середу, 18 липня 2012 р.

У пошуках сучасної бібліотеки

    В ошатному, затишному приміщенні Потіївської сільської бібліотеки зібралися бібліотечні працівники з двадцяти сіл Білоцерківщини. На базі бібліотеки відбулося проблемне навчання «Фандрейзинг на селі: проблеми, пошуки, рішення».
  Фандрейзинг – пошук і залучення додаткових джерел фінансування. Нове поняття, як і маркетинг, прийшло в бібліотеки з-за кордону і активно використовується в бібліотечній практиці. Ця тема, як ніколи, актуальна для кожної бібліотеки, особливо сільської. 
Ольга Андріївна Бурлака, сільський голова села Потіївка, розповіла учасникам зібрання про позитивні зміни, які відбуваються в житті села, зокрема, завдяки газифікації. Ольга Андріївна зупинилась на ролі сільської бібліотеки як соціально-значимої, культурно-освітньої та інформаційної установи.
 На прикладі Потіївської книгозбірні директор Білоцерківської районної ЦБС Людмила Володимирівна Зінченко показала, що ініціативна діяльність бібліотеки – важлива складова сучасної моделі господарювання.
Також слухачі отримали загальну інформацію про фандрейзинг, перспективи його використання в бібліотечній практиці від завідувачки відділу методичної і бібліографічної роботи Центральної районної бібліотеки Людмили Антонівни Савич.
 Особливу зацікавленість у присутніх викликав виступ господині бібліотеки Світлани Миколаївни Соколенко. Уже багато років вона займає активну життєву позицію у своїй громаді, йде в ногу з часом.
Світлана Миколаївна розповіла колегам, як, завдяки спонсорській фінансовій допомозі, змогла замінити вікна в бібліотеці на металопластикові, установити сучасні двері, придбати нову літературу, таку потрібну для учнів та студентів.  Завдяки перемозі у конкурсі «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету»  за програмою «Бібліоміст» (в числі п’яти бібліотек Білоцерківщини), одержала два сучасних комплекти комп’ютерної техніки і можливість використовувати новітні технології для потреб своїх користувачів. Всеукраїнський логотип «Сучасна бібліотека» вирізняє цю бібліотеку з-поміж інших.
Про нелегкий шлях переходу від традиційної до сучасної бібліотеки розповіла завідувачка Матюшівської сільської бібліотеки Любов Володимирівна Шутенко.
Своїм досвідом  трансформування бібліотеки в публічний центр громади поділилася завідувачка бібліотеки с. Яблунівка  Людмила Павлівна Глущенко.
Практичним відпрацюванням методики фандрейзингової діяльності слухачі займалися в групах, кожна з яких мала конкретне завдання. 
У процесі навчання бібліотечні працівники почерпнули багато нового, цікавого, корисного для подальшої діяльності. Всі зійшлися на думці: сучасна успішна бібліотека – це ініціативний, активний бібліотекар, який постійно шукає нові шляхи її розвитку.

четвер, 5 липня 2012 р.

Євро-2012 очима дітей        



Великий розголос викликав чемпіонат Європи з футболу Євро-2012. Ця подія не залишила байдужим нікого.
Із закінченням Євро-2012 завершила свою роботу виставка дитячого малюнка «Євро-2012 очима дітей», яка була розгорнута в Центральній районній бібліотеці протягом червня. 
 




 

  








Щире дитяче бачення футбольних подій було яскраво висвітлено в дитячих роботах. 
Адже, виявляється, у футбол грають і казкові герої: Колобок, зайчик, лисичка, ведмедик, Червона Шапочка, Буратіно та навіть інопланетяни. Незвичайна виставка викликала  у відвідувачів бібліотеки захоплення, інтерес та веселі посмішки.







            

«День бібліотеки» в таборі «Дружба»!

 На початку липня працівники Білоцерківської центральної районної бібліотеки відвідали дитячий табір «Дружба», який знаходиться у мальовничому куточку села Трушки. 

 
  В актовому залі зібралися діти від 8 до 15 років, які відпочивають у таборі. Бібліотекарі запропонували аудиторії насичену програму. Спочатку прозвучала привітальна промова Тетяни Володимирівни Шишки «Подорож Країною Добра». Центральну районну бібліотеку як сучасний культурно-інформаційний  центр представила Ганна Миколаївна Моцна. З ентузіазмом діти взяли участь у годині творчості «Ми – актори!», яка проходила за шістьома номінаціями.
«Художники» малювали кубохвостіуса, шваброшерстика, довгомоніуса, кривопузіуса, при погляді на яких просто неможливо було стримати сміх.
«Письменники» зачитували розповіді про собаку, який жив у холодильнику; щуку, яка грала на гітарі; ворону, яка любила кататися на велосипеді; хруща, який боявся висоти, за що були нагороджені бурхливими оплесками.
«Танцюристи» під стрімкий музичний супровід виконали танки з парасолькою, парео, швабрами, стільцем, які нікого не залишили байдужим.
«Модельєри» одягли своїх моделей в оригінальне вбрання з газет і скотчу, а моделі також під оплески присутніх продефілювали по залу.
«Актори» мімікою та жестами показали різні пантоміми та образи.
  
    По закінченні конкурсів найактивніших учасників було нагороджено солодкими подарунками. 
          Далі Ганна Миколаївна провела з дітьми пізнавальну вікторину, в яку увійшли конкурси: «Відгадування загадок», «З якого оповідання слова», «Відгадай літературного героя», «Закресли зайве слово». А Тетяна Володимирівна  – гумористичну вікторину за народними та літературними казками.
     Працівники бібліотеки щедро дарували дітям тепло своєї душі. Ті, в свою чергу, заспівали їм жартівливих пісень і запросили відвідувати табір «Дружба» якомога частіше.

Популярні публікації