповідали на питання вікторини «Як добре ви знаєте казки та вірші Маршака?», «Продовж рядок…», а також на чайнворд за творами письменника. Інтерес у дітей викликала дошка об’яв, де треба було відгадати, хто з героїв С.Я.Маршака написав об’яву. Захід пройшов цікаво, весело, з розвагами і запам’ятається дітям надовго.
У рамках національної програми «Україна читає дітям»  відбулася зустріч  першокласників з місцевою поетесою, членом ради ветеранів, шанованою людиною міста – Любов'ю Назарівною Федоренко, яка презентувала свою книгу для малечі «Ваніна абетка».
    

неділю, 18 листопада 2012 р.


            Творча зустріч з письменником-краянином.

     За сприяння центральної районної бібліотеки та колективу працівників Узинської міської бібліотеки для дорослих 14 листопада 2012 року в загальноосвітній школі №1 м. Узина відбулася зустріч з відомим поетом і прозаїком Андрієм Дмитровичем Гудимою.
      В читальному залі   бібліотеки зібралось широке коло його шанувальників: учні, педагогічний колектив школи та запрошені гості.
     З вступним словом виступила завідуюча шкільною бібліотекою Слєпньова Олександра Григорївна. Про цікавий та тернистий шлях письменника, члена Національної спілки письменників України, автора багатьох видань розповіла працівник Узинської бібліотеки для дорослих Копитова Тамара Василівна.  Андрій Дмитрович презентував свої нові видання та розповів про різнобічну літературну, наукову, педагогічну та громадську діяльність.
     В ході зустрічі присутні висловлювали щире захоплення талантом письменника – земляка, а діти з задоволенням читали вірші автора та власні вірші. Андрію Дмитровичу було також задано багато запитань щодо його творчих планів.

пʼятницю, 16 листопада 2012 р.

        Плекаймо рідне слово і пісню.
        Під такою назвою в Маловільшанському навчально – виховному комплексі    „Загальноосвітній школі І – ІІІ ступенів – дитячому садку” в рамках тижня української писемності та мови відбулася творча зустріч  учнівської молоді з Анатолієм Івановичем Кульчицьким – заслуженим працівником культури України, членом президії Українського фонду культури
       Творчу зустріч організувала Віра Тодосівна Тищенко - вчитель української мови та літератури,  Катерина Олексіївна Черненко - бібліотекар шкільної бібліотеки спільно з Любов Олександрівною Захожою  бібліотекарем  сільської  бібліотеки, за сприяння центральної районної бібліотеки.
       Господиня навчального закладу - Галина Віталіївна Кучма, привітно зустріла гостей. Серед них   Борис Йосипович Кашкін – вчений -  історик, кандидат історичних наук, почесний професор Білоцерківського Національного аграрного університету.
     Старшокласники  з  особливою увагою   сприйняли довірливу розповідь Бориса Йосиповича  про давню дружбу з Анатолієм Івановичем, про спільні подорожі    безмежними просторами Радянського Союзу.   
    Та де б Анатолій Іванович не бував   (об'їздив 22 країни світу), скрізь   популяризував українське слово і пісню.
    А.І. Кульчицький  розповів  учням про гордість Білої Церкви і всієї України, живого класика Віктора Олександровича Міняйла, який в  1996 році отримав найвищу літературну нагороду Національну премію ім.Т.Г.Шевченка за роман «Вічний Іван». Знамениті письменники і колеги, в літературних колах, визнають його найвидатнішим стилістом. Йому нещодавно виповнилось 93 роки та він ще у формі: жартує і продовжує творити.
   Анатолій Іванович  поділився секретами своєї творчості: «Найкращі пісні пишуться на одному  пориві душі і серця». В його доробку більше 600 пісень, сім вокальних циклів, 33 пісні про Білу Церкву та Білоцерківщину. А ще він автор гімну «Білоцерківщина – мій отчий край» та  багатьох  інших.  В органному залі, від дня його відкриття (1990р.), на кожному масовому заході звучать у запису позивні пісні «Освідчення» у виконанні органістки Тетяни Орлової.
   Зачаровано учні слухали авторські пісні  та  на слова: Б.І.Олійника, П.С.Ральченка, В.І. Дідківського,  Л. Федорука, О.Хмельовського та  інших. Автор сам і разом з Б.Й.Кашкіним задушевно виконував пісні: про Україну, про Білоцерківщину, про школу та жартівливого  характеру.   Слухачі пройнялися талантом    композитора,   музиканта, поета і виконавця.  Свято  було надзвичайно цікаве, переплетене жартами і найкращими побажаннями.   Митець наголосив, щоб учні не забували своєї рідної  школи, села, своїх батьків, друзів.
    На зустріч зібралися  небайдужі до пісні, до українського слова, а це майже  весь колектив школи. Дитячі очі горіли не підробленою цікавістю і було видно, що вони отримують справжню насолоду.
   Анатолій Іванович подарував школі власні книги, закладки та цікаві газети.
Борис Йосипович передав у шкільну бібліотеку рекламні буклети присвячені Білоцерківському Національному аграрному університету (який має прекрасні традиції і славу серед вузів України), а також  наголосив, що йому дуже приємно зустрічатися з учнівською молоддю, адже серед них   є майбутні студенти   університету.
    За словами Віри Тодосівни,  зерно,  вкинуте в родючу землю  неодмінно проросте. Навзаєм учні 9 класу підготували огляд «Літературними стежками Білоцерківщини» .

   Школа (наступного року   буде відзначати своє століття) вразила ошатністю, чистотою, затишком і теплом сердець. Гордістю школи є музей «Українська світлиця»  яким з любов'ю опікується В.Т.  Тищенко.
   Приємно, підкреслила Галина Віталіївна - директор школи,   що такі патріоти і подвижники культурної діяльності як А.І. Кульчицький та Б.Й.Кашкін, знаходять час для спілкування  зі школярами. Вона зізналася, що    маленькою дівчинкою, закохалася в пісенну і поетичну творчість Анатолія Івановича через пісню «Теорема Піфагора».  
    Сподіваємося, що ця зустріч надовго залишиться в пам'яті  присутніх .

пʼятницю, 2 листопада 2012 р.

    Цікавий і повчальний жовтень        

    16 жовтня в Узинській дитячій бібліотеці відбулися ситуативні ігри «Забави за крок від біди». У читальному залі працівники бібліотеки підготували перегляд літератури «Небезпека в побуті», де представили книги, які вчать правилам безпеки. Разом із Людмилою Василівною Семянівською учні 4-х – 5-х класів здійснили подорож до країни Електринки. Діти склали перелік небезпек, що трапляються в побуті, з допомогою ігор засвоїли правила безпеки, вивчили заборонні знаки. Учасники подорожі декламували вірші та відгадували загадки про електроприлади.



18 жовтня на екскурсію «Мандрівка до книжкового міста» до бібліотеки завітала середня група дитячого садочка «Зіронька».
Бібліотечний урок «Книги читай, все пізнавай» відбувся 23 жовтня з учнями 2-го класу гімназії.
Кожен юний житель міста Узина зможе знайти у бібліотеці цікаву та корисну інформацію. 

Популярні публікації