вівторок, 21 червня 2011 р.

Гумор справжнього українця

Леонід Йосипович Гажала
В читальному залі Білоцерківської центральної районної бібліотеки не змовкав веселий сміх. Це бібліотечні працівники району зібралися на засідання професійного клубу «Орієнтир».  А  завітав до нас Білоцерківський поет-гуморист Леонід Гажала з новою книгою гумору «Демократичний вибір».  Великою популярністю користується на Білоцерківщині перша його збірка «Велика подяка», яка вийшла в видавництві «Буква» у 1996 році.  Щиро та безпосередньо сприймають прості люди гумор Леоніда Гажали, його оригінальні гуморески, теми яких підказує саме життя.
Народився Леонід Гажала в 1947 році у селі Городище-Пустоварівка на Володарщині. Після закінчення  професійно-технічного училища працював на Миколаївському суднобудівному заводі. Службу проходив в складі контингенту Радянських військ у Німеччині. Після служби в армії Леонід Йосипович пов'язав своє життя з Білою Церквою та рідним селом.
Письменницький талант Леоніда проявився ще в дитячі роки, а природне почуття гумору передалося спадково від батька Йосипа, без якого жодне весілля  не було по-справжньому веселим. У авторському виконанні звучали гуморески з нової книги  та написані нещодавно. Окрім того, Леонід Йосипович – великий патріот, людина з неспокійною вдачею, небайдужим серцем. 


 Як гумориста Леоніда Гажалу ми знали давно, а  Гажалу-лірика відкрили для себе в цей день. У співавторстві з поетом-пісняром Анатолієм Кульчицьким з'явилися чудові пісні «Білоцерківчаночки», «Біла Церква – священна земля» та ін..
Слова щирої вдячності та захвату від зустрічі висловили завідуюча бібліотекою смт.Терезине Ніна Григорівна Ільченко. Випустити ще й  книгу ліричної поезії побажала завідуюча бібліотекою с.Яблунівка Людмила Павлівна Глущенко. Слухачі довго не хотіли відпускати автора.
Леонід Йосипович дуже серйозно віднісся до цієї зустрічі, а підтримати його прийшли дружина Ганна та сестра Надія.
Директор Білоцерківської районної ЦБС Людмила Володимирівна Зінченко подякувала автору за подаровану книгу, гарний настрій та побажала здійснення творчих задумів.
Почуття гумору завжди супроводжує справжнього українця – це ще раз підтвердила наша зустріч.
Людмила Савич – зав.методвідділом
Білоцерківської ЦРБ

середу, 15 червня 2011 р.

Пункти доступу громадян до офіційної інформації - в бібліотеках району

У рамках проекту Української бібліотечної асоціації (УБА) Білоцерківська центральна районна бібліотека, Узинська міська бібліотека для дорослих, бібліотеки-філії сіл: Макіївка, Матюші, Потіївка, Сухоліси, Яблунівка, Шкарівка стали учасниками Мережі Пунктів доступу громадян до офіційної інформації. Проект підтримується Програмою сприяння Парламенту ІІ.

Пункти доступу громадян - це інформаційні центри у бібліотеках, де громадяни мають можливість отримувати необхідну інформацію про діяльність органів державної влади.
Відтепер, кожний користувач, безпосередньо в бібліотеці, може познайомитися зі змістом потрібного закону чи постанови, одержати інформацію щодо державних установ, політичних партій, громадських організацій для вирішення життєво необхідних питань.  Це стало можливим, завдяки новітнім інформаційним технологіям, вільному доступу до інформаційної мережі Інтеренет.
ПДГ в бібліотеці-філії с.Сухоліси

Процес комп`ютеризації розпочався з участі сіл: Матюші, Яблунівка, Потіївка, Сухоліси, Макіївка в конкурсі програми Глобальні бібліотеки "Бібліоміст України".
ПДГ в бібліотеці-філії с.Матюші

Білоцерківська централізована бібліотечна система у співпраці з органами місцевого самоврядування і надалі сприятиме комп`ютеризації бібліотек для надання користувачам Білоцерківського району нових бібліотечних послуг.
Савич Л.А. - завідувачка відділом
методичної і бібліографічної роботи
Центральної районної бібліотеки

середу, 8 червня 2011 р.

Назустріч дітям відчиніть серця


Святкування Міжнародного дня захисту дітей на Білоцерківщині проходило під загальною назвою «Назустріч дітям відчиніть серця». Грандіозне районне свято відбулося в селі Фурси. Були задіяні дитячі мистецькі колективи району, дієву підтримку надала БЦ РДА.
У Центральній районній бібліотеці відбулося свято дитинства.

Оформлено виставку дитячої творчості «Диво дитячих рук».

Працівники районної бібліотеки привітали юних пацієнтів Центральної районної лікарні.

У читальному залі проведено годину спілкування, вікторину «Україно, я твоя краплинка». 

Діти мали нагоду зробити малюнок на асфальті.
Справжні свята для дітей були влаштовані в селах: Матюші, Поправка, Трушки, смт Терезине, с. Сухоліси, Піщана, Вільна Тарасівка, Мала Вільшанка, Шкарівка та багатьох інших.
Сільські бібліотекарі спільно з працівниками культури та працівниками літніх таборів відпочинку розповідали дітям про історію походження даного свята, права та обов’язки дітей. Сільські голови: Фурсенко М.І., Бондар А.Г., Казнозій О.С., Прохоренко М.І., Кабула І.П., Качур В.І., Костина О.В. та ін. надали кошти на солодощі для дітей.
Діти бавились, розгадували ребуси, відповідали на запитання вікторин, демонстрували свої таланти. Свято додало позитиву та гарного настрою не тільки дітям, а й дорослим.

середу, 1 червня 2011 р.

З обійнятих тобою днів

День пам′яті М.С Вінграновського на Білоцерківщині.
         Уже в шосте проходило на Білоцерківщині свято Всеукраїнського масштабу, свято  пам′яті  майстра вишуканого слова, кіномитця, актора, режисера, письменника – шестидесятника М.С Вінграновського.
         Все почалося, як і все в цьому світі, з любові - любові Миколи Степановича до природи. Щороку письменник відпочивав на Білоцерківщині на березі Росі, Раставиці поблизу сіл Шкарівки, Городище, Трушок, Яблунівки.
         Навесні 2004 року  М. С. Вінграновського не стало. Завдяки співпраці сільського голови села Яблунівки Анатолія Михайловича Савчука, друга Миколи Степановича  поета – пісняра, Заслуженого працівника культури України, члена президії   Українського фонду культури Анатолія Івановича Кульчицького та підприємця Сергія Васильовича Мовчана з′явився на березі   Росі поблизу с.Яблунівки пам′ятний знак на тому місці, де відпочивав письменник.
           Традиційно в останню суботу травня   приїздять сюди: письменники, творча інтелігенція, талановита молодь, просто люди  залюблені у слово: бібліотекарі, вчителі, журналісти, видавці, всіх не перерахувати.
Фото Наталії Осьмак
Наталка Поклад - поетеса ,Тетяна Домашенко – поетеса, Емма Бобчук – радіожурналістка, поціновувачка творчості М.Вінграновського (нажаль, прізвище невідомо), Вікторія Тіщенко - лауреат Білоцерквської міської молодіжної премії ім. М.С.Вінграновського, юна поетеса, вихованка літературного клубу "Поетичні озерця" при Білоцерківській ЦРБ, Анатолій Савчук - Яблунівський сільський голова,   Наталія Осьмак – секретар Всеукраїнського Братства УПА, донька Президента Української Головної Визвольної Ради Кирила Осьмака, Юлія Харченко - провідний методист по роботі з дітьми Білоцерківської ЦРБ, Ганна Нагорна - завідуюча філіалом №10 Білоцерківської міської ЦБС, Зоя Голота – член Благодійного фонду Миколи Вінграновського, координатор заходів з увічнення пам’яті Миколи Вінграновського.

Популярні публікації